Crearea unui spațiu personalizat pentru un copil poate fi o experiență foarte interesantă și o adevărată provocare. Cei mici au nevoie să se joace, să se odihnească și să experimenteze, ceea ce înseamnă că această încăpere ar trebui să fie deopotrivă confortabilă și funcțională. Va fi necesar, așadar, să găsiți soluțiile optime pentru a obține rezultatele urmărite.
Fie că porniți de la zero sau încercați să îmbunătățiți o cameră existentă, v-am pregătiti mai jos câteva idei care vă pot ajuta.
Stil potrivit copilului
În primul rând, luați în considerare necesitățile și preferințele viitorului locatar. Respectând limitele bugetului disponibil, demarați proiectul după ce știți exact ce doriți – o cameră cu spațiu special alocat jucăriilor, ori poate una în linii simple, cu postere sau autocolante specifice vârstei? Va fi pentru un iubitor de aventuri cu pirați sau super eroi? Ori pentru o încântătoare domniță care visează rochii și magii cu sclipici? Opțiunile sunt atât de variate, încât doar imaginația – și bugetul – stabilesc limita.
Spațiu cât mai aerisit
Selectați materialele și obiectele ținând cont de un principiu important: fără obiecte sau accesorii care aglomerează! Cu cât rămâne mai mult loc, cu atât camera va arăta mai spațioasă. Este necesar să aveți posibilitatea de a aerisi efectiv încăperea:
- mobilierul să permită deschiderea ferestrei;
- perdelele să faciliteze iluminatul natural – din material rar, ce permite intrarea în cameră a razelor soarelui;
- draperiile pot fi din materiale dense – inclusiv deschise la culoare, pentru a menține impresia de spațialitate.
Culori vesele
Cu influență dovedită asupra stării de spirit, culorile reprezintă un aspect demn de toată atenția. Cele deschise – alb, fildeș, galben pai, roz pal, bleu, verde deschis etc. – imprimă o stare generală de bine, în timp ce tonurile închise întunecă, dau profunzime și restrâng vizual spațiul.
Dacă veți colora pereții, trebuie să rețineți „regula de trei”: o culoare de bază acoperă suprafața cea mai mare, alte două apar în cantități mai mici. În cazul unei camere de dimensiuni reduse, este fundamental să optați pentru culori deschise pe suprafețele mari – pereții, tavanul – și adăugați nuanțe complementare în mobilier, draperii, accesorii. Alături de o iluminare optimă, veți obține senzația de spațiu încăpător și bine proporționat estetic.
Luminozitate cât încape!
Lumina naturală este indispensabilă sănătății copiilor, iar absența acesteia în casă va impune iluminatul artificial, util de timp de noapte, însă uneori dăunător ochilor sensibili. Este important, așadar, să vă asigurați că încăperea beneficiază de razele soarelui, iar sistemul de iluminat artificial conține elemente suficiente pentru studiul copilului. Țineți minte faptul că lumina, din orice sursă ar proveni, trebuie să permită celui mic să vadă clar și să nu existe eventuale surse care i-ar putea obtura câmpul vizual.
Mobilier funcțional și estetic
Bine proporționată, în tonuri vesele, dar mai ales ergonomică, mobila joacă un rol important în dinamica și funcționalitatea camerei copiilor. În funcție de spațiul disponibil și de preferințele celor mici, puteți opta pentru paturi simple sau etajate, cu suporturi atent gândite pentru depozitare.
Nelipsite din această încăpere sunt biroul pentru studiu și scaunul, recomandabil cât mai ergonomice! Puteți alege un scaun de gaming de pe scauneonline.ro, de exemplu. Este proiectat să susțină corpul într-o poziție cât mai confortabilă în timpul petrecut la masa de lucru, ceea ce permite protejarea sănătății spatelui.
Depozitare compactă
Pe lângă șifonierul necesar hainelor și altor accesorii, puteți îmbunătăți aspectul și funcționalitatea prin dulapuri cu sertare, polițe, cutii – unele montate pe perete, pentru a optimiza spațiul pe verticală – sau rafturi, dispuse pe niveluri ușor accesibile. Cu ajutorul acestor elemente, copiii exersează ordonarea obiectelor și își dezvoltă simțul orientării. Astfel, cei mici învață să mențină lucrurile într-o anume logică și devin responsabili pentru zona în care își desfășoară activitățile zilnice.
Zonă de joacă
Indispensabil în viața copiilor, jocul reprezintă activitatea prin care cei mici învață și relaționează cel mai bine. Prin urmare, este important să proiectați și un spațiu dedicat acestuia. Dacă încăperea este de dimensiuni reduse și nu permite o delimitare clară a unei asemenea zone, optați pentru un covor colorat, pe care copiii să se poată manifesta.
În definitiv, camera dedicată deopotrivă odihnei, studiilor și jocurilor reprezintă o carte de vizită a vieții celor mici. Amenajarea ei este unul dintre demersurile amuzante pe care părinții și copiii le pot înfăptui împreună. În plus, acest spațiu poate deveni cel mai bun aliat al dezvoltării psihomotorii a copilului încă de la naștere. Cu un decor bine proiectat, încăperea se poate transforma într-o reală bucurie atât pentru locatari, cât și pentru părinți, în calitate de oaspeți ai celui mai vesel colț din întreaga casă.