Copiii răcesc și mai des decât adulții pentru că sistemul lor imunitar este încă imatur. Anumite alimente sau condimente îi ajută pe micuții noștri să treacă mai repede și fără complicații peste o simplă viroză sau chiar gripă. Iată câteva dintre acestea cât și idei despre cum să le introduceți în meniul zilnic al copilului dumneavoastră.
Lapte matern (de la naștere)
În primele 6 luni de viață bebelușul alăptat primește anticorpi de la mamă, iar aceștia îl ajută să lupte foarte eficient împotriva răcelilor. Chiar și după începerea diversificării, laptele matern furnizează nutrienții și anticorpii de care copilul are nevoie, dar și hidratarea atât de importantă în răceală și gripă. Multe mame observă că în caz de boală copilul refuză de multe ori mâncarea solidă dar preferă să sugă mai des, iar recuperarea este mai rapidă.
Plante aromatice (după 7 luni)
Busuiocul și cimbrul sunt printre cele mai benefice plante aromatice pe care probabil le și aveți deja în bucătărie. Sunt indicate in diverse afecțiuni ale aparatului respirator: bronșită, laringită, faringită, au proprietăți antimicrobiene și expectorante.
Încercați să adaugați cimbru și busuioc în mâncare sau să le oferiți copiilor un ceai. Cimbrul merge foarte bine în rizotto cu ciuperci, supă cremă de dovleac, pește la cuptor iar cu busuioc proaspăt puteți face un sos pesto sau să aromatizați salata de roșii proaspete.
Usturoi și Ceapă (după 7 luni)
Poate cele mai întâlnite ingrediente în preparatele culinare, ceapa și usturoiul nu trebuie să lipsească din dietă atunci când micuții sunt răciți. Usturoiul este considerat un puternic antibiotic natural și conține peste 20 de substanțe antivirale și antibacteriene. Ceapa are proprietăți similare cu usturoiul datorită substanțelor antivirale pe care le conține, având în acelați timp și proprietăți expectorante și de combatere a tusei.
Se consumă de preferat în stare crudă pentru ca efectul să fie puternic, dar și în cazul acesta nu uitați să efectuați întâi testul toleranței atunci când oferiți pentru prima dată un aliment nou. Usturoiul îl puteți folosi la hummus, sos pesto, supă cremă de cartofi sau chiar făcut pastă pe pâine prăjită cu puțin ulei de măsline. Puteți include ceapă verde sau roșie în buritto cu legume, guacamole, pateu de caju, pateu de măsline sau în diverse preparate potrivite vârstei copilului.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.
Sursă foto: deanwissing/ Flickr.com.