Despre Jurilovca am uitat pentru o perioadă, deși locul este minunat, chiar la marginea Deltei, peisajul este fantastic și tradițiile neclinite de sute de ani de aici te fac să crezi că ai intrat într-o cu totul altă lume, fără smartphone-uri, conexiune la Internet, agitație sau grabă ori senzația “de fugă” pe care o avem cu toții în centrul orașului sau când intrăm în mijloacele de transport în comun.
Este de fapt un sat autentic de lipoveni, unde peștele este mâncarea zilnică, prietenia este întâlnită peste tot, iar oamenii sunt calzi și sinceri mereu.
Ce aveți de văzut
Pentru că timp de plajă nu mai e și să stai la pescuit toată ziua nu e tocmai fun când pleci cu familia în vacanță, propun să vă povestesc și despre locațiile ce merită văzute aici.
- Gura Periboina – e situată pe lacul Sinoie și e una din cele două legături ale lagunelor cu marea.
- Insula Bisericuța – e o insulă stâncoasă situată la 2,5 km S-E de Capul Doloşman. Aici a fost în trecut un castru roman, iar urmele încă se pot vedea. Din păcate însă acest obiectiv îl puteți vedea doar de la depărtare pentru că e zonă strict protejată (a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării).
- Capul Doloşman – fâșie de pământ stâncoasă, înaltă de aproape 30 de metri, pe care tronează zidurile unei cetăți străvechi. Este de altfel singura faleză stâncoasă din România, iar aici au fost identificate vestigiile anticei colonii greceşti Orgame/ Argamum.
- Cetatea antică Orgame/ Argamum – e prima aşezare de tip urban de pe teritoriul României, menţionată de Hecateu din Milet la jumătatea secolului VII i.Hr.
- Gura Portiței – fâşie de nisip între mare și Lacul Goloviţa, foarte cunoscută pentru complexul turistic ce îl găzduieşte.
Cum ajungeți la Jurilovca?
O luați pe autostradă, pe drumul spre mare, iar de la Tulcea mai aveți încă 90 de kilometri și dacă străinii au început să o viziteze des, zic că și noi ar trebui să ajungem acolo cât de repede pentru a ne bucura de frumusețea patriei.
Ați fost acolo? Dați o tură până la final de an? :d