Vreti sa va schimbati viziunea asupra modului de a educa? Vreti sa formati copii si adolescenti sociabili, liberi, fericiti? “Cantitatea de informatie si cunostinte disponibile este mai mare in ziua de azi; cu toate acestea, noile generatii nu sunt formate pentru a gandi, ci pentru a repeta informatii.”
Parinti Straluciti Profesori Fascinanti scrisa de Dr. Augusto Cury este o carte revelatoare despre cum invata parintii si profesorii sa formeze tineri fericiti. “Copiii nu au nevoie de parinti extraordinari, ci de fiinte umane care sa vorbeasca pe limba lor si sa fie capabili sa patrunda in inima lor”. Daca nici asta nu va convinge sa cititi cartea, sa va mai spun cateva cuvinte despre ea.
Augusto Cury vorbeste in carte despre 2 tipuri de parinti (cei buni si cei inteligenti) si despre 2 tipuri de profesori (cei buni si cei fascinanti). Descrie cele 7 deprinderi ale acestora. De exemplu:
– parintii buni daruiesc cadouri, parintii inteligenti isi daruiesc propria lor fiinta;
– parintii buni corecteaza greselile, parintii inteligenti isi invata copiii cum sa gandeasca; De exemplu: Parintii buni le spun copiilor: Gresesti , parintii inteligenti le spun copiilor: Ce parere ai despre comportamentul tau? Parintii buni pedepsesc, cand copiii lor dau gres. Parintii inteligenti ii stimuleaza sa faca din fiecare lacrima, o ocazie de a evolua.
– profesorii buni educa inteligenta logica, profesorii fascinanti educa emotia
Si asa mai departe. Sunt niste idei foarte interesante si bune de meditat!
Tot in carte apare notiunea de SGA – sindromul gandirii accelerate si ce semnifica de fapt. De ce tinerii (copii, adolescenti etc) de azi din scoli, au nevoie de o altfel de educatie, de altfel de cursuri pentru a reusi sa invete, pentru a putea fi atenti si prezenti tot timpul, pentru a nu se mai pune etichete de ADHD si altele…
Mintea tinerilor de astazi este diferita de cea a tinerilor din trecut. Calitatea si viteza gandirii s-au schimbat. Viteza gandurilor nu poate fi crescuta in mod permanent. Daca am face-o, s-ar produce o diminuare a concentrarii si o crestere a anxietatii. Este exact ce se intampla cu tinerii. Cei cu SGA capata dependenta de noi stimuli. Se agita pe scaun, au conversatii paralele, nu se concentreaza, isi deranjeaza colegii. (…) Am convingerea fundamentata pe studii stiintifice, ca viteza gandirii tinerilor de acum un secol era mult mai mica decat cea actuala, si, de aceea modelul educational al trecutului, desi nu ideal, functiona. Avem nevoie de un nou model educational. SGA al elevilor face ca teoriile educationale si psihologice ale trecutului aproape sa nu mai functioneze – pentru ca, in timp ce profesorii vorbesc, elevii sunt agitati, nelinistiti, nu se concentreaza si, pe deasupra, sunt furati de ganduri. Profesorii sunt prezenti in sala de clasa si elevii sunt in alte lumi.
Care sunt cauzele SGA? Ar fi excesul de stimuli vizuali si sonori produsi de televizor, excesul de informatie, politica de consum expansionista. Sunt multe cauze care duc pur si simplu la pierderea bucuriei de a face si de a trai lucruri mici, de fiecare zi.
Cei cu SGA sunt mereu nelinistiti, incercand sa obtina vreun stimul care sa-i calmeze. In ce priveste excesul de informatie, este fundamental stiut ca un copil de 7 ani din zilele noastre are mai multe informatii in memorie decat o persoana de 70 de ani e acum un secol sau doua. Aceasta avalansa de informatie excita intr-un mod neadecvat cele patru mari fenomene care citesc memoria si construiesc lanturi de ganduri.
Tot in carte sunt trasate 7 pacate capitale ale educatorilor (fie ei parinti, fie profesori). Si anume:
A corecta in public (expunerea publica genereaza umilinta si traume complexe, greu de depasit);
A exprima autoritatea cu agresivitate (nu trebuie sa ne fie teama ca ne pierdem autoritatea – trebuie sa ne fie teama ca ne pierdem copiii);
A fi excesiv de critic duce la obstructionarea copilariei celui educat (nu criticati excesiv, nu va comparati fiul cu colegii. Fiecare tanar ete o fiinta unica pe scena vietii);
A pedepsi la furie si a pune limite fara a da explicatii (in momentele de furie, emotia intensa blocheaza campurile memoriei. Pierdem capacitatea de a gandi rational. Asteptati ca intensitatea emotiei voastre sa scada. Laudati-l pe tanar, inainte de a-l corecta sau de a-l critica)
A fi nerabdator si a renunta sa mai faci educatie (in spatele fiecarui elev nesociabil, a fiecarui tanar agresiv, se afla un copil care are nevoie de afectiune);
A nu te tine de cuvant (fiti cinstiti cu tinerii. Indepliniti ce ati promis. Daca nu puteti, spuneti ‘nu’ fara teama – chiar si atunci cand copilul vostru face o criza);
A distruge speranta si visele (fara vise, nu exista suflu emotional. Fara speranta nu exista curaj pentru a trai).
Tot in carte o sa vedeti o descriere a proiectului ‘scoala viselor’ si ce ar fi nevoie in scolile de acum, care ar fi obiectivele si ce s-ar intampla daca s-ar aplica anumite tehnici, proceduri. De exemplu: muzica ambientala in sala de curs, asezarea in cerc sau in forma de U, expunerea interogativa, umanizarea cunoasterii, umanizarea profesorului, educarea respectului de sine: lauda inainte de a critica, administrarea gandurilor si emotiilor si altele.
Nu-i asa ca parca ar trebui sa o citeasca fiecare parinte, fiecare bunic, fiecare educator, profesor? Oare daca incepem schimbarea cu noi, ca parinti, putem sa propagam un val care sa duca dincolo de gradinite-scoli-universitati? Oare daca incepem acum sa schimbam concepte vechi si depasite de generatii (care n-au stiut mai mult sau n-au stiut mai bine) putem sa schimbam cu totul viata copiilor nostri?
Daca vreti sa o cumparati, puteti gasi cartea Parinti Straluciti Profesori Fascinanti pe eMAG, costa doar 11,4 lei.
Spor la citit si asteptam pareri!
Foto credit