Copilul tau crede in Mos Craciun, zane si are un prieten invizibil? Nimic iesit din comun. Gandirea magica se intalneste la copiii de la 2 la 6 ani si nu este nimic alarmant in asta.
Un copil de 2-3 ani sau chiar de 4 ani nu vede niciun motiv pentru care ar trebui sa-si concentreze eforturile intelectuale pentru a distinge realitatea de fantezie. Pentru copiii de aceasta varsta lumea magica si realitatea se întrepatrund în mod liber. Daca fetita ta iti spune ca o zana tocmai a zburat de pe masa, ia cuvintele ei ca o explicatie logica. Numai în cazul în care copilul tau a depasit varsta de 6-7 ani si observi ca nu distinge între aceste doua lumi, trebuie sa-ti intensifici explicatiile.
Este de retinut faptul ca in jurul varstei de 3 ani copilul începe sa distinga realitatea de fictiune, dar considera în continuare ambele lumi ca fiind echivalente. De ce? La fel cum un adult trebuie sa inteleaga si sa-si explice functionarea lumii, la fel si copiii trebuie sa inteleaga cum functioneaza gandirea magica. Dar pentru ca la varste atat de mici nu sunt înca în masura sa gandeasca logic, ei aleg în acest fel.
„Simptomele” gandirii magice pot fi vazut în multe aspecte ale vietii copiilor. Aproape fiecare copil se teme de monstri. Cum se lasa seara, se sting luminile, iar mami si tati ies din camera, de sub pat sau din dulap se iveste un monstru. Decat sa-i oferiti celui mic o explicatie logica ca de exemplu „Nu exista monstrii”, mai bine ii oferiti o explicatie care sa se adapteze la imaginatia lui. De exemplu puteti sa-l linistiti spunandu-i ca sunt zane care il apara de monstrii care se ascund in dulap sau ca monstrilor le este frica de oameni. Este de remarcat faptul ca aceasta gandire magica a copiilor poate deveni un aliat al parintilor. Este o modalitate buna de care parintii se pot folosi in rezolvarea anumitor probleme cu copiii. De exemplu, cand copilul nu vrea sa mearga la gradinita, mama ii poate spune ca un gardian fermecat al timpului va face ca timpul petrecut la gradinita sa treaca foarte repede, iar el o sa se intoarca acasa curand.
Si desenele animate educative ii pot ajuta pe copiii sa-si infranga anumite temeri. Copiii pot invata de la personajele lor preferate cum sa se descurce in anumite situatii.
Noua serie de desene animate „Goldie si Ursulet”, care va rula din februarie pe Disney Junior este populata de o echipa de distributie diversa, formata din personaje din cartile cu povesti care simbolizeaza prietenia, comunitatea, respectul pentru personalitate, curajul în fata problemelor si compasiunea pentru ceilalti si îsi propune sa dea nastere unor conversatii între copii si parinti despre intrigile si aspectele de moralitate evidentiate prin prietenia de nemaiîntalnit dintre Goldie si Ursulet si interactiunile lor comice care se petrec în Padurea de Basm.