Arată ca o ceapă, dar aduce la gust cu păstârnacul, iar frunzele arată ca cele de mărar. Până acum nu-l știam decât ca remediu pentru colici sau posibil stimulent al lactației.
Feniculul este cultivat și folosit încă din vremuri antice în anumite zone ale Europei, cu precădere cele din jurul Mării Mediterane, atât ca medicament, dar și în preparate culinare. Grecii antici și romanii îl prețuiau pentru calitățile sale de diminuare a apetitului sau ca și calmant digestiv. Astăzi, Statele Unite, Franța, India și Rusia sunt cei mai mari producători. Este o legumă versatilă care are un rol important în cultura culinară din Franța sau Italia.
Face parte din familia rădăcinoaselor și se înrudește cu morcovul, păstârnacul, țelina, pătrunjelul și mărarul. Toate părțile sale sunt comestibile – semințe, frunze, tulpină și rădăcina – acestea fiind utilizate în preparate culinare de la salate la prăjituri. Rădăcina (bulbul) este folosită pe post de legumă, iar semințele ca mirodenie sau ceai.

Ce nutrienți conține feniculul?

Feniculul este bogat în vitaminele C și A, dar și potasiu, magneziu, calciu și fibre. Conține de asemenea mangan, acid folic, fier, cupru și molibden. Feniculul conține o combinație unică de fitonutrienți, fiind astfel un bun antioxidant.
Studiile arată că este potrivit în prevenirea bacteriilor și a ciupercilor și pentru îmbunătățirea digestiei, fiind potrivit atât pentru bebeluși cât și pentru mamele care alăptează. Conținutul nutrițional deosebit îl recomandă pentru reducerea inflamației și prevenirea cancerului de colon, reducerea nivelului colesterolului. La bebeluși, ceaiul de fenicul ajută în calmarea colicilor. În anumite culturi este utilizat pentru îmbunătățirea vederii.

Când pot introduce feniculul în alimentația copilului meu?

Feniculul nu este unul dintre alimentele alergenice, nu conține cantități măsurabile de oxalați și nu este listat printre alimentele cu conținut de reziduuri de pesticide. Ceaiul de fenicul este un remediu apreciat pentru calmarea crampelor la bebeluși. Aceste lucruri îl recomandă ca fiind potrivit pentru bebeluși încă de la începutul diversificării, în general de la 6 luni. Având un gust dulceag, poate fi ușor acceptat de către bebeluși.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: cookipediachef/ Flickr.com.