Treptat arealul său natural a fost extins și în regiuni mai nordice. Culegerea castanelor comestibile se face de la sfârșitul lui septembrie și până la începutul lui noiembrie.

Ce substanțe nutritive conțin castanele?

Castanele sunt renumite pentru conţinutul bogat în fibre alimentare şi în carbohidraţi complecşi. În plus conţin vitamine – B6, B9, C, E şi K şi minerale – calciu, zinc, magneziu şi potasiu.
Castanele au un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi, totodată, sunt sărace în calorii, deşi sunt incluse în categoria fructelor oleaginoase.

Care sunt beneficiile consumului de castane?

Castanele nu conțin gluten, ca urmare pot fi consumate și de copii sau persoanele cu intoleranță la gluten (în cazul anumitor persoane această proteină produce reacţii inflamatorii la nivelul intestinului subţire).
Datorită conținutului bogat în fibre castanele previn afecţiunile digestive. Furnizează corpului energie timp îndelungat datorită conținutului de carbohidrați complecși. Ajută totodată în combaterea stresului, la tratarea problemelor respiratorii, cum ar fi tusea convulsivă, reglează nivelul glicemiei și sunt lipsite de colesterol și de sodiu, ceea ce la face potrivite pentru a fi introduse în alimentația copiilor și cardiacilor.
Unguentele pe bază de castane ajută în vindecarea rănilor, contuziilor și cangrenelordar și a inflamațiile. Totodată, aceste unguente sunt potrivite și în lupta împotriva ridurilor pentru că au în compoziţie trei dintre cei mai puternici antioxidanţi, vitaminele A, C şi E, care combat radicalii liberi. Substanţele active din castane accelerează circulaţia sanguină, fortifică venele şi reduc permeabilitatea acestora.
Sunt gustarea ideală între mese deoarece sunt hipocalorice. Avantajul piureului din castane este că, deși e procesat termic, păstrează în mare parte vitaminele fructului proaspăt. Datorită aportului imens de vitamine și minerale, acesta este un tonic natural extrem de puternic, fiind perfect pentru persoanele aflate în convalescență, pentru sportivi, copii și bătrâni sau pentru cei care suferă de anemie sau astenie.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: avlxyz/ Flickr.com.