mom&daughter
Nu pot să neg că mi-am dorit întotdeauna o fată. Să am ”fata mea”. Și cred în continuare că este absolut minunat să ai fată. Dacă aș avea și un băiat, probabil că aș zice la fel și despre ”băiatul meu”. Dar încă nu știu cum e.
De ce cred că e frumos să ai o fată? Mie mi-a plăcut să fiu fată și cred, în continuare, în poveștile cu sfârșit frumos, îmi place să mă uit la desene animate cu prințese dar și cu personaje feminine curajoase și îndrăznețe, îmi place să mă îmbrac în rochie sau să port un pantof cu toc, îmi place feminitatea și toate calitățile care vin din ea… îmi doresc să îi transmit și fetiței mele toate aspectele feminității, fără să cad în vreo extremă. Nu sunt nici adepta <patriarhatului> dar nici a <feminismului>. Cred în calea de mijloc, în armonizare, în echilibru. Cred că o femeie poate avea stimă de sine, poate avea încredere în sine, prețuire, iubire de sine și de asemenea să nu aibă o carieră fulminantă de manager sau la fel de bine, să aleagă să fie ”casnică” sau să se dedice copiilor. Cred că modelul pe care îl arătăm fetelor noastre (modelul de mamă, soție, iubită, prietenă etc) este mai mult decât ceea ce au nevoie pentru a învăța să fie mamă, soție, iubită, prietenă… Problema este întotdeauna la noi, la felul în care le ”demonstrăm” acest model.

mom & daughter

Conștientizez, odată cu trecerea anilor, că nu contează chiar deloc numărul de rochițe din șifonier sau preponderența culorii roz printre ele, nu contează câte păpuși-prințese ai acasă și nici că jocul preferat este de-a căsătoria, de-a prințul și prințesa sau că printre melodiile preferate se numără o frântură din noul serial de desene animate Prințesa Sofia… ceva care se termină cu … ”noi vrem bijuterii”. Da, simt că mi se zburlesc neuronii câteodată când o aud prin casă cu asemenea manifestări dar poate totuși există un sens în toate acestea. Tot ce este prea mult, în exces, strică. Poate dăuna prea multa dorință sau prea multa frică, în ambele sensuri.

mom&daughter

Cred că cel mai mult fetele noastre învață din comportamentul mamelor lor. Învață cum să caute în viitor un partener și nu un tată sau copil, prin exemplul pe care mama îl dă în relația cu partenerul de viață. Învață să își alăpteze copiii și că acest lucru este absolut firesc, necesar și mai ales nerușinos, tot de la mama. Învață cum să fie fiică, observând-o pe mama ei în raport cu proprii părinți. Învață să fie prietenă, cu adevărat, observând-o pe mamă în relațiile cu cei apropiați. Învață feminitatea și atunci când mama își pune o rochie frumoasă, își aranjează părul sau unghiile. Și învață că totul se poate face firesc, normal, cu bucurie. Învață să se prețuiască observând felul în care se afirmă mama ei.
mom&daughter
 
Când am citit prima dată programul conferinței Parenting prin ochii copilului (cu Urania Cremene și Jody Pawel) mi-a atras atenția faptul că au o sesiune dedicată fetelor. Și m-am bucurat… temele sunt importante și chiar cred că trebuie discutate — „Mami, tati, nu o să fiu fetiţa toată viaţa. Cum o să fiu eu, ca femeie?  Despre cum să creşti o fată, care să ajungă o femeie împlinită şi cu încredere în propria-i persoană.

– Vei înţelege diferenţa între stima de sine, imaginea de sine şi ego-centrism
– Ce păstrăm din feminism, ce dăm deoparte
– Cum comunicăm cu feţele şi ce au ele nevoie să audă
– Care este rolul mamei şi rolul tatălui în crearea stimei de sine la fete

Dacă vreți să vă puneți gândurile în ordine, dacă vreți să puneți întrebări, să lămuriți anumite subiecte care poate există în viața voastră, dacă ești mamă sau tată și vrei să știi care sunt rolurile (speciale, frumoase și grele) pe care le aveți fiecare, în viața fiicei voastre, vă recomand să participați la această conferință.
fb parenting

Invitație la Parenting prin ochii copilului

Avem pentru voi o invitație de o persoană la Conferința Parenting prin ochii copilului – Full Day, în valoare de 390 lei (participare la ambele module, masa de pranz, pauzele de cafea incluse) – 22 februarie 2014, 9.00 – 18.30.
Lasă-ne aici un comentariu, până pe 19 februarie (inclusiv) și spune-ne câte ceva despre ce ai trăit tu, când erai copil, atunci când ți se adresau oamenii cu ”Ce fetiță frumoasă” sau cu ”Ce băiat mare și plânge…”, știți voi, vorbe pe care încă le mai auziți adresate și copiilor voștri.
Tragem la sorți și anunțăm câștigătorul invitației pe 20 februarie.
Așadar, cine vrea să meargă?

Ce mai trebuie să știți

Mai multe detalii despre program, speakeri, temele abordate, facilități puteți găsi în comunicatul de presă dedicat.
Trebuie să mai știți că s-a muncit foarte mult ca acest eveniment să fie cât mai accesibil părinților. Astfel, prin încheierea unui parteneriat cu Crystal Palace Ballrooms, cheltuielile cu masa de prânz s-au redus, motiv pentru care s-au modificat și preturile pentru conferință. Prețurile noi le găsiți deja pe site. În ceea ce îi privește pe cei care deja au plătit un preț mai mare, aceștia își vor primi diferența de bani înapoi în momentul înregistrării în dimineața conferinței.
De asemenea, există două facilități importante pentru cei care nu își pot lăsa copiii acasă pentru atâtea ore: va exista o zonă de alăptare – Breastfeeding Corner și o sală special pregătită pentru copiii mai mari – Crafts and Play Corner, unde copiii se vor putea juca, vor exista jucării Marvelous Store și ateliere de creativitate Lumea lui Momo. Detalii găsiti tot pe site.
 

Concurs încheiat

Am tras linie printre participantele la concursul nostru. Pentru că nu m-a lăsat inima să aleg eu cine merge la conferință, după tot ce ne-ați împărtășit aici, am lăsat sorții să decidă.
Așadar, am avut 18 participante
participanti
 
Și o singură câștigătoare a invitație la cele două module din cadrul conferinței – Parenting prin ochii copilului, de sâmbătă 22 februarie.
Felicitări Dana N. Suntem siguri că o să-ți fie de folos informațiile, experiența și ceea ce vor împărtăși în cadrul conferinței Jody Pawel și Urania Cremene.
castigator concurs
 
Sursă foto 1, foto 2, foto 3, foto 4