Vreau să încep cu fraza pe care o aud de la toți părinții cărora le este frică să renunțe la carne în meniul de zi cu zi. “De unde își ia organismul proteinele?” din multe alte alimente.
Când spunem “proteine” ne referim la 20 de lanțuri de aminoacizi cu legături peptidice. Din aceștia, doar 9 sunt considerați de specialiști substanțe nutritive esențiale pentru organismul uman. Toți cei 9 se pot găsi în boabele de soia și quinoa. Mulți dintre ei însă se regăsesc și în: fasile, orez, porumb, mazăre, nuci, spanac, sparanghel, broccoli, conopidă, cartofi, țelină, morcovi sau varză. Nu uit nici se semințe, precum cele de dovleac sau floarea soarelui, la care mai adaug semințele de in sau cele de susan (dacă primele sunt bogate și în calciu, semințele de susan conțin și omega-3)
La toate cele de mai sus adaug ouăle care conțin și ele proteine de înaltă calitate, aveând chiar toți cei 9 aminoacizi esențiali. Colesterolul se regăsește în gălbeșul, dar albușul este locul în care se găsesc cele mai multe proteine din ouă.
Laptele conține și el proteine și poate și combinat ușor cu alte alimente. Ba chiar proteina vegetală devine complexă atunci când este combinată cu lapte. Brânza, mai ales telemeaua de vacă, conține și ea proteine. 100 de grame de brânză de vaci are 11 grame de proteine.
Dar despre fier? Și el se poate obține din năut, linte, fasole uscată, quinoa, semințe de floarea soarelui sau dovleac, melasă, cereale integrale, fructe uscate, broccoli, spanac, suc de prune și multe altele. Fierul din legume se absoarbe la fel de repede precum cel animal dacă este consumat cu vitamina C.
De ce aleg mulți părinți un meniu ovo-lacto vegetarian?
Pentru că oferă mai multă energie. Carnea se digeră greu și este asimilată greu de organism. Nivelul colesterolului rău este cu mult redus, tensiunea arterială este în limitele normale, datorită reducerii colesterolului. Nu în ultimul rând tractul gastrointestinal inferior este mai sănătos. Asta pentru că fibrele din alimentație sunt mai multe.
Așadar, voi ce meniu alegeți pentru copiii voștri?
Sursă foto: William G Woodward/ Flickr.com.