Pentru a-ți putea educa acasă copiii în România fără a avea probleme cu autoritățile este necesară înscrierea lor la o școală la distanță care să îi aibă în evidență și să le elibereze foi matricole și diplome. O asemenea școală este numită în general școală-umbrelă, pentru că oferă acoperire, atât din punct de vedere legal, cât și educațional (dacă părinții o doresc).
În România nu există nicio astfel de școală, deoarece școlile românești nu pot organiza învățământ la distanță. Prin urmare, poți alege numai dintre școlile-umbrelă din străinătate. În Europa educația acasă nu are un statut prea grozav, multe țări având o legislație mult prea restrictivă pentru a susține acest concept. Deci nu vei găsi prea multe școli-umbrelă pe continent (doar în Anglia am dibuit câteva), deși ar fi constituit un mare avantaj, având în vedere convențiile internaționale care se semnează între țările din UE și ușurează echivalarea studiilor.
Am pomenit de echivalarea studiilor, așa că e momentul să explic un pic cum anume te poate acoperi o școală-umbrelă. Educația acasă nu este propriu-zis legală la noi, cu excepția cazului în care copilul suferă o dizabilitate serioasă, caz în care sunt condiții serioase de îndeplinit. Pentru părinții ai căror copii sunt sănătoși există o singură ”scăpare” legală: legea îți dă dreptul să alegi școala și nu te împiedică să alegi una din străinătate, atâta timp cât este acreditată în statul de origine.
Discuția se complică un pic atunci când vine vorba de acreditare, fiindcă în SUA, țara cu cele mai multe școli de acest tip, nu e atât de simplu ca la noi, unde avem o singură comisie, ARACIP, ce se ocupă de acreditare. Acolo fiecare stat are propria legislație educațională, dar există și organizații inter-statale și private/confesionale care pot emite autorizații pentru școli. Ce contează este ca școala să poată emite documente care să fie recunoscute în statul respectiv, dându-i copilului dreptul să se înscrie la evaluările de final de ciclu (SATs) și apoi la o facultate din SUA sau la una dintre cele mari din Europa, după cum bine a observat un cititor în secțiunea de comentarii. Pentru facultățile din România probabil e mai simplu să echivalezi diploma de liceu de la școala-umbrelă și să dai Bac-ul românesc sau unul internațional (deși nici acesta nu este chiar acreditat de autoritățile române, din câte am înțeles). Orice drum ați alege, este important să verificați acreditarea școlii, mai ales pe măsură ce se apropie aceste evaluări.
O altă complicație survine însă din felul în care se obține acreditarea, procedura cerând de obicei ca școala să impună o programă copiilor înscriși, renunțând astfel la libertatea oferită părinților de a-și concepe singuri curriculum-ul sau de a nu folosi niciunul. Prin urmare, veți găsi școli-umbrelă care, punând mai mult preț pe libertatea părinților și a copiilor, nu au urmărit obținerea unei acreditări solide de la stat, ci funcționează cu acreditare de la diverse organizații educaționale private, unele cu caracter religios (confesiunea religioasă este în multe cazuri principalul motiv pentru care părinții americani aleg educația acasă și temeiul multor concesii din partea autorităților). Cât de bune sunt diplomele emise de ei nu poate garanta nimeni. Desigur nu vor avea greutatea celor emise de școlile de prestigiu. Însă, având în vedere că pentru România e necesară oricum echivalarea, e posibil fie să nu fie atât de important, fie să constituie motiv ca autoritățile să ceară evaluări la fiecare materie. Nu putem ști sigur fiindcă, din câte știu până acum despre echivalare, dosarele se judecă individual, de la caz la caz, și încă nu am auzit de vreo diplomă de liceu de la o astfel de școală-umbrelă care să fi fost echivalată pentru a crea un precendent..
Singurele școli-umbrelă din Europa de care am cunoștință ar fi cele din Anglia, cu atenționarea că au costuri semnificativ mai crescute decât cele din SUA. Aceasta se explică și prin faptul că britanicii nu au nevoie de școli-umbrelă pentru a fi în legalitate, căci educația acasă este la ei perfect legală și lipsită de condiții impuse. Prin urmare, școlile de care vorbesc sunt pentru ei utile mai ales datorită curriculum-ului folosit, materialelor educaționale și asistenței din partea unor profesori. Toate acestea înseamnă automat taxe anuale mai mari.
Vă dau câteva exemple:
http://www.briteschool.co.uk/ – e de fapt o școală online pentru copii de la 9 ani în sus. Elevul trebuie să articipe la lecțiile virtuale zilnice, pe care le poate salva la finalul orei. Costurile pornesc de la 999 și ajung la 2499 de lire pe an: http://www.briteschool.co.uk/fees’brief.htm.
http://www.firstcollege.co.uk/xz-articles/home-essential-info.22/ – tot școală online, pentru copii între 10 și 17 ani, care trebuie să participe la 3 cursuri de câte o oră pe zi, împreună cu un mic grup de copii de același nivel. Temele se transmit prin e-mail. Costurile sunt similare: 2208 lire/an și 1656 lire/an pentru al doilea copil.
http://www.interhigh.co.uk/about_us.asp – școală online, pentru 10-18 ani, 2280 de lire pe an de elev.
http://www.homeeducationspecialists.org.uk/ – școală prin corespondență pentru 11-16 ani, care vinde cursurile separat, cu prețuri de la 145 de lire/curs. Fiecare curs conține manual, fișe, CD-uri audio, teme, teste.
http://www.oxfordhomeschooling.co.uk/ – școală la distanță de prestigiu, de la 11 ani în sus. Elevul are un profesor-mentor care îi urmărește progresul și cu care discută online și la telefon. Cursurile și manualele se cumpără separat și costă multicel, câteva sute de lire de curs: de exemplu, pentru 11-14 ani – http://www.oxfordhomeschooling.co.uk/ks-course-prices/. Au în vedere mai ales pregătirea pentru teste și facultate și par a fi foarte apreciați.
Toate școlile de mai sus impun parcurgerea unui curriculum. Astfel ajungem la ceea ce cred eu că ar putea fi cea mai utilă distincție în procesul de alegere a unei școli-umbrelă: tipul de educație acasă ales de părinte. Există școli-umbrelă care sunt mai degrabă școli online (cum sunt cele de mai sus) și oferă un pachet educațional complex, cu mai multă sau mai puțină flexibilitate, în funcție de caz. Acestea sunt potrivite pentru părinții care vor să facă de la început educație acasă structurată, cu programă, discipline, ore, manuale, teme, evaluări și tot tacâmul (sau homeschooling) sau pentru cei ce ajung la o abordare structurată abia la nivelul liceului și/sau vor o diplomă solidă, ușor de acceptat de către universitățile din afară. Pentru că oferă toate acestea, costurile sut ridicate și pot ajunge la mii de dolari sau de lire anual de copil, după cum puteți afla mai jos:
http://homeschool.calverteducation.com/ – e o școală-umbrelă pentru homeschooling cu tradiție, fondată în 1906. Au acreditare solidă și un curriculum ce pare foarte apreciat. Costurile, în funcție de anul de studiu și complexitatea pachetului, variază între 1000 și 4500$.
http://www.theoaksprivateschool.com/ – școală la distanță K-12 ce furnizează mai multe tipuri de curriculum în mai multe feluri (online, la distanță, tradițional). Taxele încep de la 650 de $ pe an până în clasa a 8-a, apoi urcă la 750 pentru clasele 9-11, iar la final 1000 $ pentru clasa a 12-a. Programa pare să necesite o taxă separată, la fel ca evaluările anuale și de început. Emit diplome cu acreditare serioasă și sunt apreciați.
http://www.aoacademy.com/index.php – școală cu profil creștin, k-12, la care costurile se stabilesc online în funcție de caz de către un consultant.
http://www.icademy.com/ – școală laică K-12 (grădiniță-liceu), la care costurile per an încep de la 4995$ pentru programul full-time.
https://www.abekaacademy.org – școală cu profil creștin k-12, la care costurile pentru elevii străini încep de la 445$ pe an la grădiniță și ajung la 845$, respectiv 1495$ pentru programul cu DVD.
http://www.internationalconnectionsacademy.com/ – școală la distanță internațională, k-12, cu costuri începând de la 4489$/an.
http://sevenstar.org/academy/#Learn Anytime, Anywhere – școală la distanță cu caracter religios, pentru clasele 6-12, la care pentru a fi înscris full-time, elevul trebuie să urmeze minim 6 cursuri, fiecare fiind plătit separat (prețurile încep de la 529$/curs).
Pentru părinții care aleg un tip de educație acasă mai flexibil sau chiar nestructurat (unschooling) și pentru cei care vor să conceapă ei înșiși un curriculum personalizat în limba română, există școlile-umbrelă care nu impun urmarea unei programe, dar care, din această cauză, nu au acreditări la fel de solide. Nimic nu îi împiedică însă să aleagă o astfel de școală, mai ales în anii premergători liceului, și să facă transferul la una dintre cele de prestigiu, care cer urmarea unei programe și pot fi foarte utile în pregătirea pentru examenele de final (atenție, examenele din țara respectivă!) sau pentru admiterea la facultate.
Având în vedere că nu putem prevedea cum va decurge echivalarea diplomelor, nu putem estima riscul presupus de obținerea diplomei de liceu de la o astfel de școală. Fiecare părinte decide cât de mult preț pune pe libertatea învățării în balanță cu posibilitatea de a echivala diploma de final. Decizia depinde și de drumul ales pentru final: echivalarea diplomei de liceu sau transferul la un liceu de stat în clasele 11/12 și apoi Bac-ul românesc, examenele din SUA sau Anglia sau Bac-ul internațional (care cere frecvență la zi timp de 2 ani și taxe semnificative).
Dau mai jos câteva școli-umbrelă care nu impun programă:
http://www.clonlara.org/home/ – școală-umbrelă americană cu profil creștin fondată în 1967, care oferă documentație și consiliere, fără să impună o programă. Taxa inițială de înscriere este de 200$, iar taxele anuale sunt: 825$ pe an pentru k-8, apoi 1200$ pe an la liceu. Nu cer testări standardizate sau urmarea unor cursuri, dar oferă reduceri la unele cursuri online. Par să aibă o acreditare bună, de unde și taxele măricele. Pentru a emite diploma de liceu, cer dobândirea unor credite: http://www.clonlara.org/home/graduation_requirements.
https://www.westriveracademy.com – școală-umbrelă ce are copii români înscriși deja, cu taxă per familie de 325$/an, indiferent de numărul copiilor, o taxă inițială de 50$ la înscrierea fiecărui copil și taxe suplimentare pentru eliberarea documentelor începând de la 75$ – foaia matricolă pe un an. Diploma de liceu poate fi obținută fără a urma anumite cursuri sau materii, dar acreditarea lor este slăbuță: http://www.westriveracademy.com/en/information/high-school-diploma.html.
http://crossroadschristianschool.com/ – școală cu profil creștin, cu costuri mai mici (75$/an/copil pentru clasele k-8, 100$ pentru clasele 9-11 și 165$ pentru clasa a 12-a). Pentru a obține diploma de liceu, elevul trebuie să studieze anumite materii: http://crossroadschristianschool.com/highschool.html.
http://www.homelifeacademy.com/ – școală-umbrelă k-12 cu taxe mici (50$ pentru înscrierea familiei, 60$ taxă anuală de procesare, 50$ taxă pentru elevii din străinătate, 100$/copil pentru primul an și apoi 20$/an pentur clasele k-8, respectiv 40$ pentru clasele 9-12). Școala nu cere și nici nu oferă curriculum sau materiale, însă cere la înscriere un plan educațional pentru fiecare elev, conceput de părinți. Acest plan trebuie să conțină nume de cursuri, manuale, cărți ce urmează a fi studiate. Nu știu cum se aplică asta la elevii din afara SUA. Ca și Crossroads Christian School, școala cere urmarea anumitor cursuri pentru a elibera diploma de liceu: http://www.homelifeacademy.com/highschool/Default.aspx?id=29.
După cum ați putut vedea, nici alegerea unei școli-umbrelă dintre cele de mai sus nu asigură un parcurs simplu până la diploma de liceu, cu excepția WRA, care e însă cea mai slabă pe partea de acreditare. Partea bună este că pe măsură ce se apropie de anii de liceu, copiii simt ei înșiși nevoia de structură și pot înțelege, accepta și urma fără probleme un program riguros de pregătire pentru final, mai ales dacă au clar în minte ce vor să facă după liceu. Iar acreditarea nu este atât de importantă pentru ciclul 1-8 cum este în cazul liceului, nici măcar pentru echivalare, fiindcă oricum statul român nu recunoaște școlile din afară. Cât timp școala-umbrelă apare totuși în vreo evidență oficială, chiar și printr-o acreditare emisă de o organizație third-party. Iar nicio facultate nu va cere foi matricole din generală.
Sper că am reușit să vă lămuresc măcar parțial în privința școlilor-umbrelă. Aștept comentariile voastre și sper să găsesc printre ele și alte școli-umbrelă cu care ați avut de-a face.
TEACH, The European Academy for Christian Homeschooling, Unit 5 Northford Close, Shrivenham, Oxfordshire, SN6 8HL | +44(0)1793 783783, England.
http://www.teach-at-home.org
Sunt deja inscrisi mai multi copii din Romania
Multumesc, Gabriel!
Gabriel,poti sa-mi trimiti si mie pe e-mail datele de contact ale parintilor care au experienta cu aceasta scoala? Ca ne gandim si noi la aceasta varianta (pentru clasa aVIa) si nu prea stiu de unde sa incepem. Iti multumresc. oana.musuroaea@yahoo.com
Sibscriu, noi tot la Teach si suntem super mulțumiți
Ar fi interesant daca ar detalia cineva care sunt costurile reale la Teach si daca e vreun avantaj la echivalare studii, fiind o scoala din UE.
Multumim Andrea pentru informatiile date.
Foarte bun articolul, ca de obicei si foarte util. Noi suntem la WRA de 2 ani, urmeaza al 3-lea si suntem foarte fericiti cu alegerea facuta.
M-as bucura enorm ca articolul sa fie publicat cat mai mult pe net, poate fi atat de utul multor parinti…
Numai bine,
Iulia.
Multumesc pentur comentariu si apreciere! Ma bucur mult ca-ti place articolul, Iulia!
Mulţumi, Julia!
Sunt şi eu interesat de şcoala aceasta, dar nu ştiu cum voi face cu recunoaşterea în România şi, mai ales, cu Bacalaureatul. Voi aveţi ceva clar în această privinţă?
Şi, în altă ordine de idei, acest al 3-lea an la voi înseamnă clasa a III-a, a XI-a sau care?
Mulţumesc anticipat!
Salut! Noi incepem clasa a 6-a acum, al 3-lea an la WRA. Nu am ceva clar in minte in privinta bac-ului sau a facultatii. El va decide, poate nici nu va vrea sa studieze ceva anume. La inceput am fost crispata, dar am trecut demult peste asta. Nu am facut nimic in viata pe diplomele pt care am pierdut ani din vaiata mea. Tot ce am facut a fost prin studiu autodidact. Poate il mutam la alta scoala pt bac, poate nu…pana atunci multe se vor schimba. In tot cazul, vom ramane la homeschooling. Am castigat atat de multe cu decizia asta…
Sper ca totusi v-a fost de folos scurtul meu raspuns.
Sa fie bine!
Iulia.
Mulţumim din nou, Julia! (De data asta şi cu “m” la sfârşit!)
Sunt de acord cu tine, şi eu am realizat lucrurile nu pe ceea ce am învăţat în şcoală, nu pe baza sistemului de stat, ci pe ceea ce am învăţat de unul singur sau lucrând cu oameni de valoare.
Aş vrea să le ofer copiilor mei şansa să-şi construiască liber viitorul, dar deocamdată sunt destul de crispat şi eu..
Oricum, mulţumesc!
Buna?
Aceasta scoala ofera o foaie matricola?
Care este procedeul?
Se poate face si liceul aici?
Multumesc!
Da, ofera foaie matricola si da, poti face liceul la ei. Asta vom face noi de la anul. Toate info le gasiti pe site-ul scolii sau scrieti la adresa de contact ori sunati si aflati tot ce doriti. Cu drag si felicitari pt alegere!
Buna, Julia, imi poti spune in ce clasa este copilul / sunt copiii tai? Ne poti da mai multe detalii despre programul zilnic? Cum este, cum te imparti? Cat timp dedici, cat de autonomi sunt copiii?
Ai mei sunt in a IV-a si a VII-a.
Multumesc frumos,
Andreea
Salut! Am un singur baiat in clasa a 5-a. Noi tot experimentam cu scoala. Pana la urma, viata insasi este un continuu experiment nu-i asa? Am incercat fel si fel de metode. Acum avem un plan pe fiecare saptamana, cam ce studiem si cat timp. Caut sa acopar o arie de cultura generala, dar adaug f. multe lucruri de interes actual, nu neaparat din programa clasica. De exemplu facem nutritie, comunicare nonviolenta, permacultura, constructii ecologice… Baiatul meu e pasionat de tehnica f. mult si asta studieaza singur cu tutoriale de pe net, in special electronica. Aici il las sa-si aleaga singur drumul, doar am grija sa contrabalansez cu arte: pictura, muzica, lucru manual, gatit… Alegem impreuna proiecte pe diferite teme si asta realizeaza singur la calculator , apoi imi prezinta si discutam. Gramatica, limbile straine, geografie, istorie, fizica, mate facem numai impreuna. La mai toate folosim mult info de pe net, acum sunt chiat multe site-uri care pot fi folosite in homeschooling, dar avem si studiu din carti, mai ales lectura zilnica. Au fost lucruri pe care a insistat chiar el sa le studieze, de pilda fizica si engleza, desi eu as fi vrut sa le las pe mai tarziu. Sport face zilnic foarte natural, caci ne-am mutat la munte.
In concluzie nu pot sa spun ca am gasit o metoda anume, o cale clara, mai mult incercam si tot schimbam pe masura ce crestem amandoi. E mult de luptat cu pustiul meu, e foarte tentat sa traga chiulul, sunt nevoita sa fac un program destul de strict si n-as fi vrut. Dar sunt si multe zile in care sunt prea ocupata dimineata si facem in a 2-a parte a zilei scoala, adica eu trag chiulul. De multe ori in prima parte a zilei munceste alaturi de mine in gradina, de pilda.
Sper ca ti-a fost de folos raspunsul meu.
Multa bafta!
Iulia.
Ce frumos suna! Ce-mi doresc si eu o casa la munte unde cu piticii mei, sa descoperim, sa exploram, sa invatam, departe de haosul din Bucuresti si unde putem invata ce ne place si mai ales cum le place!Mult succes si mi-as dori sa stiu mai multe, ma gasesti aici simi1682@yahoo.com, sau pe fb “Clubul razelor de soare”. Iti multumesc!
Buna Julia. Te rog trimite-mi si mie un e-mail cu datele tale de contact. Analizez si eu aceasta posibilitate (una din fetele mele e in clasa a VIa) si tare bine nre-ar prinde niste sfaturi de la un om care a trecut prin asta.
Oana, scrie-mi la iulia.lung@gmail.com. Va imbratisez,
Iulia.
Seara buna Julia ! Noi suntem in clasa a 3-a si sunt foarte interesata sa inscriu voinicul la WRA. Cum as putea obtine mai multe informatii de la tine?
Seara linistita!
Ela Grigore
Am un baietel clasa a saptea si vreau sa urmeze o astfel de scoala.
Imi poti da si mie mai multe detalii , te rog?
Referitor la procedura de inscriere, pret, obtinerea foii matricole, materii studiate, modul de evaluare ,etc.
Multumesc, anticipat!
Noi suntem deja in cl. a 8-a si vom face liceul tot la ei. Toate info le gasiti pe site-ul scolii ori scrieti la adresa de contact. Ofera foaie matricola, diploma. Noi am cerut in primii ani, apoi nu, pt ca , de fapt, nici nu ne trebuiau. Se plateste pt fiecare document o suma, nu mai stiu, cam 20 dolari. Inscrierea este extrem de simpla. Sunt oameni foarte intelegatori. Crisparea asta birocratica exista doar in Romania. In Occident se merge pe incredere, considerand in principal interesul copilului. Va felicit pentru decizie! Cu drag, iulia.
Şi cum veţi face cu Bac-ul? Există o soluţie?
Intr-adevar un articol foarte folositor. Am insa o intrebare daca stii sa-mi raspunzi http://www.structuredhomelearning.com/ este considerata scoala sau doar vinde programe scolare? Nu prea vad niciunde pe site sa scrie ca sunt scoala, ca ofera foaie matricola sau ceva de genul….Poate totusi stie cineva mai multe. mie personal mi-ar surade ideea sa ne inscriem la o scoala din UE (nu ca ar fi tot asa greu daca ar fi sa revenim in sistem….dar parca e totusi altceva sa fii inscris la scoala in Europa). Toate scolile insa din Anglia sunt extrem de scumpe, exceptie facand asta care totusi imi da impresia c anu este scoala…Nu stiu ce sa cred. Cred ca totusi le voi scrie si direct.
Daca stiti ceva de scoala asta as fi bucuroasa sa aflu.
Multumesc!
Madalina, multumesc mult pentru comentariu! Intr-adevar, a fost o scapare din partea mea sa pun pe lista structuredhomelearning.com, fiindca nu sunt propriu-zis o scoala online si nu ofera foaie matricola, numai materiale. Stiu ca asta complica mult situatie, fiind atat de scumpe scolile englezesti. Imi pare rau ca am creat confuzie!
buna am si eu un baiat care intra in cls a 7a as dori sa il inscriu la o astfel de scoala…care sant pasi?? ce imi recomandati??? trebuie sa anunt undeva ca nu il mai trimit la scoala de masa?? care e data limita pt inscrieri ? ma puteti ajuta va rog??
Raspund aici si te rog sa-mi scrii pe adresa de mail de la contact, daca vrei sa continuam discutia sau mai ai nelamuriri.
Pasii pentru retragerea copilului de la scoala sunt urmatorii:
– alegeti o scoala-umbrela si faceti inscrierea (cred ca unele, cum e West River ACademy, nu au termen de inscriere), asigurandu-va ca primiti un certificat de inscriere oficial
– faceti o cerere de transfer de la scoala de stat/particulara la scoala-umbrela si va asigurati ca primiti foaia matricola a copilului si toate cele.
Ca sa evitati discutiile in contradictoriu, nu dati detalii despre scoala-umbrela (ca e la distanta, etc.) si lasati impresia ca urmeaza sa va mutati in tara de unde e scoala-umbrela. Nu au niciun temei legal sa va refuze transferul la o scoala din strainatate, atata timp cat e acreditata, dar daca pomeniti educatia acasa va pot chestiona la nesfarsit.
Bună Andreea,
As dori și eu mai multe detalii despre homeschooling. Vă las adresa mea de e-mail sau mi-ați putea da pe a dvs. sa comunicam?
Mulțumesc mult
Buna ziua, in primul rand as vrea sa va spun ca a fost foarte folositor articolul. As dori si eu sa imi mut fata(clasa a 8-a) la una din scolile online si as vrea sa va intreb, din puctul dumneavostra de vedere, care este cea mai seriosa si luata in considerare scoala dintre toate, la care se invata cel mai bine?(indiferent de tara sau pret)
Pe langa asta, daca o inscriu la o scoala cu diplome valabile si serioase, o sa aiba aceasi sanse ca ceilalti copii de varsta ei sa dea la o facultate/ un liceu bun?
Multumesc,
O zi buna
Buna ziua!
Imi e greu sa va raspund cu siguranta pe care o presupune intrebarea dumneavoastra si cred ca veti intelege de ce. Eu nu am cum sa stiu in mod direct cum functioneaza si cat de bune sunt scolile pomenite. Depinde si ce tip de scoala cautati dumneavoastra. Eu personal caut una care sa ne ofere libertate, nu programa si toate cele, cel putin pentru anii dinainte de liceu. Se pare ca dumneavoastra doriti ceva mai structurat. Va puteti alege una dintre scolile-online din UK sau din SUA. Costul e un bun punct de reper, cu cat sunt mai scumpe, cu atat veti primi mai multa siguranta, atat in ce priveste programa (atentie, doar in engleza!), cat și în legatura cu diploma.
La ultima intrebare, nimeni nu va poate raspunde. Nu exista garantii, fiindca echivalarea e un proces deocamdata incert, luat de la caz la caz. Nu am auzit de veun caz in care sa se fi impiedicat inscrierea la liceu, din moment ce scolarizarea e obligatorie, nu prea au temei legal, indiferent de scoala de provenienta. Drumul spre facultate se poate sa fie mai dificil, depinde ce modalitate de a finaliza liceul alegeti si de cum veti proceda cu bac-ul.
In mod clar va fi mai simplu daca veti alege o facultate din strainatate.
Multumesc, cred ca pana la urma voi opta pentru o scoala privata sau in orice caz una cu un program flexibil.
Multumesc de informatii si o zi buna
Ce conditii sunt necesare pentru HS?
Daca parintii sunt romani pot inscrie copilul la HS?
In Romania educatia acasa nu este reucnoscuta ca atare, deci nici borba de conditii, alta decat sa vreti sa faceti asta si sa puteti. Scolile-umbrela accepta si copii romani.
Ca sa va fie mai clar, cititi urmatoarele articole: https://homeschooling.urbankid.ro/2014/08/26/cum-poti-face-educatie-acasa-legal/ si https://homeschooling.urbankid.ro/faq/ pentru cele mai frecvente intrebari.
Buna, Andreea!
Iata ca a trecut timpul si copiii mei au ajuns a IV-a, respectiv a VII-a in sistemul romanesc.
Nu ne-am auzit de vreo 2 ani, de cand vorbeam ca Zana a Norilor iar tu erai prima invitata in emisiunea despre homeschooling. :). Inca nu erai mamica, dar iti vedeai drumul cu claritate de pe atunci.
Sunt uimita si iti sunt recunoscatoare. In tot acest timp dedicatia ta pentru homeschooling s-a mentinut, s-a dezvoltat, iar informatiile pe care le detii si impartasesti cu noi sunt extrem de valoroase.
Si imi folosesc si mie acum.
Voi incerca sa iau legatura, cu ajutorul tau, cu Julia Lung pentru detalii despre WRA.
Avem 6 ani in sistemul nostru. Posibil sa fie de ajuns.
Ne auzim!
Buna!
Imi pare tare bine ca mi-ai scris! Interesul meu pentru educatia acasa doar se adanceste, pe zi ce trece alaturi de baietelul meu, care la vremea interviului era in burtica. Poti intreba si in sectiunea de comentarii, ca sa ramana raspunsurile si pentru ceilalti cititori. Cum vrei tu.
Multa bafta in alegerea unui nou drum!
Buna, noi avem 4 copii dintre care 3 sunt inscrisi la WRA, clasele K, a ll-a, si a lV-a. Cel mic are 3 ani si ne dorim sa nu guste din sistemul public de invatamant, desi ne incurca foooarte tare cand facem lectii cu cei mari. Suntem in al ll-lea an de homeschooling, inca nu am depasit perioada ,,crispata,, de care pomenea Iulia mai sus. Ne place mult sa invatam acasa dar exista si tendinta de ,,a trage chiulul,, vorba Iuliei. Uneori e mai greu de a combate aceata tendinta decat lectiile in sine. Cel mai tare ma preocupa examenele de la sfarsitul liceului, testul SAT. Stie cineva ceva despre acesta? Gradul de dificultate fata de BAC-ul nostru, materii ? A trecut cineva cunoscut prin asta? Simona Andrusca
Aş întreba şi în ce măsură poţi, în baza testului SAT, să te înscri la o facultate din România, dacă ştie cineva!
SAT e doar pentru SUA si probabil ajuta la aplicare in unele Universitati din Europa. Atat doar.
Buna Simona. Legat de cele prezentate de tine as vrea sa te intreb la clasa K (banuiesc ca de kindergarden) la ce varsta ai inscris copilul? Este cumva echivalentul clasei 0 din sistemul romanesc? Mentionez ca am o fetita ce implineste 5 ani pe 12 august, anul scolar in cadrul WRA am citit ca incepe pe 01 aug (voi intreba daca exista vreo piedica a o inscrie tinand cont ca atunci se va considera a avea 4 ani si ….) si as vrea s-o inscriu direct in clasa I. Ar trebui sa trec si prin clasa K sau in clasa I este o limita de varsta de inscriere? Voi adresa intrebarea si pe site-ul WRA dar vroiam sa stiu cum ati procedat in cazul vostru. Multumesc anticipat pentru raspuns.
În primul rând, poți face înscrierea oricând în timpul anului școlar, nu neapărat de la început. O poți înscrie fără probleme în clasa I dacă asta doriți. Nu există vreo obligație de a trece prin nivelul kindergarten mai întâi.
Am un baiat de 7 ani si vreau sa-l inscriu la o scoala umbrela, mi-ar fi de un urias folos sa pot vorbi cu cineva care practica homeschooling, pentru ca semnele mele de intrebare raman acolo, oricat de multe articole as citi despre “teorie”. Ati putea sa-mi scrieti la adresa wingchunia@yahoo.com? Multumesc din suflet! Andreea
Pe pagina Contact gasiti adresa mea de email. Astept acolo intrebarile punctuale la care cautati raspuns.
Buna, eu am o fetita de clasa x si acuma nu mai face fata cu colectivul actual .. As vrea sa stiua daca ar fi o idee buna sa o bag intr-o astfel de scoala
Buna!
Nu inteleg care este intrebarea. Cine mai bine decat dumneavoastra impreuna cu ea poate decide daca e bine sau nu?
Am un baietel mic , 16 luni dar homeschooling mi se pare mai bun pt el dar am o intrebare: trebuie sa renunt la servici???
Bun venit pe blog!
Din momentul în care spuneți ”nu” înscrierii la grădiniță și școală, e clar că cineva, ideal unul dintre părinți, trebuie să fie împreună cu copilul în orele pe care acestea le-ar petrece acolo. Depinde de situația voastră cum faceți acest lucru să se întâmple. Cel mai adesea, mama renunță la serviciu pentru a fi acasă full-time (deși sunt și tați care fac asta, dar mult mai puțini). În altele, părinții lucrează alternativ și se ocupă de copii tot așa. În alte familii, veniturile vin din afaceri proprii, ocupații de tip freelance, servicii part-time sau de acasă.
Cred că se pot implica bunicii sau o bonă bine aleasă pentru câteva ore pe zi, cel puțin cât timp copilul e mic. Dar adevărul este că implicarea părinților trebuie să fie o prioritate.
Buna,am scris si ieri dar cred ca tel nu a postat.Pt hs e nevoie ca unul dintre parinti sa renunte la servici?
E posibil sa fac schimbarea si acum mai la sfarsit de an ?Pentru ca chiar nu mai suport scoala si sistemu e oribil ,aproape tot ce am invatat eu nu am invatat de la scoala .De 3 satamani nam mai fost la scoala din cauza ca imi provoaca totul scarba si dezgust mereu am cautat o solutie si acum am gasito UNSCHOOLINGUL minunea din viata mea si vreau sa ma alatur cat mai repede acestui stil de viata .Oare poti sa imi trimiti intr-un email toate detaile si pasi care trebuie realizati .Mersi mult
Eu sunt in clasa a IX-a si as vrea sa fac homeschool mai exact unschooling stiu deja pe ce vreau sa mă axez si stiu pe ce sa ma concentrez vorbesc fluent engleza (am invatat-o cu ajutorul meditatiilor sunt nivel mediu la franceză(fac curs online) , incepatoare la spaniola(tot online) si de curand am început sa invat japoneza(online) vreau sa lucrez ca cameraman sau regizor iar limbile străine sunt un hobby dar din păcate nu am timp sa ma axez pe acestea si sigur imi vor fi de folos dar in schimb sunt obligata sa invat chestii nefolositoare cum ar fi matematica fizica chimia m1 m2 m3 m4 si alte lucruri pe care noi le invat degeaba nefolosindu-le FREODATA in viata sau/si carieră.Consider ca homeschoolingul este o idee foarte bună care trebuie aplicata si in România
Buna ziua. Am si eu niste intrebari.
Daca fata mea se transfera acum in cls. A 6-a din scoala romaneasca la o scoala umbrela, nu trebuie sa dea examenul de capacitate in cls.a 8-a, ca sa poata intra la liceu, daca isi va dori? Si daca da, cum anume? Trebuie transferata inapoi in cls.a 8-a?
Iar daca va face totusi liceul tot la o scoala umbrela, va putea sa se transfere fara probleme la un liceu romanesc pt.a da bac-ul?
Buna, Iuliana!
Daca isi va dori un liceu la stat, s-ar putea sa fie nevoita sa dea evaluarea nationala. Depinde si de tara din care e scoala-umbrela, de raspunsul primit la dosarul de echivalare (care se judeca individual, motiv pentru care nimeni nu poate spune cat de greu va fi procesul) sau de liceu ( unele dintre liceele private sunt mai permisive). In anii de scolarizare obligatorie, e mai simplu, fiindca sunt obligati sa o primeasca, chiar si pana isi da diferentele sau faceti echivalarea.
Avand statut de elev strain, mai ales daca alegeti o scoala-umbrela solida la nivelul liceului, teoretic n-ar trebui sa fie nicio problema, dar nimeni nu poate garanta asta.
Ce v-ar putea ajuta in viitor ar fi precendentele create pana atunci in echivalarea acestor diplome din afara.
Buna Andreea,
Ai raspuns ca de usurinta echivalarii depinde din ce tara este Scoala umbrela.Intrebarea mea este : din ce tara ar fi mai bine, adica pentru echivalari mai usoare, ministerul invatamantului are preferinte ? Exista un istoric cu scoli umbrela care au fost echivalate ?
Care sunt acelea ? Multumesc.
Buna!
Cred ca e mai usor sa echivalezi o diploma din Anglia, insa am inteles ca se va schimba legislatia si va fi mai usor sa echivalezi si diplomele din State. Nu a auzit de o lista cu diplome echivalate de la scoli-umbrela, dar sigur va fi un articol pe tema asta atunci cand voi putea face cunoscute precedente in acest domeniu.
Buna ziua! Sunt in prezent elev in clasa a IX-a la un liceu romanesc.Eu as vrea sa fac unschooling la West River Academy.Ce va trebui sa fac ca sa fiu acceptat la o universitate americana si sa primesc “scholarship”,cum o numesc ei.Ce pasi trebuie urmati?Multumesc mult!
Buna ziua!
Cred ca procedura depinde de facultate. Mai bine contactezi direct departamentul lor de inscrieri. La fel si cu bursa. Banuiesc, insa, ca trebuie chiar sa excelezi ca sa primesti o bursa in State ca student strain. Partea asta recunosc ca nu mi-e foarte cunoscuta.
Buna seara! Sunt mama unei fetițe de 4 ani care a avut o experiența traumatizantă cu grădinița de masa. Imi doresc foarte mult sa fac o alegere cat mai buna pentru ea încă de pe acum. In mintea mea este idea de a face acasa ce ar face la grădinița. Ce informații imi puteți oferi in acest scop? Multumesc!
Buna,as dori sa incerc cel putin un an de zile unschooling la West River Academy(clasa a XI-a). Intrebarea mea este, la sfarsitul anului de unde voi avea note,medie etc… si pot sa-mi aleg eu orele? Examene nu se dau? Daca decid sa ma intorc la invatamantul statal din clasa a 12-a , ma vor accepta inapoi? Multumesc anticipat,sper sa-mi raspunzi…
Buna, as dori sa te intreb de bacalaureat cum se da? .. Sau unde se da la un liceu de stat sau acasă?
Buna, sunt Andreea am o fetita de 10 ani si doua luni si un baietel de 6 ani am vazut ca la oxford de exemplu pleca de la key stage 3 care se potriveste la ce clasa la noi?
Fetita este acum clasa a 4 la noi si nu ii place deloc la scoala, sunt nedumerita la ce s-ar incadra