Un cuplu apare înainte să fie familia și copiii. Dacă mai rezistă și după ce s-au pus bazele familiei și după ce au apărut copiii nu înseamnă că iubirea a învins ci înseamnă că partenerii știu să comunice și să-și îngrijească relația, să o hrănească. Înseamnă că partenerii au reușit să depășească situațiile pe care nu credeau că o să le depășească. Înseamnă că poate au vindecat lucruri din trecutul lor, că au reîmprospătat relația cu emoții frumoase și nu și-au adus cu ei umbrele și suferințele. Dacă relația de cuplu pare mai vie ca niciodată înseamnă că cei doi au avut același plan de viață, același vis și au lucrat activ pentru asta. Pentru că toți aceia care sunt implicați într-un cuplu își doresc să reușească, dar nu știu poate în ce direcție să reușească. Poate nu toți au un vis de viață comun. Poate nu toți își depășesc suferințele, traumele anterioare și nu toți sunt deschiși și conștienți să își clădească relația de cuplu cu dorința vie ca ea să pulseze viață, vitalitate și o bază solidă pentru toate rolurile pe care cei doi le vor juca mai departe (soți, părinți, bunici, prieteni etc).
Scriu aici pentru că știu ce înseamnă o relație lungă și pe care o doresc cât mai lungă, cât mai vie și cât mai frumoasă și armonioasă. Pentru că jumătate din viața mea de până acum a fost ca parteneriat în această relație de cuplu și știu de câtă energie, atenție, voință și dragoste are nevoie o astfel de relație ca ea să se împlinească, să fie plină de sens și de bucurii. Căci, până la urmă, de ce ai vrea să fii partener într-o relație de cuplu?
Da, cred că bagajele cu care venim din copilărie sau din celelalte relații ale noastre au o mare greutate în ceea ce suntem, facem, ceea ce vorbim, gândim, acționăm în prezentul nostru. Și mai cred că cea mai mare viteză de vindecare, cea mai profundă și transformatoare perioadă care ne ajută să trecem dincolo de rănile copilăriei este cea în care suntem angajați într-o relație de cuplu. Și mai apoi, în relațiile cu copiii noștri, dacă ei apar.
Sunt mulți specialiști care vorbesc despre toate aceste lucruri și mai ales despre cât de important este să înveți să comunici într-un mod cu adevărat relațional: să vorbești despre tine (emoții, dorințe, cerințe, așteptări) și nu despre celălalt, fără amenințări, șantaje, reproșuri. Dar ca să ajungi în acest fel de comunicare este nevoie de multă practică, de multă muncă de conștientizare.
Terapia Relațională Imago
Termenul Imago vine de la cuvântul latin ‘imagine’ și se referă la ‘o imagine inconștientă a unei iubiri familiare’. Altfel spus, de multe ori există o conexiune între frustrările trăite în relațiile adulte și experiențele din copilăria timpurie. De exemplu: dacă ne-am simțit frecvent criticați când eram copii este foarte posibil să fim foarte sensibili la orice formă de critică și să ne simțim adesea criticați de către partenerul nostru. În același fel, dacă ne-am simțit abandonați, sufocați, neglijați etc, aceste sentimente vor ieși la suprafață în căsătoria noastră / în relațiile noastre stabile.
Despre ce înseamnă și cum se aplică Imago puteți afla chiar de la sursă, pe 23 și 24 mai, la Conferințele Harville & Hellen, la București.
Eu zic că orice relație de cuplu (mai puțin cea perfectă, firește…ah, și dacă o vedeți să-mi spuneți și mie..) are nevoie de o investiție de timp: pentru relație, pentru vindecare, pentru învățare. Așadar, vă recomand să vedeți despre ce vorbesc cei doi doctori-terapeuți & soți în data de 23 mai – la conferința cu tema: Primește iubirea pe care o dorești. Și dacă vreți să mergeți și mai departe, în 24 mai – tema conferinței este: Dăruiește iubirea care vindecă.
Detalii despre conferințe găsiți și pe harville-helen.ro și pe pagina de Facebook.