Este cea mai răspândită dintre citrice şi este cunoscută încă din antichitate pentru valoarea ei nutritivă şi curativă ridicată.
Există numeroase soiuri de portocale, clasificate în funcţie de culoarea pulpei (galbenă sau roşie) şi epoca de maturare (timpurii, mijlocii, tardive).
Ce nutrienţi conţine portocala?
Portocala este o sursă importantă de potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina A, B1, B2, B3, C, PP.
Consumul a două portocale pe zi asigură nesecsarul de vitamina C al organismului. Fructul mai conţine cantităţi importante de pectină (o substanţă cu efect laxativ care protejează colonul) şi flavonoizi (substanţe antioxidante şi imuno-stimulatoare).
Când pot introduce portocala în alimentaţia copilului meu?
Deşi citricele nu sunt un factor alergen, ele pot cauza urticarie, eczeme sau probleme digestive datorită acidităţii. Puteţi adăuga câteva picături de suc în piureul de fructe al bebeluşului, dar oferiţi fructul ca atare după vârsta de un an.
Cum ajută portocala organismul?
- ajută la o mai bună asimilare a calciului prin conţinutul ridicat de fosfor;
- este recomandată ca adjuvant în tratamentul răcelilor şi al stărilor febrile datorită faptului că se digeră foarte uşor, iar substanţele nutritive pe care le conţine stimulează sistemul imunitar;
- remediază indigestiile prin stimularea fluxului sucurilor digestive şi creşterea apetitului;
- consumul regulat de portocale previne constipaţia;
- consumul de suc de portocale îndulcit cu miere este un adjuvant în tratamentul tusei cu expectoraţie dificilă.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.
Sursă foto: mattieb/ Flickr.com.
http://concurs.unica.ro/coperta-baby/home/index/380 UN VOT PENTRU “MARIA – 11 LUNI” o motata mica, cu fundita rosie in par 🙂 Multumim mult. Pupici 🙂