Considerat de indieni drept „mâncarea zeilor“, se poate spune că el este cel mai iubit fruct din Asia. Deși nu se știe exact momentul în care oamenii au început să se bucure de savoarea sa, mango este menționat în toată mitologia indiană. Până și Budha l-ar fi lăudat, mulțumindu-i arborelui foarte înalt pentru umbra sa generoasă, sub care obișnuia să mediteze timp de câteva ore.
Ce nutrienți conține mango?
Acest fruct nu este doar delicios, ci și foarte sănătos: este diuretic, laxativ, înviorează și redă celor mici pofta de mâncare.
- mango este o bună sursă de vitamina C și vitamina A
- acest fruct tropical conține de asemenea vitaminele E, B1, B2, B3, B5, B6 și B9
- alături de ele, regăsim o serie de minerale esențiale în dezvoltarea celor mici: cupru, potasiu și fier
- acestora li se adaugă o cantitate importantă de fibre, cu rol în reglarea procesului digestiv al bebelușilor
Într-un fruct de mango se află o concentrație de vitamina A (beta-caroten) de 20 de ori mai mare decât într-o portocală. Ea regenerează pielea, ajută vederea și, datorită rolului său anti-oxidant, împiedică apariția bolilor degenerative.
Prin conținutul său bogat în vitamine din complexul B, în perioadele de stres, mango este recomandat pentru întărirea sistemului nervos.
Tratatul doctorului Hartwell, intitulat „Plante anticancerigene“, acreditează ideea conform căreia o serie de substanțe și enzime din conținutul acestui fruct exotic au proprietăți anticancerigene.
Când pot introduce mango în alimentația copilului meu?
În general, mango este unul din fructele foarte bine tolerate chiar și de bebeluși, sau de către persoanele care se confruntă cu probleme ale sistemului digestiv, cu condiția să fie suficient de copt.
Fiind un fruct exotic, la fel ca papaya, e recomandat ca mango să fie introdus în alimentația diversificată a bebelușului începând cu vârsta de 9 luni. Respectând recomandarea pediatrului curant, veți urma și regula celor 4 zile, atunci când doriți să variați meniul celor mici.
Urmăriți cu atenție reacția lor, întrucât au fost raportate cazuri extrem de rare de alergie. Se pare însă că substanța alergenă provine din coaja sau din rășina arborelui, și nu din pulpa fructului.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.
Sursă foto: Tatters:)/ Flickr.com.
In Ro nu se gaseste mango bun. 🙁