Organismul uman are nevoie să primească o mulțime de elemente din hrană, pentru a funcționa corect. Pe scurt, micronutrienți (vitamine, minerale) și macronutrienți. Cei din urmă sunt carbohidrații, grăsimile și proteinele. Proteinele sunt extrem de importante, fiindcă au rolul de a susține musculatura, de a repara țesuturile și de a forma hormoni și enzime esențiale. Fără ele, corpul tău nu ar putea rămâne sănătos și echilibrat. De aceea, trebuie să le incluzi în alimentația zilnică. Iată 7 alimente pline de proteine plus câteva moduri în care le poți găti.
1. Ouă
Un ou mare conține aproximativ 6 grame de proteină pură, cea mai mare parte fiind găsită în albuș. Cu toate acestea, nu ocoli ouăle întregi, fiindcă ele conțin grăsimi sănătoase, vitamine și nutrienți benefici pentru creier. Avantajul ouălor este că pot fi mâncate în nenumărate feluri. Poți prepara ouă prăjite, omletă, ouă poșate sau fierte, precum și alte preparate pe bază de ou: bezea, sosuri, umpluturi pentru sandvișuri și nu numai!
2. Fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz reprezintă o sursă excelentă de carbohidrați, dar și de proteine. O sută de grame de ovăz conține 11 grame de proteină, dar și magneziu, vitamina B1, plus fibre sănătoase, care te ajută să ai o digestie mai bună. Fulgii pot fi mâncați sub formă de terci și pot fi serviți cu fructe proaspete, cu unt de arahide (pentru un plus de proteine!) sau cu puțină miere. De asemenea, ei pot fi măcinați și folosiți pe post de făină, în prăjituri, checuri și alte preparate.
3. Carnea albă
Carnea se numără printre cele mai cunoscute surse de proteine. Dacă vrei să alegi o variantă cât mai sănătoasă, optează pentru carnea alba, precum cea de pui, curcan sau pește. De exemplu, un piept de pui poate conține până la 53 de grame de proteine, cu o cantitate minimă de grăsimi, în comparație cu carnea roșie de porc sau vită. Gătește-o pe grătar sau la cuptor și mănânc-o alături de o salată nutritivă. Vei obține un prânz gustos și sănătos. Dacă nu îți place să gătești sau nu ai foarte mult timp la dispoziție, fă o comandă de mâncare în Buzău și bucură-te, rapid, de un prânz bogat în proteine!
4. Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc are o consistență mai groasă decât cel clasic, însă, conține și o cantitate mai mare de proteine. Mai exact, o cutie de 170 de grame de iaurt conține 17 grame de proteină pură. În plus, iaurtul este un aliment fermentat care conține substanțe ce îmbogățesc microbiomul și susțin întregul sistem digestiv. Poți consuma iaurtul ca mic dejun, cu fructe, miere și granola sau pe post de sos, alături de mâncare gătită (tocănițe, mămăligă, sarmale etc.). Poți prepara chiar și sosuri pe bază de iaurt grecesc. Doar adaugă sare, piper, zeamă de lămâie sau fulgi de chili și obții un dressing perfect pentru salată!
5. Linte și alte leguminoase
Lintea face parte din categoria leguminoaselor, cu o cantitate impresionantă de 18 grame de proteină per 200 de grame. Aceasta este disponibilă în mai multe variante, precum linte verde, roșie sau galbenă. Ea poate fi folosită la gătirea unui curry delicios sau poate fi fiartă și inclusă în salata ta preferată. Orice variantă ai alege, nu uita să o hidratezi înainte, în apă curată! Pe lângă linte, la fel de multe proteine sunt conținute și de năut, mazăre sau fasole. Așadar, nu ezita să le consumi cât mai des.
În final, chiar dacă proteinele sunt foarte importante, nu neglija nici grăsimile sau carbohidrații. Găsește un echilibru și încearcă să ai o alimentație cât mai variată și cât mai bogată în fructe și legume!