Alimentația copiilor este un subiect care poate da bătăi de cap multor părinți. Indiferent de vârsta, cei mici au preferințe clare în materie de mâncare și uneori poate fi foarte greu să îi obișnuiești să mănânce mai sănătos. Mulți nutriționiști pediatri sunt de părere că exemplul părinților și atitudinea acestora față de alimentație joacă un rol esențial în formarea unor obiceiuri sănătoase la copii.Iată ce greșeli ar trebui să eviți atunci când vine de alimentația celui mic.
1. Nu dai un exemplu bun
Copiii fac tot ceea ce văd la părinți. Astfel, degeaba îi vei repeta cât sunt de bune și sănătoase legumele, dacă ei te văd consumând alimente tip fast food sau snacks-uri. Mănâncă sănătos în fața copiilor. Arată-le că te bucuri de mâncarea sănătoasă, că apreciezi gustul legumelor sau al fructelor. Este foarte important să mâncați mereu împreună, pentru ca cei mici să îți vadă atitudinea pozitivă față de mâncare.
2. Pui prea multă presiune pe ei
Dacă folosești imperativul frecvent, atunci când sunteți la masă, copiii se pot simți presați și creierul lor va respinge în mod automat respectivul aliment. Nimănui nu îi place să fie forțat sau împins de la spate să facă ceva ce nu dorește, iar copiii nu fac excepție. Dacă cel mic nu mănâncă legume, faptul că îl presezi să mănânce legume nu va schimba situația. Dimpotrivă, ar putea să-l facă să nu mai mănânci nici alimentele pe care le accepta anterior.
3. Folosești șantajul
Îți sună cunoscut replica ”nu primești desert dacă nu mănânci legumele”? Dacă ai folosit ceva asemănător până acum, trebuie să știi că nutriționiștii sunt total împotriva acestei tehnici. Dacă folosești desertul ca pe o recompensă, creierul copilului înțelege faptul că anumite alimente, precum dulciurile, sunt mai valoroase decât legumele sau carnea. Această percepție poate avea efecte negative pe termen lung.
4. Le dai prea multe sucuri de fructe
Percepția generală este că fructele sunt sănătoase și că sucurile naturale, proaspăt stoarse sunt bune pentru copii. Este adevărat, dar numai într-o anumită măsură. Sucurile și smoothie-urile sunt pline de vitamine și nutrienți dar au și foarte mult zahăr. De aceea, este recomandat să te limitezi la un pahar mic, de maximum 150 ml, pe zi. Dacă micuțului tău îi plac smoothie-urile, poți introduce în ele legume pe care nu le mănâncă în mod uzual și spirulină, pentru un plus nutrițional. Este o modalitate simplă și ieftină de a face un smoothie sănătos, mai ales că găsești spirulină la preț bun în magazinele naturiste de pe internet.
5. Le oferi porții prea mari
Adesea uităm faptul că stomacurile copiilor sunt mai mici decât cele ale adulților, astfel că și porțiile lor trebuie să fie mai mici. Specialiștii spun că cei mici ar trebui să mănânce aproximativ o lingură dintr-un aliment, pentru fiecare an de viață. Nu te alarma atunci când copilul ”nu mănâncă tot”. Întreabă-te mai degrabă dacă porția pe care i-ai oferit-o nu era cumva prea mare pentru el. O farfurie prea mare sau prea plină poate fi intimidantă pentru cel mic.
6. Pui prea mult preț pe curățenie
Mâncatul este un proces care implică mai multe simțuri. Atunci când experimentează noi tipuri de alimente, copilul le atinge, le miroase și abia apoi le gustă. Așadar, nu te supăra că face mizerie. Este un proces natural și îl ajută pe cel mic să se obișnuiască mai ușor cu mâncarea.
7. Te îngrijorezi prea tare
Ai impresia că micuțul tău nu mănâncă normal, pentru că este mofturos la mâncare și are numai câteva alimente preferate? Nu te îngrijora prea tare. Urmărește-i dezvoltarea și dacă observi că are o creștere normală, atunci totul este în regulă.
În concluzie, părinții trebuie să fie atenți la câteva greșeli frecvente pe care le fac în alimentația copilului. Printre acestea, se numără porțiile prea mari, șantajul sau oferirea de recompense și presiunea pe copii să mănânce tot din farfurie.