Ce alimente putem usca?

  • fructe: mere, pere, prune, cireșe, vișine, afine, caise, corcodușe, măceșe, gutui,
  • legume: morcov, țelină, ceapă, ardei, fasole păstăi, mazăre, conopidă, spanac,
  • plantele aromatice,
  • plantele medicinale,
  • carne.

Pregătirea alimentelor pentru uscare

Fructele trebuie să fie coapte , dar nu răscoapte, pentru că se alterează. Se spală și se curăță de sâmburi. Prunele, caisele, perele se taie în jumătăți. Merele se usucă mai bine tăiate inele, iar cireșele, vișinile, măceșele, afinele se pun la uscat ca atare.
Legumele se spală, se curăță și se taie ca pentru gătit. E bine ca legumele să fie tăiate toate de aceeași grosime, pentru că bucățile mai mari rămân umede înăuntru, pe când cele mai mici se usucă prea tare. De asemenea, e bine ca legumele să fie opărite sau aburite înainte de uscare, pentru a-și păstra mai bine gustul și culoarea.
Opărirea se fac prin scufundarea legumelor în apă fiartă timp de câteva secunde.
Aburirea (este de preferat opăririi, pentru că se păstrează mai bine calitățile nutritive ale legumelor) se poate face în felul următor: se pune apă fierbinte într-o oală cam până la înălțimea de 5 cm. Deasupra se atârnă legumele puse într-un săculeț de pânză așa încât să nu atingă apa, se acoperă vasul și se pune pe foc până când legumele sunt pe jumătate moi.

Procedeul de uscare

Uscarea se poate face natural sau artificial. Pe timpul verii, fructele se pot usca la soare, așezate pe niște grătare de lemn sau plastic (metalul schimbă gustul alimentelor) înalte de 15-20 cm, pentru ca aerul să poată circula. Aceste grătare se expun la soare pe timpul zilei, în locuri fără vânt, fără praf, fără insecte, iar temperatura minimă trebuie să fie în jur de 20 grade Celsius. Pe timpul nopții, grătarele vor fi acoperite cu un tifon sau folie și vor fi puse la adăpost. Acest procedeu poate dura până la 10 zile, se recomandă întoarcerea fructelor la fiecare 24 de ore.
În cazul în care nu aveți un aparat de deshidratat, pe timpul iernii, puteți folosi caloriferul.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: ilovememphis/ Flickr.com.