“Am văzut că îți place Dan Siegel, și m-am gândit că poate ai vrea să scrii un articol pentru Urbankid”, a venit propunerea. Cine, eu? Articol? Dar n-am scris în viața mea, altceva decât contracte… N-aș știi cum să scriu, ce să scriu… “Scrie despre tine!” mi-a spus o prietenă. Și iată cum în câteva ore am așternut cele de mai jos.
Primul meu contact cu Dr. Dan Siegel sau “N-aduce anul ce-aduce ceasul!”
Acum câteva luni, în timp ce asistam la o prezentare sustinută de Gaspar Gyorgy, ce avea loc într-o librărie, m-am uitat în treacăt la titlurile cărților mai nou apărute sau pe care nu le aveam deja în vasta mea colecție de cărți de parenting. Și având prostul obicei să nu plec din librărie fără cel puțin o carte, am ezitat între a-mi da banii pe Crescându-l pe Cain a celebrului Michael Thompson, despre care auzisem numai cuvinte de laudă, dar pe care nu reușisem să-l văd, și o carte – Parentaj sensibil și inteligent de Daniel J. Siegel si Mary Hartzell, despre care habar n-aveam. Cum până la urmă bebelușul pe care, cu câțiva ani în urmă, în primele luni de sarcină îl alintam „Matei” s-a dovedit a fii o fată, am renunțat la Thompson și am cumpărat-o pe cealaltă. Când am ajuns acasă, am pus-o pe raftul dedicat cărților de parentaj, zicându-mi că îi va veni și ei rândul cândva. La ceva vreme după, aflu din news feed că același Gaspar Gyorgy și jucăușa de Otilia Mantelers organizează o conferință a Dr. Dan Siegel în București. Am dat like mai mult din inerție și am trecut la următoarea știre. Dar informația rămăsese agățată undeva în memoria mea, până când trecând prin fața raftului din bibliotecă mi-au căzut ochii peste Parentaj sensibil și inteligent. Din acel moment, viața mea a intrat într-o nouă dimensiune, în cea a neurobiologiei interpersonale (Interpersonal neurobiology sau IPNB) și a „citirii minții” (traducerea personală a termenului mindsight creat de Dr. Dan Siegel). Am devorat cartea Parentaj sensibil și inteligent, titlul original in engleză fiind Parenting from Inside Out și pe care eu l-aș fi tradus “Parentaj integrat”, fiind astfel din punctul meu de vedere mai aproape de noțiunile pe care le vehiculeaza autorul. Am început să mă documentez despre ce înseamnă mindsight și cine este profesorul Dr. Dan Siegel. Am intrat într-un domeniu fascinant și destul de puțin cunoscut mie: neuroștiințele. Auzisem acum câțiva ani în cadrul unei conferințe despre noi teori în domeniu că neuronii, despre care până de curând se credea că sunt în număr finit și că din nefericire cu avansarea în vârstă scad, din contră, sub impulsul unor noi experiențe, în anumite circumstanțe, sunt stimulați si creează noi căi neuronale modificând astfel creierul uman. Insă, ceea ce am aflat din cărțile Dr. Dan Siegel, pe lângă explicațiile științifice (care au validat într-un fel teoria dându-i greutate) a fost revelator pentru povestea mea de viață.
Reconectarea cu copilul din mine
În primul rând, am acceptat să o readuc în lumina reflectoarelor minții mele pe „Norce” – copilul din mine, pe care în cadrul terapiei refuzasem vehement să o mai las să îmi vorbească, crezând astfel că mă pun la adăpost. Am făcut, zic eu, astfel primul pas spre ceea ce Siegel numește „integrare”, și anume legatura dintre elemente diferențiate sau conexiunea părților separate dintr-un sistem cu un altul. Aceasta este, după părerea mea, și ideea de bază a cărții Parentaj sensibil și intelligent: să integrezi experiențele copilăriei/adolescenței și relația avută atunci cu “prime caregiver” cu adultul care ești azi și care la rândul lui a devenit părinte, pentru a putea oferi copilului tău experiențe pozitive.
Impăcarea cu trecutul
Apoi, am înțeles de ce în momentul în care am devenit mamă, interacțiunea cu propria mamă a devenit din ce în ce mai tensionată, de cele mai multe ori discuțiile terminându-se cu scântei. Pentru că doream să ofer fiicei mele iubire necondiționată și un atașament sigur, până să încep să mă documentez, mă ghidam de cele mai multe ori după principiul empiric „nu-i voi face/spune ei, ceea ce nu-mi plăcea să mi se facă/spună în copilărie”. Am ajuns astfel să fac o listă foarte lungă de „așa nu”, programe nefaste, convingeri nesănătoase pe care le primisem în copilărie, și care fără să-mi dau seama mă înverșunau împotriva mamei. În acest proces de integrare, am decis să lucrez la relația cu părinții mei, să accept trecutul schimbându-mi percepția asupra acelor evenimente și încercând să găsesc modalități de a vindeca, astfel încît la final să am cu ei o relație armonioasă. În acest sens, cea mai recentă carte a Dr. Siegel Brainstorm – The power and purpose of the teenage brain, care va fi tradusă și publicată în curând și în România, mi-a oferit informații importante pentru a înțelege cum am fost afectată de despărțirea de mama pentru o perioadă de câțiva ani în perioada adolescenței – în timp ce ea își dadea doctoratul la Paris, de plecarea mea în Franța, mai apoi, și separarea de tot ce însemna viața mea socială din București și, în final, de divorțul părinților mei, care a venit la pachet cu o ruptură majoră în relația cu tatăl meu.
Mă bucur de prezent
Insă, cea mai mare realizare în urma lecturii Parentaj sensibil si inteligent este, fără doar și poate, faptul că m-a făcut să redescopăr frumusețea omului cu care îmi clădesc viața de 6 ani încoace: soțul meu. Revizitând povestea noastră, aș putea spune că din punct de vedere emotional el este salvatorul meu. Așa cum spune și Dr. Siegel, relațiile (atât cele personale cât și cele terapeutice) pot ajuta individul să progreseze de la o minte incoerentă (rezultat al unui atașament nesigur) către una mai coerentă (rezultat al unui atașament sigur). În momentul în care am avut certitudinea că partenerul meu este lângă mine, cu mine și pentru mine, mi-am găsit „baza sigură” și a început procesul de vindecare. Acum studiez tehnicile și îmi doresc să aprofundez mindsight pentru bunăstarea mea și a familiei mele, în primul rând, dar și pentru a putea într-o zi să le arăt altora că se poate să trăiești împăcat cu trecutul și să te bucuri de prezent. Pentru oricine este interesat de dezvoltarea personală și evoluția din punct de vedere a relațiilor interpersonale, recomand participarea la conferința susținută de Dr. Dan Siegel, care va avea loc pe 27 septembrie 2014 în București, nu este o simplă conferință de parenting, este ocazia de a primi informații care să vă ajute să aveți o înțelegere profundă a propriei vieți.