Sportul este de o importanță fundamentală pentru sănătatea unei persoane, mai ales dacă este practicat de la o vârstă fragedă. Prin intermediul activităților fizice, copiii își întăresc mușchii, reușesc să își mențină efortul fizic, pot să-și coordoneze abilitățile motorii și respirația.
Pentru a obține rezultate optime, se cuvine ca sportul să fie susținut de o dietă sănătoasă. Alimentele nerecomandate – procesate, grase, din surse industriale etc. – reprezintă surse cu potențial de risc cardiovascular inclusiv la copii și trebuie să fie evitate indiferent de situație.
Este important să efectuați un set de analize înainte de a demara programul sportiv dorit, pentru a vă asigura că sănătatea celui mic permite efortul care îl așteaptă. Dacă subiectul vă interesează în mod deosebit, găsiți mai jos câteva modalități de a motiva copiii să facă sport.
Oferiți exemplul personal.
Atunci când un copil refuză să facă sport, de cele mai multe ori cauza se află în teama de competiție. În asemenea caz, părintele este prima persoană care îl poate ajuta să depășească presiunea. Activitatea fizică nu trebuie să devină o datorie obositoare, ci un parcurs constructiv. Prin exemplul personal, puteți arăta faptul că eșecurile fac parte din viață și nu sunt neapărat un factor negativ, ci ne oferă posibilitatea de a deveni mai pricepuți. Veți avea nevoie de multă răbdare și dragoste, pentru a-i permite copilului să intre în propriul ritm fără să se concentreze obsesiv pe erori.
Atenție: este esențial să-i cultivați stima de sine prin încurajare, nicidecum prin denigrare! La copii, critica aduce mai degrabă frustrare și renunțare în locul dorinței de-a performa, deoarece pentru ei exemplul pozitiv este fundamental.
Respectați preferințele copilului.
Fiecare copil este un individ aflat în formare constantă, cu un caracter unic și gusturi personale. Există copii extrovertiți, cărora le place să se afle în centrul atenției și în activități de grup, precum și copii introvertiți, care preferă mai degrabă sfera individuală.
Indiferent de preferințe, puteți lua în calcul încă de la vârstă foarte mică una dintre formele de sport complete, care susține dezvoltarea psihomotorie a copiilor. Există locuri special create pentru exersarea acesteia, precum Acvatic Bebe Club – înot pentru copii. Implicarea într-o astfel de activitate permite copilului să crească armonios, cu o minte ageră într-un corp sănătos.
Transformați sportul într-un joc plăcut.
Copiii au o energie inepuizabilă și o dorință irepresibilă de a experimenta. În plus, la vârste mici, învățăm cel mai bine în joacă. Aceasta poate fi metoda de succes în predarea unui model comportamental corect: părinții ajută copilul să practice sportul, în primul rând din bucuria de a participa.
Pretenția de a impune victoria indiferent de situație poate duce la conflicte cu sine, chiar și în timpul unor lecții simple sau al antrenamentelor. În cazul în care i se permite să experimenteze cât timp are nevoie, copilul va simți singur când și dacă e cazul să continue, iar sprijinul unui antrenor va ușura situația.
Stabiliți standarde tangibile pentru copil.
Patrick Cohn, un expert american în domeniul formării și a performanței atleților, spune că părinții își proiectează adesea aspirațiile în copil. Se întâmplă astfel ca adulții să impună obiective complexe, să ceară standarde prea înalte. Acestea îl fac pe micul sportiv să devină neliniștit, să evite greșelile neimplicându-se, practic, nici în competiția cu sine – din teama că nu se va ridica la nivelul așteptărilor părintești care vor dezamăgiri. Stimularea copilului este educativă, stabilirea obiectivelor este utilă, însă acestea trebuie să poată deveni tangibile, astfel încât proiecția succesului să fie posibilă.
Permiteți-i retragerea atunci când e cazul.
Așa cum i-ați acordat șansa de a decide asupra sportului dorit, l-ați susținut în momentele de cumpănă și i-ați hrănit spiritul de acțiune, e cazul să-i permiteți să se retragă dacă insistă că nu mai poate sau nu-i mai place. Desigur, un cuvânt important va avea și antrenorul, astfel încât să înțelegeți dacă e o chestiune pasageră sau de durată. Oricare ar fi deznodământul, e cazul să mențineți o stare optimistă, astfel încât micul sportiv să se simtă în largul său, respectat și sprijinit. Se poate ca această atitudine să cântărească enorm în reluarea activității la un nivel mai asumat, aducând ulterior rezultate neașteptate.
În calitate de adulți, spunem că este mai înțelept să alegem ce simțim că ni se potrivește, dublând decizia luată cu inima de o evaluare echilibrată prin rațiune. Aceleași repere funcționează și în cazul copiilor noștri, pe care suntem datori să-i învățăm să-și asume o traiectorie, asupra căreia au dreptul să se răzgândească ulterior. În definitiv, suntem produsul experiențelor trăite, iar sportul reprezintă una dintre acele practici care clădesc atât spiritul, cât și trupul. De aceea, este util să fie menținut pe tot parcursul vieții, sub orice formă de manifestare.