Via search pe pensées-lutze.

În ultima vreme, deşi am citit conştiincios search-urile care ajung aici sau dincolo, nu am avut timp decât de răspuns la mailuri cu cereri de pui de compuneri. Când am văzut însă “compunere despre o călătorie pe curcubeu” nu am putut să mă abţin…

Analiza subiectului: e foarte tare! 🙂 Dincolo de asta, un curcubeu are două capete, lucru foarte important când vine vorba să călătoreşti pe el, deoarece un capăt e la tine – de acolo pleci, iar celălalt capăt e a destinaţie. Aşadar compunerea pe tema asta ar trebui să înceapă de la un capăt al curcubeului şi să se termine la celălalt.

Puiul de compunere 1 este despre călătorii pe curcubeu în general, puiul 2 propune trei variante de personaje diferite călătorind pe curcubee.

Pui de compunere 1
Curcubeul
– poate fi al tău propriu şi personal – cum ai ajuns să-l ai? într-o zi ţi-ai dat seama că îl ai în tine, trebuia doar să înveţi să îl “porneşti”? sau l-ai primit? de la cine? cum? ce ai făcut să-l meriţi? sau aveai nevoie de el pentru că erai trist / supărat / în încurcătură?
– poate fi un curcubeu liber, care se plimbă de la copil la copil – cum a ajuns la tine? a vorbit cu tine sau nu a fost nevoie, pentru că atunci când a apărut tu ai ştiut ce ai de făcut? adulţii îl pot vedea? dacă nu, de ce? când apare să poţi călători pe el? când vrei tu, când vrea el sau când se întâmplă ceva? ce?

Capătul tău de curcubeu
– cum arată? mai lat, mai îngust? te sui direct pe el sau apare cu tot cu un soi de vehicul (scaun, fotoliu, bicicletă, maşinuţă)?
– care e senzaţia când porneşti în călătorie pe el? viteză? linişte? vânt? parfumuri deosebite? entuziasm? curiozitate?…

Călătoria
– cum e pe drum? ajungi la destinaţie într-o clipită, sau călătoria durează mai mult? dacă durează, cum e? ce vezi în jurul tău? mai e cineva cu tine sau călătoreşti singur? cum te simţi pe drum?

Destinaţia
– unde te-a dus curcubeul? într-un loc? la o persoană? la altă făptură? cum arată? cum te simţi tu acolo? ce-ţi trece prin minte în momentul în care ajungi unde ajungi?

Întoarcerea [dacă hotărăşti să te şi întorci, nu e obligatoriu :)]– te poţi întoarce când vrei tu, sau te cheamă cineva / ceva înapoi? cum îţi iei rămas bun de la lumea pe care ai cunoscut-o la capătul curcubeului? iei ceva cu tine? laşi ceva în urmă?
– cum te simţi odată ajuns înapoi acasă?

[toate astea, evident, cu multe, multe detalii]

Pui de compunere 2

Dacă nu vreţi să scrieţi despre voi şi vă place una dintre ideile următoare, ajutaţi-vă de întrebările de sus pentru a creşte puiul de compunere.

Călătoria unei păpuşi înapoi spre ţara păpuşilor: pe Pământ nu se mai juca nimeni cu ea, pentru că toţi copiii erau prea ocupaţi cu televizorul şi calculatorul. Când păpuşa porneşte pe curcubeu, e văzută de o fetiţă, care o urmăreşte. Ajunse în ţara păpuşilor, cele două se împrietenesc, iar fetiţa îşi dă seama cât de triste sunt păpuşile pentru că au fost nevoite să plece de lângă copii. Fetiţa hotărăşte să se întoarcă pe Pământ şi să îi re-înveţe pe copii să se joace…

Călătoria unui copil în mintea sa: un băieţel era foarte supărat că luase o notă proastă la şcoală pentru că nu ştiuse cum se spune “mătură” în franceză. Profesoara i-a dat o notă mică, dar nu i-a dat şi răspunsul corect la întrebare. Ajuns acasă, baieţelul s-a încolăcit într-un colţ, incercând din răsputeri să-şi amintească cuvântul. Atâta s-a chinuit, încât Mintea lui s-a hotărât să-l ajute, trimiţându-i un curcubeu. Călătorind pe curcubeu, băieţelul a ajuns pe tărâmul minţii lui, unde a fost total uimit să descopere că ştia… tot! [aici imaginaţi-vă şi descrieţi cum sunt organizate informaţiile, în ce sunt puse, cum arată o cunoştinţă, cum se poate plimba băieţelul de la un domeniu la altul, dacă există alte personaje care îl ajută să găsească ce caută…]

Călătoria unui căţel către curaj: un căţel era atât de fricos, încât stăpânii se hotărâseră să-l gonească, pentru că nu le era de folos. În seara în care şi-a dat seama ce urmează, căţelul s-a rugat la divinitatea lui să îl ajute să capete curaj, pentru a putea rămâne alături de familia pe care o îndrăgea. Rugăciunea i-a fost ascultată şi pe loc a apărut lângă el capătul unui curcubeu. Imaginaţi-vă si descrieţi cu multe amănunte cum a călătorit căţelul, ce i s-a întâmplat pe drum care să-l ajute să aibă curaj, cu cine s-a întâlnit pe parcurs… etc. Pentru închiere, gândiţi-vă dacă povestea se termină cu familia păstrând căţelul, sau dacă vă puteţi imagina şi altă variantă.

Spor la scris!