Nu ştiu cum sunt alţii, dar la mine durează aproximativ 11 zile şi totul se întoarce cu susul în jos! Mă simt obosită, tensionată, reactivitatea emoţională creşte exponenţial, mănânc mai mult, mai dulce sau mai sărat, oricum în exces. Pot observa cum voinţa şi autocontrolul meu ajung aproape de zero! Acesta este PMS… provide me with sweets sau pass my shotgun. Sindromul premenstrual, pe româneşte!
Din fericire, în prezent există o explicaţie fiziologica solidă pentru simptomele de epuizare asociate PMS şi are legătură cu ceva dulce! Combustibilul vieţii animale! Adică, glucoza!
Aceasta este sursa principală de energie pentru celulele corpului nostru. Chimic, este o glucidă simplă, obţinută de organism, mai repede sau mai lent, din toate tipurile de alimente. Glucoza rezultată în urma digestiei intră în fluxul sanguin şi este raspândită în corp, unde este folosită de toate organele şi sistemele. Un mare consumator este CREIERUL, ce revendică aproximativ 30% din glucoza disponibilă în sânge. Glucoza nu e folosită ca atare de celulele nervoase, ci este transformată în neurotransmiţători – substanţe chimice folosite de celulele cerebrale pentru a transmite semnalele. Glucoză mai puţină în sânge, neurochimie modificată, autocontrol slab!
Legatura dintre glucoză şi autocontrol a fost pusă în evidenţă în studiile despre persoanele hipoglicemice, cu o tendinţă către un nivel scăzut de glucide în sânge. Cercetătorii au observat că era mai probabil ca persoanele hipoglicemice să aibe probleme de concentrare, să le fie mai greu să îşi regleze emoţiile sau să fie mai stresate.
Practic, atunci când vorbesc despre autocontrol, psihologii au în vedere controlul voluntar (voinţa) exercitat în direcţii precum controlul gândurilor, reglarea emoţiilor sau controlul impulsurilor. Vestea bună este că, deşi oamenii au o cantitate finită de voinţă, aceeaşi pentru orice fel de activitate, ea, voinţa, poate fi antrenată şi alimentată. De aceea, hrana sănătoasă şi exerciţiul fizic te vor ajuta să îţi cultivi această „ putere interioară” nepreţuită, VOINŢA!
Dar ce legătură au toate acestea cu PMS? Ei bine, în timpul perioadei premenstruale, numită faza luteală, organismul femeii începe să direcţioneze o mare cantitate de energie către ovare şi alte procese legate de acestea, precum producerea unor cantităţi suplimentare de hormoni feminini. Pe măsură ce, tot mai multă energie şi glucoză sunt atrase către sistemul de reproducere, rămân tot mai puţine pentru restul organismului şi mai ales pentru CREIER, care răspunde prin a cere mai mult „combustibil”. Glucoza îţi lipseşte, îţi scade cantitatea de voinţă şi autocontrolul. Pe fondul acestei epuizări îţi creşte pofta de mâncare. Ciocolata şi carbohidraţii devin atrăgătoare pentru că oferă rapid o sursă de energie. Îţi doreşti mai mult combustibil, ceea ce este normal.
Ce poţi face?!
1. Mănâncă.
Faza luteală nu provoacă direct emoţii negative. În urma proceselor fiziologice există o alocare diferită a resurselor de glucoză. De aceea este nevoie să mănănci ceva mai mult şi mai ales, mai sănătos!
Dacă ai un examen, o întâlnire importantă, dacă urmează să mergi în hipermarket, să porţi o discuţie cu copilul tău sau partenerul tău, mănâncă! Dacă vrei să ţii regim, nu începe în faza luteală a lunii. Dar stai… nu ne înfigem în ciocolată, pâine, paste, chipsuri etc. O creştere bruscă a glicemiei după ce ai consumat alimente cu indice glicemic înalt (zahăr, paine albă, paste, cartofi, orez etc), urmeză o scădere care te va lăsa şi mai epuizată, aşa că pe termen lung nu este o strategie bună.
Când mănânci, mizează pe arderile lente. Organismul tău transformă toate alimentele în glucoză, dar cu o viteză diferită. Pentru a avea un autocontrol constant, e mai bine să consumi alimente cu indice glicemic scăzut: legume, seminţe, multe fructe, brânză, peşte, grăsimi nesaturate în general, pâine integrală. Nu sări peste mese, dar mai ales asigură-te că porţi mai mereu în geantă un fruct, chiar două! Nu ştii când ai nevoie de ele…
2. Cultivă atenţia şi obervarea de sine pentru a anticipa.
Fii atentă la simptome pentru a preveni. Acesta este unul dintre motivele entru care la YogaGym cultivăm atenţia la senzaţiile corpului, la emoţii, gânduri şi impulsuri. Antrenamentul rafinează percepţia asupra propriilor stări. Fie că ai sau nu PMS, dacă eşti în contact cu tine, vei descopri la timp că ai devenit uşor mai irascibilă, că lucrurile par mai apăsătoare, sarcinile mai dificile, iar deciziile imposibile.
În aceeaşi măsură, acest tip de atenţie şi înţelegere te poate face conştientă de motivele irascibilităţii celor din jurul tău. Când sunt obosiţi şi flămânzi, oamenii se controlează mai greu. Observă acest lucru seara la metrou, după o zi de muncă. Observă asta la partenerul/partenera de viață când ajunge seara acasă. Observă asta la copilul tău. În loc să reacţionezi cu ostilitate la iritarea ei/lui poţi răspunde empatic, oferind de exemplu ceva de mâncare sau evitând subiectele delicate.
3. Câd eşti obosită, dormi.
Ştiu că uneori este imposibil să dormi când multe lucruri nerezolvate plutesc în mintea ta. Atunci ai nevoie de o listă! Realizarea unei liste este echivalentă cu încheierea unei sarcini. O dată încheiată, aceasta dispare din mintea ta. Acelaşi efect apare în cazul melodiilor pe care nu reuşesti să le asculţi până la capăt. Răsar în minte ulterior, de nicăieri, iar şi iar, ca o placă stricată. Aceea este tot o sarcină nefinalizată. Vrei să îţi dispară piesa din minte? Ascult-o până la capăt! Finalizează sarcina. Acesta este scopul unei liste, să finalizeze o sarcină pe care o porţi în minte sub forma unei instrucţiuni despre ceva ce trebuie să faci.
Cred că ai observat cum în perioada cu pricina a lunii, lucrurile nerezolvate devin şi mai deranjante. Împrieteneşte-te cu acest ochi critic ce identifică problemele amânate, uitate. Următorul pas este să le treci pe o listă, cea despre care spuneam mai sus. Al treilea pas este să pui lista bine şi să o accesezi când sindromul tău premenstrual a trecut. Adică, atunci când lumea va părea din nou un loc prietenos, plin de surprize şi provocări, iar tu vei avea voinţă cât să mişti munţii din loc (în cazul în care crezi că nu poţi amâna lucrurile, adu-ţi aminte cât timp ai amânat iniţial problema respectivă şi totuşi viaţa ta a continuat, poate cu tine mai stresată).
4.Rezervă-ţi 30 de minute zilnic pentru a face exerciţii fizice.
Exerciţiile fizice au efecte psihologice minunate. Chiar şi în cazul persoanelor aflate în depresie clinică, 3 sesiuni saptămânale de aerobic au avut aceleaşi efecte precum medicamentul Zoloft. Exerciţiile fizice îţi cresc stima de sine, te relaxează şi reglează nivelul de serotonină. Psihologic, te fac să te simţi BINE! În plus, activitatea fizică reduce anxietatea, protejează împotriva afecţiunilor cardiovasculare, dezvoltă oasele, muşchii, articulaţiile, îmbunătăţeşte somnul, ajută la controlarea greutăţii, îmbunătăţeşte autocontrolul şi antrenează voinţa. Verdict? 30 de minute de exerciţii fizice pe zi! Recomand călduros moderaţia si posturile Yoga!
Se spune că Yoga nu este pentru cel care mănâncă prea mult, nici pentru cel care nu mănâncă deloc, nici pentru cel care doarme prea mult şi nici pentru cel mereu treaz. Yoga este pentru cel cumpănit. (Bhagavad – Gita)
Surse foto Pinterest.