Mă tot împiedic pe net de o grămadă de idei faine de jucării DIY și mă gândesc că nu v-ar deranja să vă mai inspirați și voi. Pe mine mă apucă periodic dorința de a confecționa ceva și, cum nu pot sa cos la mașină în timp ce doarme copilul, îi mai pregătesc câte ceva de joacă.
O cutie de carton mi s-a părut perfectă pentru o fermă. Aveam animale de plastic cărora îi place să le dea să mănânce și să bea apă. Așa să ne-am mobilizat. Tata a tăiat ferestre și uși, mama a colorat-o și i-a lipit acoperișul. Copilul? A întors-o pe toate părțile și a decis că e o locuință satisfăcătoare pentru porcușor, cal, văcuță și capră (între timp, s-au înmulțit). Foto: arhiva personală
Cutiile de carton sunt jucării perfecte, chiar și simple. Dacă sunt destul de mari, pot deveni fort sau căsuță. Dacă sunt mititele, pot fi ferme, măsuță pentru păpuși, garaj pentru mașini sau motocilete, sortatoare de forme pentru bebeluși etc. Iată aici o tonă de idei: http://lauragraceweldon.com/2012/03/12/1000-ways-to-play-with-a-cardboard-box/.
Deocamdată mă uit după idei potrivite pentru 2 ani (http://spoonful.com/family-fun/awesome-homemade-toys-for-toddlers#carousel-id=photo-carousel&carousel-item=2), dar puteți găsi idei nenumărate de jucării faine pentru orice vârstă. Majoritatea sunt făcute din materiale ieftine de care dai prin casă sau pe care le arunci de obicei la gunoi. Un tobogan din cutia în care a venit frigiderul, o bucătărie de jucărie dintr-un dulăpior, o casă de păpuși dintr-un raft pentru CD-uri, toate și multe altele pot fi făcute cu puțină pricepere: http://www.buzzfeed.com/twopoodles/toys-you-can-make-yourself. Foto: http://turkeyfeathers.typepad.com/turkey_feathers/2006/06/in_an_old_house.html
Un concept foarte drăguț și interesant este așa-numitul treasure basket sau, pentru copii mai mari, discovery box. E simplu: într-o cutie sau un coș mediu puneți laolaltă jucării sau obiecte de prin casă care vi se par interesante pentru cel mic (http://theimaginationtree.com/2013/08/15-discovery-box-activities-for-preschoolers.html). Puteți merge mai departe, făcând cutii tematice (anotimpuri, ferme, locuri de joacă miniaturale, șantiere de construcții, spălătorii auto etc.). Pentru copiii mai mari e foarte interesant dacă puteți include și un material care să-i stimuleze senziorial (nisip, orez, făină, fasole etc.). Foto: http://www.thingstoshareandremember.com/space-sensorydiscovery-box/
Și, dacă tot veni vorba de stimulare senzorială, vă recomand un material extrem de interesant și ușor de făcut: nisipul selenar (moon sand). Îl puteți cumpăra online, dar îl puteți face voi înșivă. E fin, se presează în diverse forme și se fărâmițează la loc, putând fi refolosit la nesfârșit (dacă nu-l risipește pe tot). Foto si reteta: http://theimaginationtree.com/2013/06/home-made-moon-sand-recipe.html.
Voi de unde vă mai inspirați ca să le oferiți celor mici activități interesante?
Multumesc pt. idei ! Tot timpul am senzatia ca se pot inventa jucarii frumoase din carton sau alte materiale simple, dar niciodata nu am curaj sa le fac :)… Altii mi se pare infinit de creativi !
Noi am facut castel de carton, blocuri, casute, am incercat sa ne facem si un raft, nu ne-a iesit prea bine, dar in general folosim cartoanele de la role de bucatarie si orice carton, fie doar ca panza de desen.
Si noi le mai folosim. Am facut un tunel albastru pentru trenuletul de lemn. Albastru e culoarea lui preferata.