Infecțiile urinare sunt afecțiuni frecvent întâlnite la copii, primele episoade putând apărea încă din primul an de viață. În cazul nou-născuților, infecțiile urinare nu se manifestă prin simptome specifice, așa cum se întâmplă în cazul copiilor mai mari și al adulților, așa că sunt mai dificil de recunoscut. În acest mod, se întârzie și aplicarea tratamentului adecvat, iar astfel pot apărea complicații.
Primele manifestări, în funcție de grupele de vârstă
În cazul copiilor care nu au împlinit șase luni, primele semne ale apariției infecțiilor urinare sunt febra și starea generală modificată. Mai precis, copilul este agitat, plânge, nu mai are poftă de mâncare, apar tulburări digestive precum vărsături, diaree sau balonare. Cum spuneam, aceste simptome pot fi asociate și altor afecțiuni, însă un miros neplăcut al urinei și apariția unor iritații în zona genitală sunt indicii că poate fi vorba de o infecție a tractului urinar.
Și în cazul copiilor între 6 luni și 12 ani, manifestările bolii sunt asemănătoare, în timp ce la copiii de vârstă preșcolară, simptomele sunt unele specifice, ceea ce facilitează diagnosticarea corectă. Este vorba de senzație puternică de urinare, miros modificat al urinei, creșterea frecvenței urinării – mai ales noaptea, însoțită de scăderea cantității de urină eliminate. De asemenea, durerile abdominale, cele lombare și febra sunt alte simptome ce pot apărea.
Cauzele apariției infecțiilor urinare la copii
În majoritatea cazurilor, aceste afecțiuni sunt cauzate de bacteriile care ajung pe diferite căi în vezica urinară. În cazul copiilor, pătrunderea bacteriilor în vezică se poate produce cel mai frecvent prin curgerea turbulentă a urinei sau în urma cateterizării cu o sondă urinară. De asemenea, sugarii care poartă scutece pot dezvolta o infecție urinară prin pătrunderea în vezică a bacteriilor provenite din fecale, în timp ce adolescenții se pot alege cu o astfel de problemă în urma actului sexual dar și a folosirii toaletei ori căzii, fără respectarea regulilor de igienă.
Constipația, menținerea urinei în vezică pentru un timp îndelungat, prin amânarea micționării, disfuncțiile vezicii, anumite malformații dar și predispoziția genetică reprezintă alte cauze ale infecțiilor urinare.
Ce măsuri de prevenție sunt recomandate
Cunoscând cauzele enumerate mai sus, principalele măsuri de prevenție pe care părinții trebuie să le aibă în vedere pot fi ușor de intuit și de pus în aplicare, însă le vom enumera și noi în cele ce urmează.
- Hidratarea – nu întâmplător am trecut acest factor în capul listei, fiind cel mai important element de care părinții trebuie să țină seama pentru a evita apariția unor infecții urinare la copiii lor. Având asigurată o hidratare corectă, sistemul urinar poate funcționa la parametri normali , iar astfel este redus semnificativ riscul infecțiilor.
- Prevenirea și tratarea constipației – constipația constituie unul dintre factorii de risc pentru infecțiile urinare, în consecință trebuie evitată, iar atunci când apare o astfel de problemă, trebuie înlăturată cât mai rapid. Apariția constipației poate fi evitată prin alimentație, astfel că este indicat să oferiți copilului alimente care să asigure scaun zilnic.
- Igiena zonei genitale – având în vedere că această zonă este poarta de intrare a bacteriilor din mediul exterior către vezica urinară, este necesară o igienă strictă, care să prevină apariția unei infecții. Fetițele necesită mai multă atenție din acest punct de vedere, dată fiind anatomia specifică.
- Rezolvarea defectelor congenitale – în cazul în care copiii au probleme congenitale la nivelul zonei intime, aceștia sunt mai predispuși riscului, astfel că este recomandat să fie văzuți de un medic specialist care va stabili varianta terapeutică optimă. De cele mai multe ori, astfel de defecte pot fi rezolvate chirurgical.
- Educația igienico-sanitară – pe măsură ce copii cresc, trebuie să învețe să se protejeze singuri, astfel că este necesar să aibă parte de o bună educație igienico-sanitară. În primul rând, trebuie să învețe să se spele pe mâini înainte și după folosirea toaletei, să dezinfecteze cada și colacul de la WC înainte de utilizare, să nu folosească săpunuri sau geluri de dus cu formulă agresivă pentru igienizarea zonei intime și să nu amâne foarte mult timp mersul la toaletă atunci când simt nevoia de a urina. Totodată, în cazul adolescenților, și educația sexuală are un rol important în prevenirea infecțiilor urinare precum și a altor probleme.
În cazul în care copilul prezintă simptome care pot indica apariția unei infecții urinare, adresați-vă fără întârziere unui medic și în nici un caz nu încercați să îi administrați singuri un tratament!