Prunele au mari proprietăți energizante, în special datorită conținutului natural de zaharuri, cu efecte benefice în alungarea oboselii sau a stresului. Pe lângă faptul că mențin constant nivelul de zahăr și mențin inima sănătoasă, prunele contribuie pozitiv la majoritatea funcțiilor intestinale. Au efect diuretic datorită celulozei, reglează tranzitul intestinal în special pe timp de noapte, atunci când organsimul își pune în ordine funcțiile, previne constipația, ajută digestia și curăță intestinele. Prin efectul antioxidant ajută la prevenirea apariției ridurilor.
Ce nutrienți conțin prunele?
Cei mai importanți nutrienți ai acestui fruct, pe care îl includ pe lista alimentelor sănătoase, sunt vitamina C (o prună asigură 10% din necesarul zilnic), vitamina A (sub formă de beta-caroten; o prună asigură 4.5% din necesarul zilnic), fibrele (o prună asigură 3.5% din necesarul zilnic), vitamina B2, potasiul, magneziul, calciul, fierul.
Atât prunele proaspete, cât și cele uscate conțin doi fitonutrienți unici care au calități antioxidante deosebite, protejând celulele de acțiunea unor radicali liberi. De asemenea, acești fenoli puternici protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman.
Tot din categoria beneficii este de menționat faptul că prezența în prune a vitaminei C ajută la o mai bună absorbție a fierului din alte surse.
Continut caloric este foarte redus – 54 la 100 de grame (36 la un o pruna medie de 66 de grame = 1% din necesarul zilnic).
Când pot introduce prunele în alimentația copilului meu?
Nici prunele proaspete și nici cele uscate nu prezintă un risc ridicat de alergie. Aceste fructe sunt așadar recomandate pentru a fi introduse în alimentația diversificată a bebelușului începând cu vârsta de 6 luni.
La fel ca pentru fiecare aliment nou pe care îl oferiți micuţului, nu uitaţi să cereţi sfatul medicului curant şi să urmaţi regula celor 4 zile.
Citiți tot articolul pe Diversificare.ro.
Sursă foto: La Grande Farmers’ Market/ Flickr.com.