Ce nutrienți conține gutuia?
Fructul are cantități importante de vitamina C și moderate de provitamina A, complexul B, vitamina E, fosfor, fier , sodiu și potasiu.
În medicina alternativă gutuia este utilizată pentru afecțiunile tubului digestiv (diaree, hemoragie digestivă, ulcer) iar semințele acesteia sunt fierte, decoctul fiind folosit pentru pneumonii sau alte boli pulmonare. Datorită conținutului mare de fibre, gutuia previne constipația și hemoroizii, scade nivelul zaharurilor și colesterolului din sânge și contribuie la scăderea ponderală.
În anumite părți ale Orientului Mijlociu lichidul rezultat din înmuierea semințelor de gutuie este băut ca remediu pentru tuse sau răgușeală. Conținutul crescut în vitamina C face din gutuie un aliat pentru creșterea imunității în perioada rece, putând preveni infecțiile respiratorii și digestive, crește absorbția fierului și protejează împotriva radicalilor liberi.
Când pot introduce gutuia în alimentația copilului meu?
Gutuia poate fi introdusă în alimentația bebelușului de la 6 luni, în funcție de sezon (preferați întotdeauna fructe și legume locale, de sezon, în detrimentul celor importate). Majoritatea preferă coacerea sau aburirea pentru a “îmblanzi” gustul astringent. La un copil mai mare se poate da și crudă, dacă acesta o acceptă. Rugămintea noastră este de a consulta medicul pediatru înainte de a lua această hotărâre.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.
Sursă foto: Public Domain Photos/ Flickr.com.