Colicile la sugari reprezintă crampe abdominale care își fac simțită prezența în timpul procesului de adaptare a sistemului digestiv. Acestea apar, cu aproximație, în săptămâna a 6-a de viață și dispar complet la vârsta de 3-6 luni. Cum știi că bebelușul tău are colici? Principala manifestare a colicilor la sugari este plânsul. Un copil cu colici plânge 3 ore pe zi, de minim 3 ori pe săptămână, pe o perioadă de 3 săptămâni. Se pune diagnosticul de colici, atunci când nu se depistează o altă afecțiune care ar putea cauza această simptomatologie.
Cu toate că nu sunt considerate o boală propriu-zisă, colicile sunt o problemă cu care se confruntă mulți părinți. Nopțile nedormite și stresul legat de plânsul continuu al celui mic pot provoca, uneori, chiar și depresie în rândul părinților. Află mai multe despre colici.
De ce apar?
Cauzele colicilor nu sunt complet cunoscute. Cu toate acestea, ar putea fi vorba de câțiva factori ce favorizează apariția colicilor:
- Sistemul digestiv al copilului nu este dezvoltat complet, iar tranzitul intestinal este lent.
- Flora intestinală este dezechilibrată.
- Gura copilului nu se așază corect la sân, ceea ce favorizează înghițirea de aer. Aerul ajunge în intestine, provocând balonare și crampe. Și o tetină necorespunzătoare poate avea un astfel de efect.
- Copilul mănâncă prea mult, ceea ce produce balonare.
- Copilul eructează prea rar, iar aerul rămâne în sistemul digestiv.
- Alimentația mamei poate conține unele substanțe care nu îi sunt prielnice copilului – prăjeli, alimente intens procesate industrial (mezeluri), dulciuri.
- Începerea diversificării prea devreme, la o vârstă mai mică de 6 luni.
- Fumatul în timpul sarcinii și alăptării crește riscul de apariție a colicilor.
- Copilul prezintă un deficit tranzitoriu al enzimei lactază, care ajută la digestia lactozei din lapte.
Cum se manifestă și cât durează?
Știi că este vorba despre colici atunci când copilul începe să plângă imediat după masă. Pruncul este agitat, iar plânsul său este puternic și pare de neconsolat. Plânsul vine la pachet cu o stare continuă de agitație, cel mic mișcându-și rapid picioarele. De asemenea, copilul își apropie picioarele de abdomen, curbându-și corpul. Acest lucru reprezintă un semn clar că există o durere în zona abdomenului. Eliminarea de gaze și iritabilitatea sunt alte simptome asociate colicilor. De asemenea, e posibil ca bebelușul să își strângă pumnii, iar burtica acestuia să se întărească.
Colicile apar, mai ales, după-amiaza spre seara, la aproximativ aceleași ore. Simptomele durează aproximativ 3 ore, apar de cel puțin 3 ori pe săptămână, iar episoadele se manifestă timp de cel puțin 3 săptămâni. Dacă sunt mai severe și durează mai mult, poate fi vorba de o altă afecțiune care necesită îngrijiri medicale. De asemenea, dacă puiul are vărsături, diaree, febră și erupții cutanate, este posibil ca bebelușul să sufere de o afecțiune digestivă, cum ar fi o intoleranță alimentară.
Cum pot fi tratate?
Întrucât colicile nu sunt o afecțiune propriu-zisă, ele nu necesită un tratament anume. Cu toate acestea, pot fi ameliorate prin diferite metode:
- Masaj abdominal blând – masează abdomenul copilului în sensul acelor de ceasornic, pentru a favoriza eliminarea gazelor din intestin.
- Mișcarea tip „bicicletă” – mișcă-i picioarele copilului, imitând mersul cu bicicleta. Acest lucru este util pentru a elimina gazele.
- Comprese calde – aplică un prosop îmbibat cu apă caldă pe abdomenul copilului sau o pernă caldă specială pentru colici, înfășurată într-un prosop.
- Baie caldă – o baie poate fi utilă în calmarea durerilor abdominale.
- Zgomotele relaxante – așa-numitele „sunete albe” sau difuze sunt anumite zgomote pe care bebelușul le știe din burtică și care îl pot ajuta să se calmeze. Unele dispozitive casnice imită zgomotele pe care acesta le auzea în perioada de făt: uscătorul de păr, aspiratorul sau mașina de spălat.
- Unele suplimente și ceaiuri – suplimentele cu probiotice (bacterii bune) sau cu lactază pentru bebeluși, cum ar fi picăturile anticolici, favorizează un tranzit intestinal adecvat și reduc durerile. De asemenea, unele ceaiuri, cum ar fi cel de mușețel, pot fi utile.
- Modificarea dietei mamei – mama ar trebui să excludă din alimentație produsele intens procesate industrial și cofeina, dar și alimentele care pot duce la balonare, cum ar fi fasolea și lactatele.
- Tetină anticolici – dacă se utilizează biberonul, este indicat să se folosească o tetină anticolici, special concepută pentru această problemă. De asemenea, trebuie să te asiguri că tetina este plină cu lapte în momentul hrănirii copilului, astfel încât acesta să nu mai înghită aer.
- Ajută-l să eructeze după masă – așază-l pe umăr și bate-l ușor pe spate, până ce acesta elimină tot aerul din stomac.
Așadar, colicile nu sunt o boală, însă, sunt o problemă supărătoare atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți.
Greu e sa fii parinte, mai ales atunci cand bebe are colici. Nu neaparat din cauza colicilor, ci ca esti la inceput de drum atunci cand apar. Nu stii ce sa faci, te simti coplesit. Incerci sa alini bebelusul, dar orice ai face, te simti depasita.
Multumim pentru sfaturi, noi am incercat orice sfat si cu toate ca au “ajutat”, nicio metoda nu a ajutat la alinarea completa a bebelusului.