Interviu cu Diana Mateescu de la sling.ro
Urbankid.ro: Sling, wrap, mei-tai. Din ce limbă sunt toate astea?
Diana Mateescu: Pe româneşte, esarfe port-bebe. Sling şi wrap sunt denumirile în engleză ale eşarfelor, mei-tai-ul se referă la un port-bebe de origine asiatică. Toate au două lucruri în comun: oferă o poziţie excelenta copilului şi sunt life saver pentru parinti
UK: Ca mămică purtătoare, care este preferatul tău? De ce l-ai recomanda și altor mame?
DM: Greu de spus. Iniţial am fost îndrăgostită de slingurile fixe. Cele mai simple, cele mai cool, cele mai uşor de folosit. Apoi am prins drag de cele cu inele, tot încercând să văd cum se folosesc şi dacă-s aşa fabuloase cum auzisem. Şi cam sunt 🙂 Apoi am descoperit mei-tai-urile care sunt excelente pentru purtatul în spate. Uşor-uşor m-am prins şi care e treaba cu wrapurile şi nu mi se mai par atât de complicate, ba chiar îmi pare un pic rău că nu am apucat să le încerc mai mult cu David.
Sling ReglabilUK: Slingul cu inele pare a fi un adevărat succes. Ce-l face să fie așa de apreciat?
DM: Per total e cel mai avantajos. Poate fi purtat de ambii părinţi, în orice anotimp, la orice vârstă a copilului. Plus că te obişnuieşti destul de repede cu el.
UK: Ce este un mei-tai?
DM: Mei-tai-ul e o alternativa la marsupiile clasice. E un dreptunghi de material cu doua randuri de bretele, unele pentru umeri, unele pentru talie. Ofera o pozitie mult mai buna pentru copil iar parintele se bucura de bretele late, deci resimte cu totul altfel greutatea copilului.
Mei Tai
UK: Slingul nu e doar o eșarfă, așa cum sunt unii tentați să creadă. Ce tipuri de materiale folosești?
DM: Slingurile se pot confectiona din foarte multe materiale, se pot face de oricine cu putina indemanare. Slingurile mele sunt dintr-o ţesătura ceva mai deosebită care oferă o elasticitate materialului fără să fie nevoie de tricotat sau de fire elastice (sintetice). Am căutat foarte mult timp o fabrică românească capabilă să producă aşa ceva dar a meritat din plin.
UK: De la ce varsta il pot purta pe bebe in sling?
DM: În slingul reglabil se poate purta din prima zi. E excelent pentru că îl poţi pune în exact aceeaşi pozitie în care stă în braţe, adică cea pentru care e pregătit. În plus, pentru nou-născuţi există un mare avantaj în folosirea slingului cu inele: poţi tensiona materialul uniform pe spatele copilului oferindu-i suport pe toate zonele unde muşchii săi nu sunt suficient de dezvoltaţi.
UK: Există contraindicații în “a purta” copilul în oricare dintre cele 3 variante (sling, wrap, mei-tai)?
DM: În sling şi wrap copilul se poartă în exact aceeaşi poziţie în care este ţinut în braţe. Dacă nu există nici o contraindicaţie pentru ţinutul în braţe, atunci nu există nici pentru sling sau wrap.
Eu recomand ca în mei tai să fie purtat numai un copil care îşi sustine spatele singur. Părerile sunt împarţite, în state, de exemplu, mei-tai-ul este folosit de la naştere. Mie una nu îmi place suportul pe care îl oferă pentru spatele copilului şi prefer să nu îl recomand sub 3-4 luni.
UK: Variante pentru gemeni exista?
DM: Şi în slingul reglabil şi în wrap de pot purta 2 copii. Evident, e nevoie de un pic mai mult timp să te obişnuieşti dar sunt o grămadă de variante: doi copii într-un singur sling, câte un sling pentru fiecare, sling şi wrap, doi într-un wrap, două wrapuri, wrap şi mei tai…
Ideal ar fi ca fiecare părinte să poată testa şi să vadă ce anume i se potriveşte. Acesta e şi motivul pentru care mi-am dorit foarte mult să particip la Babyexpo unde oricine să poată testa toate variantele.
Scena biblica in care este folosit un tip de slingUK: Cum a inceput totul? De unde ideea? Si cand a fost primul sling?
DM: Ideea am găsit-o pe un forum românesc pe care îl frecventam când băieţelul meu era mic. Era vorba de wrapuri. Am făcut, am încercat şi… nu mi-a plăcut. Am abandonat ideea până am văzut prima oară un sling fix. Am făcut, am testat şi m-am îndrăgostit. Asta se întâmpla în urmă cu doi ani. A mai durat un an până am deschis firma, timp în care am tot testat ţesături, eşarfe şi poziţii pe mine, pe băieţelul meu şi pe toate prietenele :).
UK: Câte faci acum pe zi?
DM: Nu lucrez zilnic, încerc să îmi fac un stoc rezonabil o dată la 2-3 săptămâni şi sper să mă ţină. Sau să nu 🙂
Slingul prezent in picturiUK: Cum ai ajuns la sling.ro?
DM: Dintr-o mare pană de inspiraţie. Efectiv nu am reuşit să gasesc un nume la momentul la care voiam să achiziţionez un domeniu aşa că am rămas la cea mai simplă variantă posibilă. Care s-a dovedit ulterior că nu e cea mai simplă. Ca un mic exerciţiu, încearcă să îi spui cuiva siteul sau adresa de mail la telefon. Sling.ro. Cum? Sling. Ling? String? Nu, silvia – laura – ion – nicolae – gheorghe. Punct ro.

BONUS: Cum se pune corect copilul în sling

Cum se pune copilul in sling #1
Cum se pune copilul in sling #2
Daca aveti nevoie de informatii, sfaturi sau… un sling, accesati:
sling.ro | Sling.ro Blog | Sling.ro Forum
[nggallery id=37]