Via request pe mail.

Georgiana a primit o temă un pic mai complicată, care sună aşa: “ficţiunea deschide o lume a imaginaţiei, o lume virtuală” – comparaţie între lumea ficţiunii literare şi lumea jocurilor pe calculator, din punct de vedere al consumatorului de literatură şi de jocuri pe calculator.

În primul rând, eu nu aş numi asta chiar compunere… pentru mine compunerea este un exerciţiu de imaginaţie pe o temă dată. Acest subiect sună mai degrabă a comentariu compus, adică un exerciţiu al abilităţii de a analiza şi sintetiza ceva “real”.

Aşadar, fac un “pui de comentariu” care va consta în întrebări care să vă ajute să trataţi tema aceasta sau altele asemănătoare în care vi se cer comparaţii. Pentru că cerinţa era de “scurtă compunere”, şi acest pui va fi micuţ… 🙂

Analiza subiectului: vi se cere să plecaţi de la premisa că “ficţiunea deschide o lume virtuală” – adică aţi putea compara lumea ficţiunii literare şi lumea jocurilor pe calculator din mai multe perspective, dar ceea ce vi se cere acum este să o faceţi din perspectiva “lumilor deschise”. De asemenea, nu vi se cere ceva general şi teoretic, ci ce înseamnă lumile astea pentru consumatorii lor. Acestea sunt nişte gânduri pe care nu trebuie să le scrieţi, ci să le păstraţi în minte ca linii directoare când vă redactaţi lucrarea.

Despre lumea ficţiunii literare…
– cum e când citeşti o carte? în ce măsură te ghidează autorul şi în ce măsură îţi foloseşti tu imaginaţia?
– ce crezi că motivează pe cineva să citească o carte de ficţiune? (adică punctul de vedere al consumatorului) ce crezi că le place la această activitate?

Despre lumea ficţiunii din jocurile pe calculator…
– în ce fel este stimulată imaginaţia de jocurile pe calculator? cât e dat de joc şi cât / ce creează jucătorul?
– ce crezi că motivează pe cineva să se joace pe calculator? ce le place jucătorilor? ce îi atrage la jocuri?

Comparaţia
– prin ce se aseamănă cele două lumi? care sunt punctele comune?
– prin ce se deosebesc?
– prin ce se aseamănă şi prin ce se deosebesc consumatorii celor două lumi?
– care crezi că sunt cei care le apreciază pe amândouă?

eventual şi o concluzie…
Pentru a avea o lucrare “rotundă” e bine să trageţi şi o concluzie care să arate de ce a fost interesant să vă gândiţi la subiectul propus. Concluzia depinde foarte mult de temă şi de felul în care aţi abordat-o, e greu de dat o reţetă… Pentru tema de faţă, eu aş încheia cu ideea că ambele lumi stimulează imaginaţia în feluri diferite, astfel încât e bine ca cei care le “vizitează” să consume echilibrat literatură, jocuri pe calculator, dar şi realitate cotidiană.

Spor la scris!

Later edit: scuze Georgianei pentru întârzierea acestui post, dar a fost o perioadă foarte aglomerată. Deşi sunt sigură că am ratat termenul predării, sper ca acest pui să-i fie de folos cu alte ocazii.