Ana Măiță a fost aplaudată, încurajată, blamată, dată drept exemplu pozitiv sau dimpotrivă! Toate acestea după ce mămica a făcut public faptul că a naște natural este… natural și că, în cunoștință de cauză, a decis să uite de spital și de medici și să-și aducă copiii pe lume acasă.
UrbanKid.ro: Spune-ne într-o frază câteva cuvinte despre tine și despre tine ca și părinte?
Sunt o femeie cu toate motoarele la turație maximă, independentă și încăpățânată. Ca părinte sunt simplu de descris: mama-grizzly. Sunt protectivă, apropiată și firească în relația cu ei, iar cel mai mare bine pe care pot să-l fac copiilor mei este să le dau independența de care am avut și eu parte, spațiul ca să își facă propriile greșeli și să își găsească drumul lor. Cam aceleași pretenții pe care le are o ursoaică de la puii ei. Orice altă proiecție a ambițiilor personale asupra lor cred că le va fi o povară.
UrbanKid.ro: Câți copii ai, cum îi cheamă, câți ani au?
Am doi băieți, doi pui de viking blonzi și frumoși de aproape 4 și 2 ani. Credem că vom face pe și al treilea.
UrbanKid.ro: Cum ai decis să naști natural? Care a fost momentul în care ai decis acest lucru și de ce?
Având în vedere că au fost nașteri relativ neplanificate nu este că și cum visam de mică să nasc natural. Când am conștientizat că voi deveni mamă și că prima decizie importantă pe care o am de luat ca părinte este cum voi naște, am început să mă informez și citind enorm și variat pe acest subiect m-am convins că nașterea naturală e cea mai… naturală soluție. Cum nu aveam niciun motiv să nu nasc natural, mi-a fost simplu pe urmă să decid cât de natural vreau să nasc. Am decis că vreau o naștere 100% naturală și firească, relaxată și confortabilă. Sistemul era de altă părere – anume că nașterea trebuie să fie relaxată și confortabilă pentru medic în primul rând, ci nu pentru gravidă – așa că am hotărât împreună cu soțul meu ca eu și copilul să fim totuși actorii principali la naștere, așa că ne-am asumat în totalitate responsabilitatea și ne-am adus pe lume copiii acasă. Nu e o decizie ușoară și nu e accesibilă tuturor (femeilor cu sarcini complicate) însă pentru noi a fost cea mai bună decizie din viața noastră de părinți.
UrbanKid.ro: Ai avut momente de frică sau de panică înainte de naștere sau chiar în timp ce copiii veneau pe lume?
Știu că nu o să mă crezi, dar o spun cu toată sinceritatea – nu, nu m-am speriat nici măcar o milisecundă – nașterea netraumatică nu te sperie. Eu am născut pregatită temeinic fizic și psihic, fără dureri mari, fără rupturi / tăierea perineului, fără anxietate, fără grabă sau presiuni din cauza protocolului medical, în mediul nostru, căsuța noastră, alături de omul meu la bine și la greu. Este o experiență solicitantă fără discuție, însă marea majoritate a femeilor au tot ce le trebuie ca să o ducă la bun sfârșit în condiții de siguranță și confort. Trebuie doar să își reamintească cum că trupul nostru ȘTIE să nască, să învețe să dea ocazia trupului lor să facă ceea ce a fost menit să facă și să aibă alături cadre medicale competente care să respecte miracolul de care suntem în stare, intervenind doar acolo unde natura se împiedică – pentru că numai în cazul complicațiilor este necesar să ne bucurăm de celalalt miracol de care suntem în stare, anume medicina modernă. Altfel un miracol îl anulează pe celalalt.
UrbanKid.ro: Care a fost primul tău gând atunci când ți-ai văzut pentru prima dată copiii?
Ha! Le-am numărat degetele de la mâini și de la picioare – e un reflex atavic, faci rapid o evaluare ca să vezi că e sănătos. Pe urmă, m-am simțit ca și cum a venit Moș Crăciun cu cel mai frumos cadou din lume – eram suprem de fericită că am primit asemenea minunație și eram suprem de îngrozită că îmi va fi luată – e o euforie amestecată cu groază pe care toți părinții o simt și care defapt nu trece niciodată. Suntem atât de fericiți că îi avem și atât de terorizati să nu li se întâmple vreodată ceva rău.
UrbanKid.ro: Câte mămici ai convins până acum să nască natural? Care a fost cea mai mare frică a lor privind nașterea naturală?
Sute. E mândria mea cea mai mare, după copii evident. Am avut gravide care au venit la consiliere convinse că vor să nască prin cezariană și care au plecat determinate să nască natural și chiar așa au născut. Majoritatea se tem de durere și de tăierea perineului însă sunt și multe care se lasă influențate de medicul care nu vrea bătăie de cap. După ce nasc natural toate mă suna să îmi spună “Am născut! Îți multumesc că m-ai ajutat să am încredere în mine și să nu fac prostia să dorm la nașterea propriului copil!”. La fel și tații pe care îi învățăm și îi încurajăm să asiste la nașterea copiilor. Tăticii sunt cei la care emoția e maximă. Am avut tătici care m-au sunat înainte să-și sune mamele că să îmi spună că au trăit cea mai intensă experiență din viața lor. Nașterea petrecută în cuplu elevează semnificativ relația dintre parteneri – o duce la un alt nivel și studiile arată chiar că scade riscul divorțului, crescând potențialul parental al cuplului. Eu am născut alături de soțul meu și experiența ne-a maturat și ne-a consolidat relația.
UrbanKid.ro: Este o diferență între un copil născut natural și unul născut prin cezariană? Este influențat un copil într-un anume fel din cauza anesteziei sau din cauza altor procese ce se desfășoară atunci când o mămică naște prin cezariană?
Da sunt diferențe. Anestezia, oricât de minimă este doza și în cazul nașerii prin cezariană și la nașterea vaginală cu epidurală, ajunge totuși într-o oarecare măsură și la copil, ceea ce uneori determină un nou-născut mai puțin vioi. Copiii născuți natural sunt vioi, iar alăptarea e mai ușor de inițiat. Ei chiar se pot deplasa spre sânul mamei după miros și instinct (fenomenul ‘baby-crawl’). În general, copiii născuți natural ies cu fețișoara boțită, deoarece au trecut prin bazinul mamei. Cei născuți prin cezariană sunt mai puțin ‘ridați’ deoarece nu au traversat canalul natal. Însă și cei născuți natural se descrețesc rapid după naștere și sunt la fel de bucălați și superbi ca și ceilalți.
Există și o serie de ipoteze, încă în studiu, conform cărora copiii înregistrează la nivel inconștient toată experiența intrauterină și cea de la naștere și ca la nivel emoțional, nașterea pe altă cale decât cea normală crează confuzie copilului. Însă, repet, deocamdată aceste studii sunt încă nesusținute științific.
UrbanKid.ro: Care este cea mai grea “pârghie” de trecut pentru a putea face pasul către o naștere naturală? Frica de durere fizică sau este vorba și de o frică “indusă” de o idee/ de ceilalți?
Nașterea se petrece 80% în mintea femeii. Corpurile noastre nasc mai mult sau mai puțin în acelasi mod – diferența o face modul în care te raportezi la acest proces fiziologic. Femeia modernă a fost convinsă că nu știe să nască și că are nevoie de o mulțime de intervenții medicale că să ducă un proces firesc la bun sfârșit. Toate femeile din ziua de azi sunt programate neuro-lingvistic să creadă asta. Tebuie să ne reamintim că suntem femei și știm să naștem – pentru asta am fost construite așa cum suntem construite. Sigur că nașterea e un proces imprevizibil și solicitant chiar și atunci când merge bine, însă durerea dacă te raportezi la ea cum trebuie și dacă ai înțelepciunea să îți asculți instinctele și să te miști liber, devine total suportabilă. Sunt câteva principii simple pe care noi le spunem gravidelor tocmai pentru a le redeschide canalul de comunicare cu propriul trup și cu știința lui înnăscută de a naște.
UrbanKid.ro: Ești prima femeie din România care a născut acasă planificat și cele mai multe mămici sau viitoare mămici te-au felicitat! Au existat însă și persoane care nu au avut cuvinte de laudă? Care au crezut că ți-au pus viața ta și a copilului în pericol? Ce argumente au adus ele?
E adevărat, am fost hulită și acuzată de iresponsabilitate de câteva persoane. Și unele chiar de bună credință – adică, pur și simplu, aceste persoane nu concepeau că se poate naște și altfel sau că există așa ceva ca ‘drepturile’ femeii la naștere. E greu să afli că exista opțiuni viabile de face ceva mai bine atunci când o viață întreagă ai crezut că nașterea ‘corectă’ se petrece pe masa ginecologică, cu oxiton în venă, cu perineu tăiat și cu ochii ieșiti din cap de durere. Multă lume și-a văzut convingerile de o viață răsturnate cu susul în jos. Însă cel mai tare a surprins și a deranjat faptul că nu născusem acasă pentru că eram o amărâtă de la țară, fără bani și educatie, sau o habotnică practicantă a vreunui cult religios ciudat, ci eram o femeie de carieră, cu studii înalte și cu statut social superior, cochetă, bine informată și emancipată până în vârful pantofilor cu toc înalt. Adică eram exact genul de pacientă care în mod uzual venea și cerea cezariană din start. Ei bine, mă bucură să spun că moda cezarienelor e pe cale de a se sfârși pentru că vine tare din urmă trendul nașterii bio-eco-naturale. Și pentru că nevoia de schimbarea vine chiar de la femei, sistemul va fi obligat să se schimbe la rândul său pentru a răspunde nevoilor noi ale femeilor. Schimbarea e grea, știu, dar nu poate fi oprită. Eu am fost doar un fel de vestitor vocal al acestei reîntoarceri la firesc și în domeniul perinatal.
UrbanKid.ro: Care ar fi sfatul tău pentru mămici sau pentru viitoarele mămici?
Să aibă încredere în instinctul lor și să nu uite că nașterea e un miracol pe care e păcat să îl trăiești anesteziată sau adormită. Să alăpteze și să doarmă în pat cu bebelușii pentru că le va fi mult mai ușor să se odihnească. Să-și iubească bărbații și să nu-i uite în iureșul noilor responsabilități. Să nu se piardă în rolul de mamă, să fie în continuare femei, să își acorde timp să fie frumoase și fericite pentru că dacă nu ești o femeie fericită nu vei avea resurse de fericire ca să le dai și copiilor tăi. E simplu – o femeie nefericită nu poate fi o mamă fericită. Iar dacă se pierd vreodată pe drumul acesta frumos, dar greu, al vieții să ne caute la Asociația Mame pentu Mame pentru că le vom ajuta cu mult drag și empatie.
UrbanKid.ro: Ne povestești o întâmplare amuzantă despre cei mici?
Pe fiul meu cel mic l-am născut acasă în doar 15 minute. Era dimineață și eram singură acasă cu fiul cel mare, atunci în vârstă de 1 an și ceva, și cu cățelul. Soțul era la serviciu, la 30 de minute distanță cu mașina. Cum am simțit de la prima contracție că voi naște ultra-rapid, l-am anunțat pe fiu-meu că va ieși frățiorul lui din burtica lu’ mama. Îl pregătisem oricum pentru treaba asta și știa destul de clar că burta lu’mama e un fel de sac al lui Moș Crăciun care va livra cea mai extraordinară jucarie pe care o va primi vreodată: un partener de joacă. Așa că am născut sub privirile încântate ale lui Filip. Cum nașterea a fost netraumatică, fără sânge și alte grozăvii, iar copilul era pus în temă nu s-a speriat deloc ba chiar a fost extrem de încântat când și-a văzut frățiorul. În concluzie, la aproape 2 ani de atunci cei doi baieti ai mei, Filip și Felix, nu s-au gelozit niciodată; se iubesc cu ferocitate; nu mănâncă unu o bomboană dacă nu primește și celalalt, iar dacă nu au decât o bomboană o împart singuri; în momentele lui de nostalgie, cel mare îi spune pedant celui mic: ‘Tu ai ieșit din fundu lu’ mami. Te-am văzut eu’ – la noi povestea cu barza n-a avut nicio șansă, e clar!
UrbanKid.ro: La final câteva cuvinte despre UrbanKid.ro, dacă se poate ☺
UrbanKid.ro este o idee genială, din seria ideilor geniale pe care mi-aș fi dorit să le am eu! E foarte important ca părinții viitori și proaspeți să știe că da, copilul este un cataclism pentru viața noastră socială, dar că, cu un pic de imaginație, poți să îți reinventezi viața socială, astfel încât să ai parte de distracție de calitate alături de copiii tăi și mai ales alături de alți părinți ca și tine, cu care poți relaționa în mod relevant. UrbanKid.ro este un fel de 7Seri pentru părinții inteligenți iar valoarea sa majoră constă în faptul că unii dintre artizanii săi sunt chiar un cuplu de părinți care au dorit să nu cadă în Triunghiul Bermudelor al oamenilor cu copii mici ‘Păpica – Băiță – Somnic’. Există o mulțime de oportunități de ieșiri fun cu copiii mici și toate le aflați pe UrbanKid.ro!
Si eu am decis acelasi lucru, dar am decis degeaba 🙂 uneori viata chiar bate filmul…
Superb interviu, minunata femeie, multumesc tare pentru cadoul de a te citi, Ana! Imbratisari calde din Piracanga.
Frumos. Si frumosi! Al 3-lea se cade facut macar sa semene si cu mama. 🙂
Ar fi fost interesant de intrat in detalii – cam ce inseamna o nastere organizata acasa, in Ro. (asta direct legat de complicatiile care pot aparea in timpul travaliului, al nasterii)
categoric o nastere acasa aduce un plus experientei de a aduce pe lume o noua faptura. de admirat curajul de a trece printr-o astfel de experienta. eu una nu l-am avut. nu am planicficat o nastere acasa dar am lasat pe ultima suta de metrii mersul la spital de teama ca totul sa fie ok cu bebe…