Pui de compunere 1 – previzibil
Descrie propria ta biblioteca. Compunerea ta poate avea 3 parti in care vorbesti pe rand despre:
– biblioteca ta ca piesa de mobilier. Cum arata ea? Mare? Mica? Colorata? Noua? Veche? Din ce material este facuta? Este impartita in mai multe corpuri? Are geam de sticla? Este ordonata? Mai ai si altceva in ea in afara de carti? Ce? A aratat dintotdeauna asa? Descrie cu cat mai multe amanunte cum arata biblioteca ta, ce o face unica, ce iti place/ nu iti place la ea, in ce camera se afla, cum se potriveste cu restul de mobila, etc…
– biblioteca ta ca suma a cartilor din ea. Cand auzim “biblioteca” ne gandim in primul rand la totalitatea cartilor de pe rafturile ei. Imagineza-ti ca iti faci ordine in biblioteca (daca ai timp si chef ai putea chiar sa treci la fapte, te-ar ajuta si ar putea fi chiar distractiv 🙂 ) Ce carti se afla in biblioteca ta? In cate categorii pot fie ele impartite? Care sunt aceste categorii? Ce carti uitasei ca ai? Care sunt cartile noi care isi gasesc loc in biblioteca ta? Ai multe carti? Le-ai citit pe toate?
– relatia ta cu biblioteca. Cum ai ajuns sa te imprietenesti cu biblioteca ta? Cand ai citit prima carte? Care a fost ea? Dar ultima? In ce fel e importanta pentru tine biblioteca ta? A jucat pana acum un rol principal in viata ta? Ce amintiri ai in legatura cu ea? In ce fel te-a ajutat? Care sunt cartile care ti-au placut cel mai mult? Ce ai invatat/descoperit din ele?
Pui de compunere 2 – fantastic
Pornind de la intrebarile de la primul pui de compunere, da-ti frau liber imaginatiei si scrie o compunere fantastica despre:
– cum descoperi (intamplator sau iti povesteste cineva?) ca in spatele bibliotecii tale se afla o usa secreta care deschide o lume de basm sau prin care poti calatori in timp sau care da la iveala un tunel secret pana in subsolul bancii nationale, etc.
– biblioteca ta este magica si intr-o zi incepe sa-ti vorbeasca. Despre ce vorbiti?
– biblioteca ta este magica si orice carte deschizi intri in universul descris in acea carte.
cf