Spune-ne câteva cuvinte despre tine ca antreprenor și câteva cuvinte despre tine ca părinte.
Fac produse software de vreo 7-8 ani. Sunt tatic de aproape 10 luni.
Cum se numeste baietelul tau si cat de greu sau usor v-a fost sa alegeti numele?
Alex – l-am ales relativ usor, am vrut sa fie un nume scurt si international.
Cât timp petreci cu cel mic în timpul săptămânii sau în week-end-uri? Ai un timp doar al tau cu el, ca intre baieti 🙂 ?
Dimineata si seara cateva ore iar in weekend cam majoritatea timpului. Este un copil social, cu care putem iesi in oras sau cu prietenii fara nici un fel de probleme. Ca baietii un pic mai tarziu cand o sa fie mare si o sa inteleaga notiunea.
În ce parcuri/locuri de joacă mergeți, pe unde vă plimbați, ce activități desfăsurați?
De regula iesim in parcurile din cartier sau, in weekend, mai iesim in Herastrau.
Unde ieși cu cel mic pe perioada iernii sau atunci când este urât afară? Da-ne un top 5 locuri child-firendly din Bucuresti (iar daca
vor deveni brusc aglomerate, nu da vina pe noi :))
Nu am locuri favorite pentru copii, in general ies cam in aceleasi locuri in care mergeam si inainte de a se naste Alex. Intamplator mai toate sunt kid-friendly.
Spune-ne primele 3 cuvinte care-ți vin în cap când te gândești la copii? Sunt ele aceleași cuvinte la care te gândeai înainte să fii tătic?
Misto dar greu. Oricine ti-ar spune ceva inainte sa ai copii despre cat e de misto nu ai putea sa intelegi despre ce este vorba. Iar a fi parinte nu cred ca este pentru oricine 🙂
Apropo de viața de tătic: care crezi ca sunt cele mai mari schimbări pe care le simte pe propria piele un proaspăt părinte? Cum crezi ca te-ai schimbat tu dupa ce a aparut copilul in viata ta?
E ca un job nou despre care nu stii nimic dar la care trebuie sa inveti facand si pe care il am pe langa ce trebuie sa prestez zi de zi la munca. Iar in perioada asta, cat Alex inca nu este independent, inca nu sunt pe de-a intregul stapanul propriei mele vieti. Asta si pentru noi ne-am propus sa crestem singuri copilul, fara parinti sau alte ajutoare.
Cum s-a simtit in familia voastra aparitia copilului? Ce a insemnat pentru voi adaptarea la viata in trei? Ce crezi (din experienta ta) ca ar trebui sa stie un viitor tatic din momentul in care se mareste familia cu inca un membru?
Nu cred ca este o reteta, este mai degraba o experienta individuala a fiecaruia. Noi suntem happy toti trei chiar daca am facut schimbari destul de mari in stilul nostru de viata de dinainte sa se nasca Alex.
Cum l-ai vedea pe micutul tau peste 20 de ani? Ce calitati ai vrea sa aiba el cand va fi un tanar adult? Ce fel de relatie iti doresti sa ai cu el atunci?
Mi-e greu sa mi-l inchipui. Mi-as dori sa fie independent iar eu si cu maica-sa sa fim cei mai buni prieteni ai lui.
Cum privesti educatia copilului tau? Care sunt convingerile tale legate de cum ar trebui sa creasca sau cum ar trebui sa fie educat un copil in familie?
Inca nu mi-am pus problema, am tot timpul si cred ca depinde cel mai mult si de el si de ce o sa ii placa sa faca. O sa incerc sa il invat sa isi creeze cat mai multe optiuni din care sa aleaga ceva care sa ii placa.
Ce parere ai despre pedepse si recompense? Crezi ca un copil poate sa invete in sistemul acesta sau crezi ca n-ar trebui sa auda
niciodata de asa ceva?
Da, cred in sistemul de pedepse si recompense. Nu cred insa in pedepse fizice, detest violenta si nu cred ca este o solutie pentru nici un fel de problema.
Cum vezi rasfatul la copii? Crezi ca un bebelus poate deveni un ‘mic tiran’ daca este tinut prea mult in brate sau daca doarme in pat cu parintii? Sau daca mai tarziu nu este invatat sa fie ascultator?
Indiscutabil situatia poate deveni usor complicata din cauza rasfatului, deja la Alex se simte rasfatul. Inca sunt in expectativa, cred ca este inca prea mic pentru a face ceva in sensul asta insa am cateva idei pentru a schimba lucrurile legate de rasfat 🙂
In ce tip de gradinita/scoala iti vezi copilul in viitor?
Hmm, e inca devreme, nu m-am gandit foarte serios la asta.
Cum se împacă Alex cu Anton, faimosul Metropoham! 🙂
Se impaca ok, Anton e un pic gelos ca nu mai e in centrul atentiei insa e in regula.
Ce carti/articole/site-uri de parenting ai citit si te-au inspirat?
Nu prea am citit – mai degraba am cautat punctual sa aflu despre lucruri care m-au interesat. De pe internet totul, folosind un motor de cautare.
Se joaca cel mic cu gadgeturile lui tati? Smartphone, tableta, etc? I-ai instalat vreun soft/joc pe computer?
E inca prea devreme desi are un iPad pe care isi mai testeaza dintii 🙂
Care e jucăria de care nu se poate despărti niciodată?
Nu cred ca are o jucarie favorita dar are un sac plin de unde sa isi aleaga.
Mai știi care a fost primul site de informare pe care l-ai accesat când ai aflat că vei deveni tătic?
Nu am unul anume, dupa cum ziceam caut punctual folosind motoare de cautare atunci cand am de aflat lucruri.
Ce părere ai despre site-urile mari/cunoscute despre parenting din .ro și care ar fi sfatul tău pentru ele?
Nu prea le urmaresc si nu sunt la curent cu ele – insa from the top of my head probabil formarea de comunitati in jurul lor ar trebui sa fie un detaliu important.
Dar despre parintii care pun poze cu cei mici pe Facebook? Crezi ca cei mici o sa se supere pe noi cand vor creste? 🙂
Habar n-am, depinde de fiecare. Dar daca nu o sa le convina o sa poata sa le stearga fara probleme, nu?
Pe când un Metropotam destinat copiilor și părinților? 🙂
Pai Metropotam este folosit si de parinti si de copii, deopotriva, in general de oameni interesati de iesit in oras si de un stil de viata activ. Insa nu cred in viitorul apropiat ca Metropotam o sa isi propuna sa serveasca nevoi specifice pentru cei care tocmai au devenit parinti.