In vremuri in care resimtim lipsa timpului, mai ales in relatia cu cele mai dragi persoane din viata noastra, noi, parintii, ne gandim deseori cum sa facem sa oferim copiilor nostri o relatie sanatoasa, armonioasa si plina de iubire. Dorim sa le oferim grija si protectia noastra, dar si prezenta si conectare, educatie si sansa de a se dezvolta. Vrem sa simta ca suntem acolo pentru ei. Fiecare mama a simtit cat de multa incredere ii da copilului ei siguranta pe care i-o ofera si disponibilitatea de a fi acolo cand are nevoie de ea. Cat de mult invata copilul cand mama este prezenta cu adevarat si intelege cat de importanta este conectarea reala cu cel mic. Dar si cate sanse pierde acesta atunci cand grijile, temerile, preocuparile de zi cu zi ale mamei il impiedica pe copil sa incerce, cand centrarea pe treburi, ingrijorari sau neliniste scad increderea de a-l lasa sa exploreze.
O relatia armonioasa inseamna in primul rand sa fiu prezenta si conectata cu adevarat la copilul meu
Sunt prezenta pentru copilul meu cand sunt cu el aici, acum. Nu suntem doar in aceeasi incapere, ci sunt atenta la el si las pentru alt moment sa ma gandesc la altceva. Nu functionez pe pilot automat, ci ma intreb adeseori ce imi doresc pentru copilul meu, ce este mai bine si mai important pentru el, de ce are nevoie cu adevarat? Cand ma uit la el, nu ma uit doar daca are sireturile legate, camasa in pantaloni sau hainele curate, ci il vad pe el, ca persoana, si ma bucur ca suntem impreuna. „Ascult” ce mesaje imi transmite comportamentul lui – in loc sa ma centrez numai pe a-i transmite ce sa faca/ ce sa nu faca, incerc sa inteleg ce simte, traieste, gandeste, ce nevoi are. Astfel, relatia noastra devine acel loc sigur in care putem fi noi insine, ne putem exprima fara teama de a supara, ne cunoastem cu adevarat.
Prezenta si conectarea sunt baza relatiei de atasament sigur. Copilul invata sa aiba siguranta si increderea ca cineva vede si aude ce simte, ce nevoi exprima, si actioneaza intr-un mod care raspunde acestor nevoi. Invata ca este o persoana alaturi de care ceilalti doresc sa isi petreaca timpul, pe care ceilalti vor sa o cunoasca asa cum este, care este demna de respect si iubire. Nu in ultimul rand, copilul invata ce inseamna o relatie sanatoasa – una in care exista cunoastere, intimitate emotionala, exprimare in siguranta a nevoilor, deschidere spre indeplinirea acestor nevoi, autonomie, acceptarea vulnerabilitatii. Copilul invata ce inseamna „sunt de partea ta, esti important pentru mine”.
Am incredere in copilul meu
Atunci cand las copilul sa exploreze fara sa ii spun mereu ce sa faca, ce astept de la el sau, mai ales, ce sa nu faca, ii ofer libertatea si posibilitatea de a cladi increderea mea, dar si a lui, in el. In cele mai firesti activitati de zi cu zi pot exersa obiceiul de a-l lasa sa faca singur alegeri, de a se simti confortabil sa aiba o parere diferita de a mea, de a-l lasa sa gaseasca singur solutii la problemele cu care se confrunta, sa aiba esecuri. Daca am incredere in copilul meu, va invata si el increderea in sine si va fi mai independent, mai liber si mai descurcaret, va gestiona mai usor esecurile si va invata din ele. Nu il las singur, sunt acolo pentru el cand are nevoie de sprijin si ii ofer permanent asigurarea ca sunt de aceeasi parte a baricadei cu el, chiar daca greseste.
Ne jucam si radem impreuna
Joaca este o oportunitate ideala pentru un parinte de a se conecta cu cel mic. In plus, joaca este atat de importanta pentru sanatatea si starea de bine a copiilor, incat Comisia Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat-o un drept al fiecarui copil. In ciuda beneficiilor pe care joaca le aduce pentru copii, dar si pentru parinti – dezvoltarea cognitiva, fizica, sociala, emotionala –, timpul pe care il alocam pentru joaca este tot mai scurt, iar implicarea noastra, de multe ori, de fapt reduce din bucuria si exuberanta jocului. Pentru ca noi, adultii, uitam uneori ce este important.
Atunci cand observam copilul cum se joaca sau ne alaturam lui fara a-l ghida, avem o ocazie unica de a vedea lumea prin ochii sai si de a descoperi o realitate pe care el o construieste potrivit nevoilor lui. Avem ocazia sa ii daruim dragostea, atentia si aprecierea intr-un mod pe care el il intelege cel mai bine. Astfel, ii transmitem copilului ca suntem cu adevarat atenti la el, iar interactiunea noastra construieste o relatie solida pentru ca am folosit un mod de comunicare potrivit pentru varsta lui. Cand ne jucam impreuna, ne putem exprima mai usor emotiile, experientele, parerile, frustrarile si le putem intelege mai usor pe ale celuilalt. Joaca este un loc in care putem fi cu adevarat impreuna.
Noi, parintii trebuie, sa ne amintim sa avem si momente in care doar suntem impreuna cu copiii nostri si ne simtim bine, fara a avea niciun obiectiv educational, fara a-l ghida pe copil, a-l invata ceva sau a-l evalua.
Renunt la inertie
Dorind sa oferim copilului toata grija si protectia noastra, uneori putem cadea, insa, in capcana inertiei. Desi ne intristeaza gandul ca in ziua de azi copiii nu se mai joaca asa cum ne jucam noi, de multe ori chiar noi stam in calea libertatii pe care ar trebui sa o simta un copil. Prea des ii spunem copilului „fii cuminte” atunci cand alearga sau se catara, „ai grija sa nu te murdaresti”, „o sa cazi”, „de ce alergi”, si nu ne gandim, de fapt, la ce este mai important pentru el in acel moment: sa se bucure, sa exploreze, sa faca miscare. Ingrijorarea ne impiedica sa ne bucuram de copil, de experienta traita impreuna, si ne face sa punem limite si reguli de care copilul nu are, de fapt, nevoie. A nu se murdari nu ar trebui sa fie o regula pentru ca inseamna, de fapt, a nu explora, a nu face miscare, a nu se juca. Gandul ca cel mic murdareste hainele este mai frecvent in mintea noastra decat am crede si ne distrage atentia de la ce este cu adevarat important. Nici eu, parintele, si nici copilul nu trebuie sa avem aceasta grija. Campania initiata de Omo Ultimate – „Lasa-l sa se murdareasca azi ca sa devina ce vrea ei maine!” – porneste chiar de la aceasta premisa: copiii trebuie sa se murdareasca pentru ca asta inseamna ca se joaca, se misca, invata. Pot sa fiu atenta la copil si nu la murdarie.
Alina Ciocodan
Psiholog