Pentru că ne place să petrecem timp împreună cu copiii noștri, pentru că suntem (echilibrat) preocupate de fashion și pentru că travel-ul în familie vine la pachet cu familia, am conceput un pachet de week-end pentru mame și familii cu preocupări asemănătoare cu ale noastre. El se cheamă Stylish Mom fashion & family break, se întâmplă la Predeal la final de martie, durează cât un week-end și are în el câte ceva pentru fiecare membru al familiei. E drept, are ceva mai mult pentru mamă, căci timp de câteva ore bune povestim despre fashion, stil și atitudine, despre cum să fim mai presus de tendințe.
Raluca: “O, ador fashion-ul! Cred că am acest microb inoculat involuntar de mama”
Ce e travel-ul pentru tine? Cu ce fel de obiective/interese călătoreşti?
Până să am copii, îmi plăcea să călătoresc foarte mult pentru a descoperi locuri şi culturi noi, pentru a vedea cu propriii mei ochi capodopere umane sau ale naturii şi chiar pentru a încerca gastronomia altei ţări. Eu am avut norocul să cânt în Corul de Copii Radio timp de 11 ani şi, pentru că am călătorit intens aproape toată perioada respectivă, am rămas cu un apetit crescut pentru travel.
Venirea copiilor pe lume, însă, m-a făcut să-mi organizez un pic altfel vacanţele. Deşi n-am vrut să renunţ la toate motivele de mai sus, a trebuit să includem şi o parte de lâncezeală efectivă în concediu, în care să le oferim copiilor posibilitatea de a de bucura pe îndelete de timpul liber petrecut departe de casă. Nu neg că oboseala din timpul anului îşi pune amprenta şi asupra noastră, aşa că lăfăitul în concediu e de multe ori aşteptat şi de noi!
Ce e family travel-ul pentru tine? Ce a a dus nou în viaţa ta călătoritul în familie, ce înseamnă pentru tine să călătoreşti în familie?
Family travel-ul presupune în primul rând o documentare mai precisă decât în cazul unei vacanţe în doi. Totul este mai bine pus la punct şi, pentru că suntem o familie compusă din 5 persoane, e util să ne hotărâm din timp cu privire la concediu, deoarece printr-un early booking economisim nişte bani pe care îi putem îndrepta către alte cheltuieli. De aceea, cam după ce se golesc paharele de şampanie de la Revelion, ne sfătuim în privinţa unei destinaţii principale de vacanţă pentru anul respectiv. Spun principală, pentru că în fiecare an încercăm să avem o vacanţă de aproximativ 10 zile undeva într-una din lunile de vară şi alte 2-3 ieşiri de week-end sau în vacanţele intersemestriale ale copiilor.
Ce înseamnă documentare, în cazul meu? Să fac săpături pe internet din timp cu privire la posibilităţile de cazare, să citesc tipsurile forumiştilor locali sau internaţionali cu privire la obiectivele de interes turistic şi nu numai şi, în general, să plec cu toate temele făcute în concediu.
Un rol foarte important îl are şi organizarea. Cât timp au fost copiii foarte mici, a trebuit să ne cam centrăm programul de vacanţă în jurul programului lor de masă, de somn, aşa că organizarea a fost cheia în acele situaţii. Niciodată, însă, nu am amânat sau anulat planurile de călătorie, dimpotrivă! Călătorim cu fetele în ţară şi în străinătate încă de când erau foarte mici, respectiv de când aveau 3 luni, aşa că putem spune că sunt obişnuite cu acest stil de viaţă şi le place nespus să se aventureze cu noi.
În ce gen de vacanţe mergi împreună cu familia/copilul? Ce fel de activităţi vi se potrivesc?
Pentru că toate cele trei fetiţe sunt pasionate de apă şi de bălăceala, încercăm să nu ratăm în niciun an întâlnirea cu marea. De fiecare dată, însă, fie că am ales litoralul nostru, fie că am optat pentru cel din afară, am combinat plaja şi mersul la parcul acvatic cu mici vizite şi excursii adiacente, care au fost foarte bine primite de copii. Nu am ales până acum niciun concediu în sistem all inclusive, însă, pentru că suntem destul de mobili şi am vrut să dispunem după bunul plac de libertatea de mişcare. În ceea ce priveşte vacanţele din anotimpurile mai puţin călduroase, am optat pentru zone montane din ţară unde am făcut drumeţii sau am închiriat, potrivit vremii, schiuri, patine, biciclete.
Ce e fashion-ul pentru tine? Câtă importanţă are pentru tine modul în care te afişezi în public, câtă atenţie acorzi stilului tău vestimentar?
O, ador fashion-ul! Cred că am acest microb inoculat involuntar de mama, care a fost şi încă este o femeie cochetă, cu atenţie la detalii. Dar de-abia pe la jumătatea facultăţii am început să fiu şi eu mult mai preocupată de haine, de mesajul pe care ele îl transmit şi de puterea pe care o pot exercita, în anumite situaţii. Pentru că sunt o persoană veselă, cu poftă de viaţă, mi se pare că hainele mă ajută foarte bine să mă exprim şi de aceea nici nu pot spune că am un stil bine definit. Îmi place să experimentez mereu şi să fiu destul de imprevizibilă, în afară de maro iubesc absolut toate culorile, iar stilul vestimentar personal este extrem de eclectic. Da, dacă într-o zi mă vedeţi îmbrăcată ca în anii 50’, alteori hippy, iar altădată minimalist, să ştiţi că sunt tot eu!
Venirea copiilor a scos din mine, în schimb, o latură mult mai feminină şi recunosc că ăsta este şi motivul pentru care am făcut o adevărată obsesie pentru rochii şi pentru starea de bine pe care mi-o aduc. De când am scris articolul cu cele 88 de rochii, multă lume m-a întrebat de unde până unde amocul ăsta pentru modă şi, gândindu-mă la un răspuns precis, am ajuns la concluzia că, pe lângă gena luată de la mama, maternitatea mi-a acutizat simţul artistic. Poate şi din această pricină, de câţiva ani sunt captivată de modul în care se fac hainele şi sunt îndrăgostită, efectiv, de fenomenul vintage, de hainele confecţionate manual azi, de croitorese, sau de haute couture. Am şi eu câteva comori vintage în dulap, dar şi mai multe cărţi tematice în bibliotecă, în care pozele foarte clare şi explicaţiile detaliate mă poartă într-un univers eteric, fascinant.
Te informezi despre trenduri vestimentare? Care sunt sursele tale de informare pe acest subiect?
Mă preocupă şi trendurile, dar şi tot ce se întâmplă în această lume a modei. Nu trece o zi fără să nu deschid cel puţin un site sau un blog de fashion. Cele pe care le verific cel mai des sunt Style, Vogue, secţiunile de modă din The New York Times, The Telegraph şi The Guardian, Red Carpet Fashion Awards, Garance Dore, Refinery29, The Fashion Spot (mai ales forumul plin de informaţii utile!) şi multe blog-uri de street style, printre care The Sartorialist şi Carolines Mode. Din România accesez cel mai frecvent Alo-Moda, unde am şi bucuria de a fi colaborator, Style Diary şi Andreea Raicu. Îmi plac şi revistele glossy şi, mai nou, am facut o pasiune pentru Marie Claire, ediţia de Italia, pe care o citesc din scoarţă în scoarţă de câte ori pot.
Stylish mom – ce îţi sugerează termenul ăsta? Înţelegi prin el doar o mamă preocupată de modă sau mai mult de atât?
Pentru mine „stylish mom” depăşeşte zona modei. O mamă stylish este o mamă care, în pofida timpului personal destul de limitat pe care îl are şi a preocupării majore pentru familia sa, este atentă nu numai cu imaginea personală, dar este alertă şi pe alte planuri. Citeşte, merge la spectacole, iese în oraş, este informată şi mereu conectată cu „azi”. Eu m-am lovit mereu de această prejudecată cu privire la mame. Multă lume crede că starea de maternitate pe care o experimentează femeia vine la pachet cu un soi de hibernare indusă pe toate planurile, mai puţin în domeniul copiilor. Şi că mamele sunt nişte femei şleampete, pline mereu de lapte regurgitat şi cu mâinile mirosind a scutece de bebeluş. Poate că şi ăsta a fost un motiv pentru care m-am ambiţionat să arăt că lucrurile nu stau aşa şi că se pot schimba cu puţină voinţă, iar articolele pe care le scriu pentru Totul despre mame sper să le ajute pe mamele noastre dragi să fie mai curajoase, nu numai vestimentar, şi să se simtă bine cu alegerile lor.
Travel & fashion
Vacanţele tale/ieşirile tale au şi componentă de shopping? Mergi în vacanţe cu obiectiv exclusiv de shopping?
N-am reuşit până acum să plec într-o vacanţă de shopping, dar nu e timpul trecut! Sunt semi-dependentă, însă, de eBay, aşa încât pot spune că, dacă nu plec eu pe alte meleaguri în interes de…shopping, vin hainele de pe alte meleaguri la mine, ceea ce simplifică mult treaba!
Ce anume achiziţionezi într-o vacanţă? Nu te limita doar la haine şi doar la tine, mergi şi către alte zone (cărţi, design, suveniruri)
Era o vreme în care chiar plecam în concediu cu gândul la cumpărăturile făcute acolo, mai ales când mergeam în străinătate. De la un timp m-am mai potolit şi am început să evit shoppingul acesta de vacanţă, mai ales că multe magazine de afară sunt acum şi în România. Totuşi, dacă prind sezonul reducerilor sau dacă se nimereşte să fim cazaţi lângă un outlet cum a fost vacanţa la Grado, în Italia (coincidenţă, pe cuvânt!), recunosc, cumpăr obiecte de îmbrăcăminte şi de încălţăminte pentru toată gaşca. Asta nu înseamnă că nu mă tentează şi chestii mai puţin personale, precum o fructieră handmade, luată din Thassos, sau nişte vase tradiţionale de dimensiuni diferite, din Bulgaria, în care fac destul de des faimoasa Kavarma, spre încântarea generală. Refuz, în schimb, kitschoasele suveniruri!
Cum ţi se pare ideea unui produs de travel care să aibă atât componenta de family, cât şi componenta de fashion? În ce destinaţii vezi un astfel de produs?
Aici sunt subiectivă… Atât cuvântul „family”, cât şi cuvântul „fashion” sunt soft spots pentru mine. Iar, dacă ele se pot combina pentru câteva zile relaxante, într-un cadru primitor, care să te facă să mai uiţi de tumultul oraşului şi în urma cărora întreaga familie e informată şi cu bateriile reîncărcate, e chiar perfect. Singura problemă e că la mine în familie pasiunea pentru modă li s-a transmis şi fetelor mele, care se arată foaaaaarte interesate de acest capitol. Mă cam tem că vor da cu banul ca să decidă de care parte a baricadei să se plaseze: fashion sau travel?
Stylish Mom – fashion & family break – Predeal 28-30 martie 2014
Stylish Mom – fashion & family break – viziunea noastră asupra unui weekend de petrecut în familie dar și cu prietenii, pentru copii, pentru tați dar mai ales pentru mame, cu o sesiune interesantă și interactivă de stil, cu acces la spa-ul hotelului și cu atelier de creativitate pentru copii. Detalii și înscriere AICI.