Mă consider norocoasă. Până acum, copiii mei nu au pățit nimic grav. Da, a fost o dată cu o mână ”ruptă” – o fisură – am ajuns în miez de noapte, în duminica de Paște la urgențe, la Grigore Alexandrescu și i-au pus mâna în ghips. Dar cam asta a fost cel mai grav. Da, au fost nenumărate căzături (și nu numai când pornise cătinel-copăcel Ioana sau când a căzut din pat prima dată Iancu). Au fost și pișcături de insecte mai nasoale (Ioana face alergie și s-a întâmplat să o ciupească în zona nas-ochi-frunte și să se umfle jumătate de față). Au fost și răni ușoare, zgârieturi, multe vânătăi. Cam ce se întâmplă la orice copil sănătos-vesel-voios-alert-voinic. Dar dacă suntem norocoși că n-am pățit-o mai rău asta nu înseamnă că nu sunt în alertă, că nu am un back-up. Știu ce am de făcut (teoretic) în mai multe cazuri. Unele testate, altele nu. De aceea mi-am făcut de-a lungul timpului o trusă de prim ajutor. Am mai multe truse de fapt: una de zi cu zi/de mers în parc sau prin alte părți. Una acasă (mai mare) și una de voiaj (care și ea e destul de burdușită).
Fiecare are probabil ajutoarele proprii atunci când vine vorba de sănătatea familiei lui. Vreau să vă împărtășesc cam ce se găsește în trusa mea (unele le folosesc de ceva timp, pe altele nu le aveam – dar până la urmă am reușit să completez trusa).
– dezinfectant pentru mâini. Am găsit o variantă foarte bună, 99% ingrediente naturale. Un fâs mic e de ajuns (și nu are niciun miros). Îl folosesc acum mai intens la junior, care pune mâna peste tot. Dar peste tot…
– roll-on împotriva vânătăilor – Neobulle. Acesta este al doilea pe lista de folosință, mai ales la Ioana. Da, ”o domnișoara așa mare nu ar trebui să se cațătere în copaci, să alerge sau să sară peste obstacole” … Eh, iaca, la ea am mare nevoie de ceva care să calmeze durerile vânătăilor și loviturilor. Dacă îl aplic imediat după lovitură ajută foarte mult la evitarea apariției hematomului. Conține arnică, ulei de: măsline, floarea soarelui, lavandă, chiparos. Se poate folosi și pentru bebeluși. L-am încercat și pe Iancu la vânătaia din mijlocul frunții și i-a trecut foarte repede.
– remediu homeopat Arnica 200CH. Este mereu cu mine la orice lovitură, traumă, la cap, la membre, oriunde. Șoc, lovitură, plânsete, 10 granule de Arnică și se ameliorează.
– stick pentru tratarea înțepăturilor de insecte Neobulle. Eu am folosit la înțepături de țânțari și (cred) păianjen. Ioana face alergie și atunci îi aplic local cât de des pot până când se diminuează umflătura. Ei zic că diminuează efectele înțepăturilor de țânțari, păianjen, viespe, furnică și mâncărimile provocate de urzici sau alte plante. Și poate fi folosit încă de la început de tot (0 luni).
– ulei împotriva insectelor (țânțari, căpușe, păianjeni). Acesta este nou, de abia l-am testat zilele trecute, când am fost la mare (și am văzut că seara apăreau niște țânțari). Mă gândesc serios să îl folosesc și ziua când mergem prin parc sau alte zone cu potențial de căpușe. De câțiva ani s-a creat o întreagă isterie națională anti-căpușe, nici nu mai știi ce să crezi. Cum e bine, ce e bine, ce nu e … Oricum ar fi, o prevenție e mai bună decât să te lupți să scoți o căpușă prinsă în piele. Și ce să zic, îmi e nițel teamă, mai ales că Iancu se târâie peste tot, mai ales prin iarbă. Uleiul se poate folosi la orice vârstă (pentru cei mai mici de 1 an se recomandă a se evita zona feței și a gâtului). Gama Essential Care este o gamă de produse cu adevărat organice, fabricate manual cu uleiuri esențiale pure și plante crescute biodinamic. Așa că dai un ban dar știi că e bine.
– sticluța de prim ajutor – cu propolis – de la Prisaca Transilvania. Se poate folosi pentru: arsuri, infecții ale pielii și cavității bucale, ciuperci, tăieturi, răni deschise, hemoroizi, înțepături de insecte, dureri de gât. Are acțiune: antibiotică, antiinflamatoare, antibacteriană, bacteriostatică, dezinfectantă, antivirotică, antifungică. Noi nu am apucat să îl folosim (sper să nu fie nevoie, sincer). Nu se administrează copiilor sub 1 an sau celor cu alergii la produsele apicole.
În trusa de luat peste tot cu noi mai avem și câțiva plasturi, șervețele umede și uscate, o linguriță de silicon – o folosesc atunci când îi dau remediile homeopate lui Iancu) și musai o sticlă de apă. Domnișoara îmi aduce aminte înainte să plecăm de acasă: mami, ai luat apă?
Ce mai am pe acasă:
– ulei de cocos. Știu despre uleiul de cocos de ceva timp. A fost o perioadă când îl foloseam la gătit (bundinci și înghețate raw). Mai puțin pe piele. După ce am citit articolul acesta am zis că este nevoie să am acolo, pusă bine, o cutiuță cu ulei de cocos doar pentru tratamente/urgențe.
– Gătuleț fericit. Sprayul preferat al Ioanei. Dureri de gât (destul de frecvente), tuse (seacă, iritantă), afte, răceală, laringită (cel mai recent). Mă bucur că am găsit ceva ce îi place și Ioanei (își dă și singură) și chiar funcționează. Fără gâtuleț fericit nu plecăm niciodată în vacanțe sau ieșiri de weekend.
De altfel, mai am în trusa de deplasări mai lungi: ser fiziologic, apă de mare și musai trusa cu remedii homeopate. Pentru că ne tratăm așa de câțiva ani și ne este foarte bine.
Voi ați mai adăuga ceva în trusa voastră de urgență?