Sunt Otilia Mantelers, mama a trei copii frumosi si plini de joaca. Si sunt si trainer de parenting, pasionata de Playful Parenting si rivalitatile intre frati. Si spre tot ce tine de emotiile copiilor si ale noastre, parintilor.

As vrea sa va povestesc despre Playful Parenting, pentru ca ea nu e doar una din multele abordari de parenting, ci este o revolutionare a gandirii noastre legate de sentimentele si comportamentele copiilor. Playful Parenting inseamna un mod de a relationa cu copiii in care jocul este comunicarea cand toata lumea e fericita si e armonie in familie, dar si cand exista momente mai tensionate, in care ne deconectam unul de celalalt. Playful Parenting inseamna sa pasim in lumea copiilor, respectand regulile acestei lumi fascinante: daca trebuie sa ne transformam in spiridus pentru a intra, asa facem. Daca pisicutele imaginare au nevoie sa le asteptam ca sa termine de alergat soriceii, atunci le asteptam. Daca Peter Parker trebuie si el ajutat sa-si mai teasa niste panza de paianjan, aducem un ghem de ata neagra si pornim la tesut.

Ca parinte am o cutiuta magica de baghete fermecate pe care le scot in functie de moment: empatia, mangaierea, pictura, dansul si…Playful Parenting! Adica jocul cu emotiile. Si am remarcat ca e bagheta magica pe care o scot cel mai des, pentru ca mai ales cu ajutorul ei reusesc sa comunic cu copiii. Pentru ca in joaca, toate emotiile capata o forma, primesc un nume, si jucandu-ne cu ele, reusim sa le intelegem impreuna cu copiii si sa le dam un loc in suflet.

Cand totul e minunat, cand relatia parinte-copil este armonioasa, Playful Parenting inseamna sa te joci cu copilul tau ce-i place lui si tie: de-a v-ati ascunselea, de-a mama si tata astfel incat copilul sa descopere ce presupune rolul de mama si de tata. De-a catelul si pisica. De-a trenuletele care se ciocnesc, moment in care noi aterizam peste copil intr-o imbratisare. Totul in Playful Parenting este despre conectare cu copilul tau.

Si tocmai pentru ca Playful Parenting inseamna apropiere, mai ales in momentele de suparare ne facem tuturor un bine daca ne apropiem de copil. In loc sa trimitem copilul in time-out, facem un time-out impreuna pe canapea, in care ne povestim unul altuia cum ne simtim. Si ne povestim ca, desi suntem suparati unul pe altul, noi vrem sa fim apropiati, orice ar fi facut copilul sau noi, parintii.

De cele mai multe ori, Playful Parenting presupune sa urmezi ideea copilului in joaca si sa faci ce vrea el. Asta pentru ca el stie cel mai bine de ce are nevoie in acel moment: sa invete ceva nou (o noua miscare de fotbal), sa experimenteze un rol nou (de frate mai mic, daca el e cel mai mare; de invatatoare, daca el e elevul in viata reala), sa proceseze o suparare pe care a avut-o la gradinita cu o prietena. Copiii isi creeaza singuri jocurile lor terapeutice pentru a se debarasa de tensiuni emotionale, iar noi parintii le facem un mare bine daca avem incredere in capacitatea lor de a se vindeca.

 Exista insa anumite momente in care copiii se simt atat de neputinciosi si coplesiti de tristete sau singuratate, incat nu mai stim cum sa ajungem la ei; si nici ei la noi. Si atunci, Playful Parenting inseamna sa initiem noi un joc despre ce stim noi ca-i apasa. Cand stiu eu ca pe fetita mea o doare cand fratiorul mai mare este prea bossy cu ea si se simte mica si fara putere, ma joc cu ea de-a printesa si slujitoarea, joc in care ea este, desigur….printesa, iar eu slujitoarea! Si printesa imi da porunci. “Urca scarile de 10 ori!” Iar eu spun: “O, da, maria ta!” si fac tot ce imi porunceste ea. Astfel, prin joc, ea se simte mai puternica decat mine, adultul, iar aceasta emotie trece prin toate increngaturile de sinapse neuronale, asa incat surioara se simte puternica imediat si in relatia cu fratele ei. Sau daca stiu ca baietelului meu ii este frica de doctori, ma joc cu el de-a doctorul, eu fiind un doctor tare natang care in loc sa faca injectie pacientului, imi fac mie insami, dupa care tip din toti rarunchii de durere. In timp ce baietelul meu drag rade in hohote, asa cum radem noi adultii cand vedem comedii, prin acest ras din toata inima el reuseste sa-si mai depaseasca un pic teama lui de doctori.

 Pentru ca am vazut ce relatii armonioase construieste Playful Parenting, atat cu copiii mei iubiti, cat si cu copiii altora, m-am specializat ca trainer pe aceasta filosofie minunata. Autorul cartii, Larry Cohen este de asemenea un om special si plin de admiratie si compasiune fata de parinti, pe care am avut marele noroc sa il cunosc personal datorita prietenelor mele de la Parentime si sa ma formez ca parinte si trainer ghidata de el.

 Astfel, am conceput pentru parinti in luna martie un curs numit Joc si Emotii care are la baza filosofia de Playful Parenting, in care vom povesti despre emotiile copiilor si ale noastre, despre prietenii imaginari si rolul lor, vom decodifica mesajele pe care le transmit copiii prin comportamentele lor si ne vom juca in asa fel incat sa-i ajutam pe copiii nostri sa-si depaseasca dificultatile emotionale si sa se simta mai puternici! Si nu in ultimul rand, sa ne jucam ca sa ne simtim aproape de copiii nostri. Acest curs va fi gazduit de o organizatie cu mult suflet, care mie imi este foarte draga, Naste cum Simti.

 Un alt curs care mie imi este foarte drag este cel de Rivalitati intre Frati, curs care pe plan personal m-a ajutat sa am o relatie tare frumoasa cu copiii mei, iar ei intre ei sa aiba o legatura stransa.

Detalii despre cursuri:

Cursul de Playful Parenting cuprinde 4 sesiuni a cate 3 ore, ce se vor desfasura miercurea: 7, 14, 21, 28 martie, interval orar 10-13 si duminica 11, 18, 25 martie, 1 aprilie, interval orar 14-17. Pretul este de  390 RON, sotul/sotia are reducere de 50%; Pret / sesiune 120 RON.

Cursul de Rivalitati intre Frati cuprinde de asemenea 4 sesiuni a cate 3 ore, programate pentru joi 15, 22, 29 martie,5 aprilie interval orar 10-1. Pretul este de  375 RON, sotul/sotia are reducere de 50%.

 Va astept cu drag si pe blogul meu Joc si Emotii, pentru a ne povesti unii altora despre cat de frumos si provocator ne este sa fim parinti!

Multumesc Urbankid.ro, pentru ca ne aratati noua, parintilor ca meseria de parinte nu e numai plina de griji si oboseala, ci si funky si cool!

Foto credit: fotografiidefamilie.com