Indiferent de forma în care este gătită ea rămâne la fel de gustoasă și mai important decât asta își păstrează valorea nutrițională.
Din punct de vedere botanic mazărea este un fruct pentru că boabele ei se dezvoltă pornind de la floare. Din punct de vedere gastronomic rămâne o legumă, dar una dulce și bună aș adăuga eu.
Poate fi mâncată de-a lungul întregului an în formă proaspătă, congelată sau în conservă. Este de preferat să fie consumată proaspătă, dar și în formă congelată este la fel de bună. Înghețarea are loc în primele două ore și jumătate după ce mazărea a fost culeasă păstrându-și astfel valorile nutriționale. Trebuie ținut cont că atât mazărea congelată cât și cea în conservă poate conține sare în diverse cantități. De aceea este recomadabil ca ea să fie spălate înainte de a fi gătită.
Mazărea este printre legumele cele mai puțin afectate de pesticide, alegerea între organic și tradițional rămânând o decizie personală.
Ce nutrienți conține mazărea?
O cană de mazăre fiartă conține vitaminele A, B1 – Thiamin, B2 – Riboflavin, B3 – Niacin, C și K și pe lângă ele mangan, fibre, folați, fosfor, triptofan, magneziu și fier, cupru, calciu în cantități mai mici.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.
Sursă foto: timlewisnm/ Flickr.com.
Ar fi fost si mai util acest articol daca s-ar fi mentionat de la ce varsta putem sa ii dam copilului mazare. Eu stiu ca e din familia fasolei si nu se da prea devreme pentru ca baloneaza, deci clar nu intra la categoria diversificare. Cel mult la diversitate cand mai creste 🙂
Salut Laura, articolul este doar un fragment (e un link la final catre articolul integral) prietenii de la Diversificare ne povestesc cand avem voie sa introducem mazarea in alimentatie – teoretic este voie de la 6 luni, normal in cantitati mici 🙂
Multumesc, nu remarcasem partea cu cititi tot articolul. 6 luni mi se pare devreme in conditiile in care un copil alaptat abia incepe diversificarea la 6 luni. Foarte interesanta afirmatia: “Mazărea este printre legumele cele mai puțin afectate de pesticide, alegerea între organic și tradițional rămânând o decizie personală.” Nu stiam, asa ca o sa includ mai des mazare in meniul nostru.