Cand esti parinte – si mai ales pentru prima data – viata te ia pe nepregatite in cele mai variate forme. Unul dintre aceste momente coincide cu primii muci ai copilului (indiferent ca este mai maricel sau doar un bebelus). Si, desi “curgerea nasului” este cea mai blanda forma de raceala (si cea mai des intalnita), totusi, aceasta pune destul de multe probleme. Daca esti parinte pentru prima data, chiar sa nu te panichezi. Mucii vin si mucii pleaca, daca pot sa spun asa. Totul se rezolva.
Eu zic ca am copii destul de rezistenti la raceli, viroze, gripe si alte forme de boli. Imunitatea se construieste incet dar sigur. Poate ca este si alaptarea, poate ca si detasarea si imprietenirea cu frigul, febra, curentul, picioarele goale, capul gol – si altele din astea care dau emotii acum unui bunic, bunica, matusa, strabunica sau chiar proaspat parinte. Da, asta este experienta mea si nu zic ca asa este general valabil. Eu zic ca ai mei copii au o imunitate buna. Primul nas infundat cu secretii l-am experimentat la primul copil pe la 7-8 luni. Este adevarat ca a venit si cu prima febra si cu prima (si singura) bronsiolita. La junior, prima raceala (si tot prima – si singura – bronsiolita) a venit mult mai devreme (si asta pentru ca cineva mai mare a adus “daruri” in casa, de la gradinita). Acesta este un risc pe care trebuie sa ti-l asumi atunci cand ai hotarat ca faci al doilea – al treilea copil si ai unul mai maricel, care merge deja la gradinita, scoala. Asadar, la junior, primul nas cu adevarat infundat a fost pe la 3 luni. Era doar un bebelus si eu, desi relaxata din fire, pot sa zic ca am tras cateva spaime si ganduri urate, odata cu acesti muci. Dar, asa cum vin, ei si pleaca. Da, este important sa stii cum sa ii abordezi, astfel incat sa nu se complice treaba. Mai ales la un copil asa de mic.
Copilul a racit. Ce (te) faci…
In primul rand: nu te panica (prea tare)!
In al doilea rand: sa ai mereu in casa un spray nazal. Am folosit pana acum numai apa de mare (in cazul nostru am folosit destul de des Marimer – atat varianta Baby Izotonic cat si cea Baby Hipertonic – va spun imediat si care sunt diferentele dintre ele). Am si un aspirator nazal, pe care l-am folosit ori de cate ori secretiile explodau. Este important (mai ales in cazul unui bebelus) sa aiba nasul desfundat, curatat, altfel nu se poate hrani, nu poate dormi etc. In plus, riscul ca aceste mucozitati sa migreze spre urechi sau plamani este destul de ridicat.
Apoi, in functie de varsta copilului (si de sfatul medicului, acolo unde este cazul), sunt multe metode prin care poti sa iti ajuti copilul sa treaca de raceala. Poate fi alaptarea (daca este cazul). Prin laptele matern se transmit anticorpi specifici. Asa ca, daca si mama raceste in acelasi timp cu bebelusul, este chiar si mai bine. Organismul mamei produce anticorpi care se transmit tintit prin lapte, pentru copil. Asadar, nu intrerupeti alaptarea in caz de viroza, febra sau alte simptome. Apoi, mai puteti ajuta organismul copilului sa lupte (si sa invete sa lupte) impotriva virusilor, asigurand un mediu aerisit in camera; apoi, daca face febra, care nu creste galopant si nici copilul nu este in vreun pericol, lasati febra sa isi faca treaba in organism, fara sa o loviti in cap de la primul 38 pe care il vedeti pe termometru…
Cum ziceam, in functie de varsta copilului, puteti sa actionati cu diverse creme care fluidizeaza mucozitatile, cu aromaterapie, cu suplimente sanatoase si potrivite varstei (vitamina C, fitoterapie, homeopatie). Si nu in ultimul rand, nu uitati de alimentatie! Stiu ca poate nu va spun lucruri noi si nici foarte complete, vreau doar sa va deschid putin orizontul si sa va indemn sa folositi cat mai mult din ceea ce ne da natura si cu mai putine efecte adverse asupra organismului. Da, in caz de boala, de cele mai multe ori organismul are nevoie de ajutor… sa ii dam ceea ce are nevoie cu adevarat! Asadar, informati-va si nu sa nu va fie teama sa urmati o cale mai blanda, mai non invaziva, atunci cand copilul vostru s-a imbolnavit.
Pana una alta, vreau sa va povestesc putin despre sprayul nazal Marimer, pentru ca sunt cateva lucruri interesante de spus despre asta.
Marimer Spray Nazal exista in 6 variante, atat pentru bebelusi (de la nastere) cat si pentru copii mai mari sau adulti.
- Marimer Baby Izotonic (pentru igiena nazala a sugarului si copilului mic). Se poate folosi pentru igiena zilnica a foselor nazale, cu scopul de a preveni infectiile ORL si pentru hidratarea mucoasei nazale uscate. Contine 100% apa de mare diluata, izotonica, sterila.
- Marimer Baby Hipertonic (pentru nas infundat la sugar si copilul mic). Se recomanda in cazul respiratiei zgomotoase din timpul inspiratiei, pentru curatarea foselor nazale si pentru desfundarea nasului in special in caz de raceala sau cand apar blocaje in inhalarea aerului, din cauza nasului infundat.
- Marimer Izotonic (pentru igiena nazala a adultilor si copiilor). Se foloseste pentru igiena zilnica a nasul, in caz de nas uscat sau in cazul nasului blocat, mai ales in timpul reactiilor alergice, cum ar fi rinita alergica.
- Marimer Hipertonic (pentru adulti si copii incepand cu varsta de 18 luni). Se foloseste in caz de nas infundat si raceli si de asemenea pentru ingrijirea postoperatorie dupa interventiile chirurgicale nazale.
- Marimer Sinuzite si Rinite (pentru adulti si copii cu varsta peste 6 ani). Este un produs nou, imbogatit cu Cupru si Mangan. Unele persoane cand racesc pot fi expuse complicatiilor numite rinita sau sinuzita, care corespund unei inflamatii a mucoasei nazale, respectiv a sinusurilor. Primul gest pentru a evita complicatiile este de a proteja mucoasa nazala de secretiile patogene. Curatarea nasului restabileste functia naturala de aparare a mucoasei nazale si ajuta nasul sa asigure functia respiratorie.
- Marimer Fluidifiant Nazal (pentru adulti si copii cu varsta peste 6 ani). Contine un fluidifiant si un antibacterian. Se foloseste in caz de rinofaringita si sinuzita acuta. In aceste cazuri sistemul de aparare al mucoasei nazale este paralizat de mucus hipervascos care favorizeaza dezvoltarea germenilor responsabili de infectiile ORL. Formula din Marimer Fluidifiant Nazal permite spalarea si eliberarea nasului de secretiile vascoase, greu de eliminat.
Ceva important si interesant: dispozitivele Marimer sunt prevazute cu un sistem de microdifuziune prin care se permite curatarea uniforma a mucozitatilor si crustelor de la nivelul mucoasei nazale si un sistem de valve antireflux, cu rol antibacterian, care protejeaza continutul tubului. In plus, micropulverizatorul spala delicat mucoasa si astfel nu provoaca usturimi.
Ce va pot spune, din experienta personala: noi folosim deja de cativa ani sprayul nazal Marimer Baby si am fost multumita atat de eficienta produsului cat si de usurinta cu care se aplica. Surprinzator este ca celor mici nu le e teama si nu se opun (de cele mai multe ori) procedurii. Iar eu, voi incerca pentru sinuzita mea recidivanta Marimer Sinuzite si Rinite, sunt curioasa ce va spune nasul meu dupa aceea.
Voi aveti experiente (placute sau neplacute) cu aceste produse? Cum reactioneaza cei mici atunci cand este timpul pentru curatarea nasului? Aveti vreun truc prin care ii faceti sa coopereze?
Featured image