Tema: compunere despre cărți ca fiind frumusețea sufletului.
Pui de compunere 1 – Povestește despre un scriitor. Te poți inspira și din puiul de compunere despre jertfa pentru creație. Scriitorul a decis să nu mai scrie nimic niciodată pentru că nu mai are inspirație. El s-a lăsat de citit de asemenea până când a descoperit că el fără cărți își pierde sufletul. Literele sunt hrana lui și foile unei cărți sunt motivele pentru care trăiește. Dacă nu mai scrie și deci nu mai ajută la devoltarea literaturii, viața pentru el nu mai are niciun sens, pentru că și-a pierdut sufletul.
Pui de compunere 2 – Puteți încerca o compunere mai îndrăzneață în care să povestiți cum sufletul unui om a fost capturat de o carte malefică. Volumul nu-i dădea sufletul înapoi decât dacă citea cartea până la final. Omul a citit cartea, dar, din cauza faptului că subiectul era foarte trist, sufletul lui era și el trist. A fost nevoit așadar să mai citească multe alte cărți pentru a redeveni fericit.
Ce a învățat din această aventură? Cititorul trăiește odată cu povestea din carte, poveste în care sufletul călătorește până la final.
Pui de compunere 3 – Care au fost cărțile tale preferate? Ia-le pe rând și gândește-te la fiecare ca la o parte din tine, din sufletul tău. De exemplu, “Amintiri din copilărie” de Creangă este cartea copilăriei tale. Nu trebuie musai să fie volume, ci pot fi poezii/nuvele/povești. Un alt exemplu ar putea să fie povestea Albă ca Zăpada care să fie întruchiparea naivității tale. Găsește cât mai multe și povestește despre ele și de ce le-ai comparat cu câte un atribut/sentiment/perioadă a vieții tale. La final explică printr-o frază că fiecare carte spune câte ceva despre tine și că toate pot compune sufletul tău.
Mama este primul cuvint rostit de un copil
Mama este fiinta pe care o iubim,
Ea este lantul fiecarui cuvint
Ea estemelodia ce tot mereu o ascult.!!!