Acum câteva săptămâni porneam într-o mică aventură pe drumul cașcavalului Hochland, unde am văzut cu ochii mei chiar tot drumul pe care îl face laptele dat de văcuțele ce pasc liber într-una dintre fermele partenere Hochland, până la ambalarea cașcavalului. Ne-am bucurat atunci de vremea frumoasă, de vacile care se plimbau alene prin împrejurimile fermei (cele mai tinere și sprintene erau pe cealaltă parte a dealului, la păscut), am aflat lucruri interesante despre mulsul vacilor și despre transportul laptelui (lapte care nu i-a contact deloc cu aerul, totul fiind ulta septic și ermetic), despre controlul riguros pe care îl fac angajații Hochland atunci când preiau laptele de la ferme (teste de antibiotice și altele). Apoi am ajuns la fabrica din Sovata, unde am trecut prin toți pașii fabricării cașcavalului (pentru că aici se fabrică doar cașcaval – simplu și afumat), de la recepția laptelui, la opărire, maturare, afumare, împachetare etc. Dar cel mai bine cred că arată filmulețul de mai jos. Vă spun sincer că atunci când domnișoara noastră a văzut filmul mi-a zis că ar fi vrut și ea să fi mers cu mine în ”excursia cu cașcavalul” dar cel mai mult mi-a plăcut că a înțeles și reținut foarte repede ce și cum se întâmplă, astfel încât, de la lapte ajungi la cașcaval… așa de repede 🙂 Și pentru că partea cu vacile și mângâiatul lor o știa (din avantajele străbunicilor de la țară), a fost mai mult interesată de cum se face ”brânza” mai exact și cum devine ”brânza” cașcaval. Și da, l-a recunoscut după ambalaj 🙂 Se pare (din studii rezultat) că cei mici preferă acest tip de cașcaval fabricat de Hochland România (la noi în familie se regăsește mai mult cel simplu, cel afumat nu a fost gustat de domnișoara, nu știu exact de ce…) pentru că ar avea gustul lăptos și consistență cremoasă. Adevărul…este chiar așa. Dacă vreți să citiți sau să recitiți impresiile mele despre #cașcavalulhochland puteți să trageți cu ochiul aici.