În loc să căutăm care sunt cele mai la îndemână medicamente atunci când avem o problemă de sănătate toți mai mulți specialiști ne recomandă să ne îndreptăm atenția asupra naturii, care ne oferă soluții la mai toate problemele și care nu are efecte adverse, decât dacă nu știm să o prețuim și să o utilizăm așa cum trebuie.

Plante precum troscotul, tătăneasa sau traista ciobanului și multe, multe altele sunt plante cu efecte miraculoase, care au efecte puternice asupra a tot felul de afecțiuni. De exemplu, troscotul (sau Polygonum aviculare) este unul dintre tratamentele cunoscute ale afecțiunilor renale, fiind un foarte bun tonic al rinichilor, tătăneasa (sau Symphytum officinale) se numără printre principalele leacuri străvechi folosite în sistemele curative tradiționale, pentru tratarea rănilor, a fracturilor și diferitelor afecțiuni interne, iar traista ciobanului (sau Capsella bursa pastoris) este una dintre cele mai importante plante medicinale din familia Cruciferelor cunoscută pentru oprirea hemoragiilor de orice fel.

Toate beneficiile plantelor le putem lua din tincturi, extracte obținute prin combinarea plantelor cu produse alcoolice de cel putin 60%. Este strict interzisă folosirea alcoolului etilic / a spirtului medicinal și se folosesc alcool rafinat alimentar, diluat cu apă, rachiu de fructe / secară , votcă.

Există însă reguli clare după care tincturile se iau, copiii sub 4 ani au voie 1/4 din doză, iar cei de până în 12 ani 1/2 din doză, se iau pe stomacul gol sau cu jumătate de oră înainte de masă, iar tratamentul nu poate fi mai lung de trei săptămâni și se începe doar la recomandarea unui specialist.

tincturi Tincturile și efectele lor

Acțiuni: diuretic, antisudorific, expectorant, remineralizant, hemostatic, antieczematos și hipoacidifiant.

Indicații edeme, spasmofilie, reumatism, artroze și demineralizare.

Acțiuni: tonic aperitiv, coleretic-colagog, hepatoprotector, vermifug, expectorant, antisecretor gastric, astringent, antiinflamator și antispastic.

Indicații: gastrită, ulcer, enterocolite, meteorism, menopauză, reumatism și dereglări menstruale.

Acțiuni: emenagoga, colagoga, antispastică, cicatrizantă, antiinflamatorie, bacteriostatică, imunostimulatoare, tonic uterină și antivirală.

Indicații: diskinezie biliară, ulcer gastric & duodenal, enterocolite, hemoroizi, candidoze și dismenoree.

Acțiuni: fluidifiantă a secrețiilor bronșice, expectorantă, bacteriostatică, antivirală, imunostimulatoare, antiinflamatorie și antiulceroasă.

Indicații: tuse de diverse etiologii, bronșită cronică, astm, gastrită, ulcer gastro-duod și creșterea rezistenței nespecifice.

Acțiuni: antiinflamatorie, antialergică, bacteriostatică, cicatrizantă, emolient-expectorantă, hemostatică, antidiareică și hipocolesterolemiantă.

Indicații: bronșite cron, astm bronșic, diaree, ulcer gastro-duodenal, hipertensiune, ateroscleroză și hipercolesterolemie.

Acțiuni: coleretică, antiseptică, carminativă, antispastică, astringentă, antibiotică,
Antisudorifică și antioxidantă.

Indicații: inflamații gastrointestinale, afecțiuni cronice căi biliare, dismenoree, nervozitate, afecțiuni vasculare, reumatism, abcese dentare, gingivită, afte, amigdalită și faringită.

Voi ați folosit tincturi pentru diferite afecțiuni până acum? Ce tincturi și ce rezultate au avut?

Cine este Crud și sănătos?

logo_transp_CS Crud și Sănătos este un concept născut din dorința de a oferi informații medicale utile și avizate în direcția unei alimentații sănătoase. În 2011 am creat primul magazin online de superalimente din Romania, iar în 2013, cu ajutor de Sus, am deschis primul cabinet de Nutritie Raw-Vegană din țară, la Cluj-Napoca.

Dacă vrei să te documentezi despre cum să-ți construiești o viață sănătoasă, despre cum să mănânci corect, potrivit stilului tău de viață, despre cum să slăbești sau să acoperi carențele alimentare, despre superalimente și beneficiile lor sau poate despre cum să faci tranziția către un stil de alimentație (raw) vegan  – intră pe www.CrudsiSanatos.ro (cabinetmagazin onlineblog sau pagină de Facebook). Aici te așteaptă Dr. Langa Olivia-Diana: medic, terapeut și raw-nutriționist, care îți va ghida pașii către Sănătate și Bunăstare.

Sursă foto principală: Yogendra Joshi/ Flickr.com.