La noi acasă eu sunt responsabilă cu bagajele (tuturor) și îmi ia cam jumătate de zi de la primele haine strânse până la tras fermoarul la geanta de voiaj. Jumătate de zi (nu am încercat să fac bagajul noaptea, când copiii dorm, este adevărat). Când aveam doar un copil cam tot atât dura bagajul. Concluzia: cred că este din cauza bebelușului. Cu cât omul care călătorește e mai mare cu atât bagajul pare mai mic (și mai simplu de făcut).
Ce ne facem cu bagajul bebelușilor?
Este complicat atunci când ai un bebe mic și vrei să pleci în vacanță pentru că, se pare, lucrurile lui ocupă mai mult loc decât ale tale. De ce? Iată ce ar fi bine să nu uitați să puneți în geantă, pentru cel mic, indiferent de destinația voastră:
- scutece (primele pe listă). Chiar dacă acolo este foarte posibil să găsești scutece (supermarket, farmacie etc), indiferent că pleci cu avionul sau cu mașina, este bine să ai la tine cel puțin pentru o zi-două, sau poate pentru toată perioada). Eu, dacă nu merg cu avionul (sau barca/vaporul – s-a întâmplat când am fost în Deltă) îmi iau pentru toată perioada. Ah, și să nu uit, șervețele umede.
- haine comode, potrivite zonei în care mergeți. Chiar dacă mergeți la mare, un polar mai gros tot aveți nevoie. Dacă este în perioada diversificării, musai mai multe tricouri/body-uri de schimb. Eu calculez cam 3-4 body-uri/zi. Mai iau în calcul și ideea de a mai spăla (de mână) unul-două. Nu uit de jambiere, pantaloni de mai multe feluri (lungimi, grosimi), o pălărie de soare și o căciuliță pentru când o fi frig. O pereche de încălțări (dacă este cazul), un polar pentru seara și multe alte bluze și pijamale de schimb.
- prosop (cu glugă sau normal), pentru băiță, cearceaf pentru pătuțul pliant (dacă folosiți), păturică – noi avem una din lână merinos, foarte ușoară și bună atât pentru învelit, semi-înfășat cât și pentru schimbat scutece, făcut umbră în mașină etc. Tot în categoria asta aș mai adăuga și câteva păturici subțiri din finet, pe care le folosesc ca și prosop pentru funduleț sau mâini, ca cearceaf de pus peste o canapea, într-un restaurant sau peste o păturică, pe nisip. Le folosesc și la masă (în loc de bavete), de șters la guriță sau pe mâini sau când îl port pe Iancu, la somn, între capul meu și pieptul meu, ca să nu transpirăm.
- în trusa necessaire am așa: cosmetice: săpun pentru spălat pe mâini sau la funduleț. Eu și acasă folosesc tot săpunul pentru fiecare baie (inclusiv pentru cap)(este unul 100% natural, homemade). Când plecăm de acasă iau un singur șampon și gel de duș (2 în 1 cum s-ar zice) pentru amândoi copiii; cremă pentru eventualele iritații (100% naturală și ea); trusa de prim ajutor – am scris despre ea aici. Conține de la dezinfectant pentru mâini, până la ulei pentru lovituri, vânătăi, tăieturi, ciupituri de insecte, cremă de soare etc; apoi ar mai fi: periuța de dinți (da, Iancu are 6 dinți și ”se spală” și el pe dinți).
- medicamente și /sau remedii pentru diverse situații. Am trusa cu remedii homeopate (luată la recomandarea medicului homeopat) dar și remedii pe care le-am mai folosit în diverse cazuri. Dacă se întâmplă ceva și îmi trebuie fix un remediu și acela să îl am acasă? Mai bine le iau pe toate… Pe lângă remediile homeopate am în trusa de medicamente și un sirop pentru febră, o sticluță de antialergic și câteva supozitoare (nedesfăcute momentan, doar să fie acolo). Mai am: apă de mare, ser fiziologic, câteva pansamente sterile și plasturi, spray pentru gât, aspirator nazal.
- jucării, cărticele, doar câteva v-aș recomanda, ceva pentru ros, ceva care se poate agăța (de cărucior sau de port-bebe) și cam atât pentru un bebeluș.
- cel puțin un instrument de purtat bebelușul: sling, wrap sau un SSC. Până pe la 5-6 luni l-am purtat pe Iancu într-un wrap elastic și în sling cu inele. Apoi am trecut (și am cam rămas) la Manduca, care este mult mai comod acum, de pus și scos, pentru că pe el îl las des și pe jos, îl mai ridic și tot așa. Într-un wrap mi-ar fi mai dificil (puțin) de pus.
- protecție baby-wearing, foarte bună pentru ploaie, vânt, frig, de pus peste copil atunci când este purtat sau pe jos, când este schimbat sau la joacă. Are multe funcții și este foarte practică. Și da, se poate folosi și în perioadele mai călduroase, există modele all-seasons.
- cărucior. Noi am fost la mare și nu ne-am mai luat pentru că în curtea gazdei noastre era iarbă. Era aproape vară, cald și moale pe jos. El o luase deja de-a bușilea, așa că n-ar fi stat legat, într-un cărucior. În plus, în nisip chiar n-am fi avut ce face cu el. Când încă nu mergea și nu se ridica, băiețandrul nostru, căruciorul a fost bun, pentru anumite perioade de timp (scurte, ce-i drept), de mers, de stat sau chiar de luat masa. Așa se mai odihnea și spatele meu, pentru că Iancu nu este un copil chiar ușurel.
- dacă ați început (auto)diversificarea, musai un scaun de masă pliant (există variante mai micuțe sau mai măricele). Nu știți pe unde ajugeți și dacă au sau nu scaune pentru cei mici. Nouă ni s-a întâmplat (și foarte des) să nu beneficiem de acest ”lux” de a ne ține copilul la masă, așa cum stăm și noi și a trebuit să îl ținem în brațe, cu mâncare întinsă peste tot…
- interfon/monitor – pentru somn și pentru atunci când nu adormiți mereu cu copilul.
- pat pliant pentru bebeluș – dacă mergeți undeva și știți că nu vă pot oferi așa ceva sau dacă nu puteți dormi cu cel mic în patul mare.
- Altele, dar nu musai de luat: castron, linguriță, răzătoare sau chiar blender (din cel vertical) pentru masa copilului și detergent de vase. Forfecuță unghii, aleze sau păturică specială pentru schimbat scutece, cearceaf pentru pat (dacă dormiți cu toții în patul mare și nu vreți să îl folosiți pe cel de acolo), oliță, ochelari de soare….
Voi ce ați mai completa la această listă? Și mai ales, cât de mare se face bagajul bebelușului și cât timp vă ia doar pentru asta?
Ați ales vreo destinație de vacanță pentru această vară? Noi am fost la sfârșitul luni mai, în Vama Veche, cu gașca de copii. Intenționăm să dăm o fugă și la munte, de data asta la un hotel cu spa și tot tacâmul dar și un weekend lung, cu cortul, la un festival de muzică. Da, bagajele se schimbă în funcție de destinație. Vă țin la curent cu ale mele…
Și nu în ultimul rând, uneori pentru o vacanță reușită ajută să ai și o agenție de turism online pricepută!