Tema: compunere cu titlul “Să fie pace în lume”, care să cuprindă unul sau mai multe dintre următoarele citate:
(1). “Ca să fie pace în lume, trebuie ca popoarele să trăiască în pace. Pentru ca popoarele să trăiască în pace, oraşele nu trebuie să se ridice unele împotriva altora. Pentru a fi pace în oraşe, vecinii trebuie să se înţeleagă. Ca să fie pace între vecini, trebuie ca armonia să domnească în familie. Ca să fie pace în casă, trebuie s-o găseşti în propria inimă.” (Lao Tse)
(2). În 1981 Adunarea Generală a ONU a declarat că a treia marţi din septembrie, ziua de deschidere a sesiunilor ordinare ale Adunării Generale din fiecare an, să fie declarată oficial şi observată ca Ziua Internaţională a Păcii şi să fie dedicată comemorării şi întăriri idealului de pace atat in interiorul frontierelor, cat şi între toate ţările şi popoarele” (Rezoluţia 36/67 a Adunării Generale). În 2001 Adunarea Generală a ONU a adoptat o nouă rezoluţie, 55/282 declarând ziua de 21 Septembrie a fiecărui an ca şi Ziua Internaţională a Păcii.
„Ziua Internaţională a Păcii va deveni ziua de încetare a focului şi ziua nonviolenţei, o invitaţie către toate naţiunile şi popoarele să onoreze o întrerupere a ostilităţilor pentru toată durata acestei zile…”
Rezoluţia „invită toate statele membre, organizaţiile sistemului ONU şi organizaţiilor non-guvernamentale şi indivizii să comemoreze, într-o manieră acceptabilă, Ziua internaţională a păcii, participând la educaţie şi conştientizarea publicului şi să coopereze cu ONU pentru instaurarea unei încetări globale a focului.”
(3). “Pacea nu este absenţa războiului. Este o virtute, o dispoziţie spre bunăvoinţă, încredere, dreptate.” (Baruch Spinoza)
(4). “Dumnezeu nu ne poate oferi fericire şi pace în afara Lui, pentru că ele nu se află acolo. Nu există aşa ceva.” (C.S. Lewis)
Pui de compunere 1 – stil eseu
Varianta cea mai simplă este să faci un eseu pornind de la citatele primite. Începe cu citatul (2) care descrie când și de ce a fost decretată Ziua Păcii. Explică apoi cu cuvintele tale, de ce crezi tu că ONU a dat acest decret (din ce știi tu, de ce era nevoie de o Zi a Păcii în anii ’80?). Poți apoi să iei citatele (1), (3) și (4) pe rând și să spui:
– Cine ce a spus? (Lao Tse, Spinoza… etc.)
– Ce înseamnă citatul pentru tine? Cum l-ai reformula cu cuvintele tale?
– În ce măsură crezi că oamenii, în general, sau din jurul tău, înțeleg aceste definiții ale păcii?
– Ce crezi că ar trebui făcut pentru ca mai mulți oameni să înțeleagă, să accepte și să practice aceste definiții ale păcii? (programe educative în școli sau la televiziune, caravane de pace care să se plimbe prin lume, cărți, site-uri internet, filme, muzică… gândește-te ce ar trebui făcut și cum ar trebui să arate ca să convingă lumea să cultive pacea)
În încheiere, pornind de la citatul (1), explică ce ar putea face fiecare individ (tu, familia ta, colegii tăi, profesorii…) pentru a “găsi pacea în propria inima” și a “domni armonia în familie”?
Pui de compunere 2 – mai ghiduș
– Gândește-te puțin la întrebările și sugestiile de la puiul de compunere precedent și eventual notează-ți câteva idei importante pe o ciornă.
– Imaginează-ți apoi că întâlnești un personaj de pe altă planetă. Descrie cum îl/ o întâlnești, unde, de ce și de pe ce planetă vine. O planetă pe care este mereu război, sau o planetă pe care nu au existat niciodată războaie.
– Înainte să continui, încearcă să-ți închipui cum vede lumea acel personaj. Cum crezi că e să te naști, să crești și să trăiești pe o planetă pe care lumea se ceartă și se războiește în permanență? Dar să te naști să crești și să trăiești fără să cunoști niciodată cearta și războiul?
– Închipuie-ți apoi o conversație între tine și acest personaj. Pornind de la citatele primite, explică-i personajului ceea ce el/ ea nu a avut cum să cunoască și înțeleagă pe planeta lui/ ei de baștină.
Spor la scris!
foarte frumos
Multumesc 🙂
este cam neinteresanta compunerea eu as putea sa o fac mai bine
a fost super
mia placut foarte mult tinetio tot asa
@ Emy: bravo! asta e şi ideea, să le faceţi voi mai bine decât ce găsiţi pe net 🙂
@ Paul: ne bucurăm şi îţi mulţumim! 🙂
e foarte frumoasha ;x chiar m`a ajutat mult :X
multzumesk ;x >;d<
Cu plăcere! 🙂
super
Imi pare rau Laurentiu, dar nu putem nici noi sa fim mereu online si sa raspundem la cereri. Sunt foarte multe venite de la voi si desi incercam sa le facem cat mai repede nu putem…
Cu mare drag,
Roxana
“Dumnezeu nu ne poate oferi fericire şi pace în afara Lui, pentru că ele nu se află acolo. Nu există aşa ceva.” (C.S. Lewis)
Asa este! Hristos spune : “Va dau pacea Mea, nu v-o dau cum v-o da lumea. Sa nu vi se tulbure inima, nici sa nu se inspaimante”. Aceasta promisiune este valabila insa doar pentru cei care sa caiesc de pacatele lor si Il primesc pe Hristos ca Mantuitor si Domn al inimii si vietii lor. Dar cine nu se lasa transformat de Hristos, va merge in locul de chin vesnic, oricat de “bun” s-ar considera.