Același termen era folosit și pentru amestecul de fructe în sirop de zahăr, dar și pentru piureul de fructe. Astăzi, compotul este probabil cea mai îndrăgită conservă, mai ales că astfel se pot păstra fructe care nu pot fi congelate (strugurii, de exemplu) și este o modalitate de conservare mai rapidă decât uscarea.
Ce fel de fructe pot deveni compot?
Orice fel de fructe, proaspete sau uscate, în orice combinație, în funcție de gusturi.
Pregătirea fructelor:
Fructele pentru compot trebuie să fie sănătoase, fără urme de lovituri și fără părți alterate. Ele se spală bine sub jet de apă rece. În funcție de preferințe puteți opta pentru curățarea de coajă a anumitor fructe (mere, pere, gutui), pentru îndepărtarea sâmburilor (cireșe, vișine, caise, piersici), pentru tăierea lor în bucăți mai mici sau conservarea ca atare.
Pregătirea recipientelor:
Aceasta este partea cea mai importantă din tot procesul de conservare. Sterilizarea corectă a vaselor în care păstrați compotul va face posibilă păstrarea lui un timp îndelungat, și nu adaosul de zahăr. Recipientele pe care le alegeți pentru compot trebuie să fie foarte curate și să se închidă ermetic.
Citiți mai multe și comentați pe Diversificare.ro.
Sursă foto: Neeta Lind/ Flickr.com.