În discuțiile pe care le port online cu părinții interesați de educația acasă transpare de multe ori părerea/teama că, pentru a face acest pas, părinții își sacrifică viața personală și interesele pentru binele copiilor. Sau că a-ți educa acasă copiii înseamnă a renunța pentru totdeauna la propria meserie, la timpul liber și la hobby-uri. Cu alte cuvinte, mulți părinți se tem că se vor pierde pe sine în răspunderea de a-și educa copiii. 

De aproape doi ani știu ce înseamnă sacrificiu de sine și iubire dezinteresată pentru o ființă total dependentă de tine. Și de multe ori am renunțat la ce nu credeam înainte că aș putea renunța pentru altcineva. Simt că încep să aflu ce înseamnă sacrificiul părintelui pentru copil. Și, deși nu le împărtășesc teama, înțeleg îndoielile părinților privind educația acasă.

Așa că am adunat aici principalele beneficii ale educației acasă pentru părinți:

– banii nu se scurg din bugetul familiei pentru navetă, haine de școală, pachețel, culegeri și activități extrașcolare, cadouri pentru profesori, amenajarea clasei etc.  Banii cheltuiți pentru educație rămân ”în casă” și familia beneficiază direct de tot ce achiziționează. De asemenea, părinții decid cât, când și cum cheltuiesc.

– un stil de viață mai sănătos pentru întreaga familie: mâncarea se gătește în casă și se consumă caldă, proaspătă și fără grabă, în funcție de apetit și nu după un program fix; mult mai mult timp este petrecut în aer liber; corpul se bucură de mai multă mișcare; copiii nu mai sunt atât de des expuși la boli ca atunci când sunt grupați zilnic în săli de clasă prea puțin aerisite cu alți 30 și nu mai aduc acasă atâtea viroze; ritmul de viață poate fi încetinit și pliat pe ritmul familiei; excursiile și concediile pot fi planificate după nevoie, nu după anul școlar.

– mai mult timp pentru a te ocupa de cămin și de sănătatea familiei: nu mai ești nevoit să sacrifici dimineața de sâmbătă pentru curățenie sau să te forțezi să mai stai treaz după o zi de muncă ca să strângi în bucătărie; poți merge des la piață ca să ai ingrediente proaspete pentru mâncare, pe care o poți găti tu însuți pe îndelete, ai timp și ajutor pentru amenajarea creativă a spațiilor din casă, poți grădinări în voie etc. Bonus: din toate astea, copiii învață enorm.

– mai mult timp pentru hobby-uri și activități creative: copiilor le place și le folosește să stea în preajma unui adult implicat într-o activitate utilă sau plăcută și sunt de cele mai multe ori bucuroși să dea o mână de ajutor. Desigur, vor fi întreruperi pentru explicații și demonstrații, însă per total te poți bucura de mai multe ocazii să pictezi, să cânți, să meșterești, să mărgelești, să croiești sau mai știu eu ce.

– mai puține griji: pentru sănătatea fizică a copilului trezit cu forța și lăsat în grija unor străini, hrănit în grabă (de multe ori cu semipreparate), expus la boli contagioase, ținut în clădiri îmbâcsite în intervalele cele mai bune ale zilei;

pentru sănătatea emoțională a copilului constrâns să facă zilnic lucruri care nu-i plac, etichetat, evaluat, notat, comparat, manipulat și amenințat, certat și ironizat, sâcâit și posibil terorizat de ”bullies”;

pentru sănătatea intelectuală a copilului care nu are aproape nimic de zis în propria învățare,  a cărui curiozitate e descurajată și penalizată, a cărui memorie e supra-încărcată cu balast informațional, a cărui creativitate e îngrădită până la sufocare;

pentru sănătatea ”socială” a copilului izolat în grupuri de copii de aceeași vârstă, descurajat de la colaborare, încurajat să se compare și să se întreacă cu colegii, privat de joacă liberă alături de aceștia;

pentru sănătatea morală a copilului manipulat să facă lucrurile pentru recompense sau din frică de pedepse, martor sau părtaș la șotii și discriminări, expus la subiecte tabu devreme și brutal, inițiat în diverse practici nocive (fumat, droguri, violență, sex – da, se întâmplă și din ce în ce mai des în școlile de pretutindeni).

Sunt convinsă că nu am trecut aici nici măcar a zecea parte din grijile pe care și le face zilnic un părinte cu copil de vârstă școlară, dar sper că le-am enumerat pe cele mai importante.

– mai mult control și mai multă implicare în viața copilului: știi mereu unde și cu cine e copilul (important mai ales în anii decisivi pentru viață), îi cunoști bine toți prietenii și toți adulții cu care intră des în contact, știi care îi sunt talentele, pasiunile, lacunele, tristețile, provocările, eșecurile și succesele, bucuriile și dezamăgirile și le trăiești alături de el, îi faci mici bucurii oricând etc.

– mai mult timp de calitate petrecut cu oamenii importanți din viața ta: nu doar cu copiii, ci și cu soțul, cu familia și cu prietenii, din moment ce socializarea va fi una dintre cele mai frecvente ”activități educaționale”. În plus, numărul de cunoscuți și prieteni va crește pe măsură ce familia se va implica activ în comunitate.

– învățare pe tot parcursul vieții: materii care nu ți-au plăcut în școală sau de care n-ai avut timp, pasiuni descoperite ca adult sau chiar trezite de traseul educațional al copiilor, toate pot fi aprofundate cot la cot cu aceștia sau pe cont propriu. Mulți părinți care educă acasă spun că au învățat ei înșiși la fel sau chiar mai mult decât copiii.

Las cel mai important avantaj (după mine) la final. Mi-a sărit în ochi într-un articol pe când căutam ce s-a mai scris pe tema asta (cam puțin, după mine): ești un părinte mai bun. Dar nu sunt de acord cu formularea. Aș spune mai degrabă că educația acasă ușurează unele aspecte ale creșterii copiilor, îngreunând altele. Oricât aș trage eu spuza pe turta mea, niciodată nu am pretins că educația acasă e ușoară. Dar nici nu trec cu vederea faptul că majoritatea părinților care fac asta se bucură de o relație mai apropiată cu copiii lor, de respect și înțelegere reciproce chiar și în situații dificile. Și cred că are sens: când ai șansa să fii aproape de copil mereu, să împărtășești (aproape) totul cu el, să-i cunoști atât de bine firea și nevoile, e mai simplu să-i oferi sprijinul de care are nevoie, să-i alini durerile, să-i împlinești nevoile și să-i cultivi empatia, dorința de cooperare, optimismul și toate celelalte calități pe care le prețuim cu toții.

Dacă îmi permiteți încă o părere o să vă spun că eu îi admir mai mult pe părinții care se străduiesc să fie cât mai buni, deși stau departe de copiii lor timp de 8-9 ore pe zi. Cred că e nevoie de mult mai mult efort și mai multă răbdare să te reconectezi cu copilul la sfârșitul fiecărei zile, să recuperezi cumva timpul petrecut separat și să faci asta pe lângă treburile casnice, munca adusă acasă de la birou, propriile preocupări și distracții. Așa îmi dau seama că educația acasă poate fi cel mai bun curs de parenting sau program de dezvoltare personală pe care-l poți urma.

***

Voi ce credeți? Vedeți în educația acasă și avantaje pentru adult sau totul se învârte în jurul copiilor? Aș fi încântată să citesc părerile voastre și sunt sigură că și ceilalți părinți le-ar aprecia.