Avem o țară atât de frumoasă și sunt atât de multe locuri de vizitat în România, încât mi-e tare greu să cred că avem timp să le cunoaștem pe toate. În Constanța e mai ciudat, dar de înțeles: întrucât este locul unde toată lumea ajunge într-un fel sau altul pe timp de vară pentru o baie în mare și câteva ore de stat la soare uităm de cele mai multe ori de frumusețea pe care ne-o oferă județul și de cât de multe locuri minunate avem de văzut aici.
Din motivele mai sus amintite, astăzi vă propun o excursie altfel în Constanța, o excursie cu poveste, picnic, peșteri și cetăți ascunse.
Mânăstirea și cetatea Casian
Mânăstirea Casian se află la vreo 50 de kilometri de orașul Constanța, foarte aproape de localitatea Mihail Kogălniceanu. Departe de traficul și agitația din oraș, drumul nu este unul pe care-l puteți face cu un copil mic, poate doar dacă e cărat de tătic, pentru că e ceva de urcat, așa că trebuie să vă înarmați și cu ceva răbdare pe lângă emoțiile pe care le-ați acumulat pe autostradă. Unde mai pui că și la intrarea în peșteră mai sunt câteva scări deloc sigure dacă ne uităm bine la ele. Intrarea în peșteră se face doar de pe aceste scări, așadar chiar nu aveți de ales. Peștera nu e mare, are o galerie pe care o puteți parcurge doar mergând pe vine, iar experiența este uluitoare.
Munții de corali lăsați de apa ce ocupa locul acum mulți, mulți ani, peisajul și sălbăticia zonei vă vor conduce sigur într-o lume cu totul diferită față de cea de zi cu zi.
Locul se află în inima Rezervației Geologica Cheile Dobrogei și în apropiere aveți și frumosul lac Casian pe care-l puteți admira. Aici, în secolul al IV-lea, erau zeci de mânăstiri, iar locul este plin de legende. Se spune că în zonă există o altă peșteră unde romanii au zidit de vii pe dacii răsculați dintr-un sat apropiat.
Cheile Dobrogei
Pentru că într-o excursie trebuie să mai și mâncăm, vă propun un picnic pe Cheile Dobrogei, cu această ocazie nu ratați canionul ce este întins pe aproape 10 kilometri.
Drumul spre Cheile Drobrogei nu e deloc ușor, tocmai de aceea e musai să aveți un GPS cu voi. Puteți ajunge de pe DN 22 (E87), din dreptul localităților Gura Dobrogei sau Palazu Mic, pe traseele Gura Dobrogei (sau Palazu Mic) – Casian – Cheia – Târgușor sau Gura Dobrogei – Târgușor – Cheia. O altă variantă ar fi să ajungeți prin Mihail Kogălniceanu (de pe DN 2A/E60) până în localitatea Târgușor (13 km).
Plimbare prin Pădurea Hagieni
Se spune că după masă e recomandat să ne plimbăm un pic. Vă propun ca plimbarea să o faceți în Pădurea Hagieni. Se află în Podișul Negru Vodă, lângă Vama Veche, și este o rezervație naturală. Cu puțin noroc veți admira tot felul de specii de păsări care trăiesc numai aici.
De preferat este să nu vizitați mașina la finalul sezonului cald, întrucât aleea principală a pădurii va fi plină de tot felul de liane și plante care este posibil să vă sperie un pic sau să vă zgârie mașina, dacă decideți să rămâneți în mașină la plimbare.
Cetatea Enisala
Mai este cunoscută și drept Cetatea Heracleea și se află la marginea Lacului Razim, în satul Enisala. Totul este rupt dintr-un basm aici. Este ridicată în secolul al XIII-lea de bizantini, și oferă o priveliște minunată asupra Lacului Razim.
În aceeași localitate, e musai să vizitați și gospodăria devenită muzeu, care a rămas fix la fel ca acum zeci de ani și care este o adevărată poartă către trecut.
Cetatea Histria
Este prima colonie greacă de pe țărmul de vest al Pontului Euxin și de asemenea cea mai veche așezare din România. Sunt basilici, temple și câteva băi romane de văzut și ascultat povești despre ele de la ghidul specializat. Odată ce ajungeți aici treceți și prin muzeul dedicat, plin cu tot felul de pietre cu sculpturi ale zeităților grecești și romanice sau coloane ce au susținut odată clădiri impunătoare.
Evenimente, la malul mării
Și pentru că weekend-ul acesta e clar weekend de petrecut la malul mării, cu ajutorul excursiilor frumoase și informative zic că nu sunt deloc de trecut cu vederea evenimentele faine care au loc la finalul săptămânii în Constanța.
Joc și Emoții – Otilia Mantelers
De mâine, adică de vineri 7 iunie, până duminică, Otilia Mantelers vine la BBCenter din Constanța cu un curs de Joc și Emotii / Playful Parenting. Otilia va povesti despre teamă, putere și multe jocuri, dar mai bine vă las cu multe detalii pe blogul Otiliei: descrierea cursului și anunțul despre evenimentul din acest final de săptămână.
Ziua Mediului sărbătorită la malul mării
Și tot sâmbătă, Mare Nostrum ne pregăteşte o surpriză. 30 de elevi din liceele și școlile din Constanța au pregătit o expoziție de obiecte de artă – „Marea Neagră din plastic”. Evenimentul are loc în Parcul Tăbăcărie de la ora 16:00, iar mai multe informații despre el descoperiți chiar din evenimentul special realizat pe Facebook.
V-am convins?
Sursă foto: mattwi1s0n/ Flickr.com.