1. Te hotărăști să faci un tiramisu și după 2 săptămâni îți iei inima în dinți și te apuci de el.
2. Faci curat pe masa de lucru pentru că acolo sunt înșirate pahare, jucării și altele pe care le-ai folosit mai devreme la pregătirea prânzului (pe care copiii le-au folosit, de fapt).
3. Speli copilul cel mic de mămăligă cu brânză, pentru că tocmai a terminat și el de mâncat.
4. Încerci să îți amintești cum se numea blogul unde ai găsit super-rețeta-de-tiramisu. Nu e greu cu prăjitura asta, ai mai făcut-o de câteva ori dar nu ziua (doar noaptea, când copiii dormeau).
5. E gălăgie (și în bucătărie dar și în capul tău), copilul cel mare te întreabă din 10 în 10 secunde câte ceva și tu tot nu îți amintești cum se numea tipul ăla care a scris rețeta pe blogul lui.
6. Ți-ai adus aminte și ai reușit să îți găsești telefonul și să intri pe adihadean.ro
7. Copilul cel mare îți cere (iar tu te conformezi) să scrii rețeta pe caietul lui de rețete.
8. În timpul ăsta copilul mic s-a plictisit singur pe unde l-ai lăsat și vrea în brațe.
9. Cu bebelușul în brațe reușești să pui pe masă toate ingredientele: 3 ouă (măricele), 2 cutii de mascarpone (și încă o jumătate, nu mă întrebați de ce aveam încă o jumate, dar nu mai contează), zahăr (brun), cafea, cacao pudră.
10. Prima dată am dat de lucru copilului cel mare, separând albușurile de galbenușuri și i-am dat să bată albușurile cu un praf de sare, cu mențiunea că după ce face moațe (sau moțuri) tre să punem 3 linguri de zahăr. Apoi să le bată bine bine până se topește zahărul și spuma rămâne țeapănă când întorci vasul cu susul în jos.
11. Vreau să pun să fac un espresso lung dar îmi dau seama că nu am râșnită cafeaua așa că pun să râșnesc și astfel distrez și copilul cel mic.
12. Reușesc să fac cafeaua, o pun într-o cană mai mare: o parte cafea, o parte apă și o las la răcit, pe fereastră, că azi a fost frig afară.
13. Ajut la bătutul albușelor apoi trec la galbenușuri, care se bat bine bine cu 3 linguri de zahăr, până se topește zahărul.
14. Copilul cel mare fură din spuma de albușuri în timp ce cel mic începe să se frustreze (că el nu are ce să lingă, că nu poate să ajungă la căni, că nu îl las să-și bage mana în paleta de la mixer etc).
15. Desfacem cutiile de mascarpone și își bagă și copilul cel mic mâinile în ea (începe să i se reducă frustrarea).
16. Începe operațiunea de amestecare a galbenușurilor cu albușurile și cu mascarponele și te rogi de copilul cel mare să mai lase ceva și în castron, să nu mănânce toată compoziția.
17. Iei vasul în care vrei să ”montezi” prăjitura, pui un strat subțire din compoziție apoi înmoi pișcoturile în cafeaua răcită în care ai pus și un degetar brandy și urmezi exact instrucțiunile chef-ului.
18. După primul strat de pișcoturi urmează un strat de compoziție, apoi încă unul de pișcoturi și încă unul (mai generos) de compoziție (sau doar mie mi-a ieșit mai generos căci am schimbat vasul și am ales unul rotund de data asta, nițeluș mai mic față de cel pe care îl foloseam de obicei).
19. Deasupra se pudrează (foarte generos) cu cacao (eu am cacao raw – absolut delicioasă).
20.Faci o poză la final, așa cum poți…
Prăjitura se pune la frigider (peste noapte sau pentru mai multe ore – cam 8 se pare) și după ce ai închis ușa de la frigider ți-ai dat seama că toată bucătăria arată ca după bombardament, copiii sunt murdari iar prăjitura poți să o mănânci … mâine. Păi treabă este asta?
Featured Image