[section_title title=Creativitate muzicală]
În străinătate sunt mai cunoscute aceste forme de aplicare a muzicii în viața copiilor (muzicoterapie, creativitatea muzicală)? Ai asistat la astfel de ateliere pe unde ai fost?

În Franța am luat pentru prima dată contact cu acest tip de ateliere, în Franța am asistat la povești muzicale în genul celor pe care le fac eu aici. Acest mod de lucru m-a impresionat și atins atât de tare încât m-a făcut să-mi îndrept pașii în aceeași direcție. Eu însămi am fost participantă la ateliere în care adulții se jucau precum copiii și pot să declar cu sinceritate că la început mi-a fost destul de greu să ies din carapacea seriozității de adult și să regăsesc copilul interior care vrea să se joace liber. Odată regăsit, însă, nu i-am mai dat drumul sub nici o formă. E mult prea prețios.
În Franța, poveștile muzicale sunt susținute de stat. Artiștii care le țin sunt plătiți de stat. În Paris există anumite centre culturale finanțate de primării unde se întâmplă tot felul de astfel de ateliere de creativitate, povești muzicale, piese de teatru, manifestări artistice de toate categoriile.
Muzicoterapia (aici fiind inclusă și partea sa creativă) este foarte bine dezvoltată în Occident. Meseria de muzicoterapeut există în nomenclatorul de meserii, în foarte multe țări. Instituțiile de profil (spitale, școli, grădinițe, creșe, școli speciale, închisori, etc) au întotdeauna muzicoterapeuți în echipa pluridisciplinară, asta fiindcă muzica ajută enorm la deblocarea emoțională și sprijină celelalte tipuri de demers terapeutic. Visez la ziua în care și în România se va ajunge la acest nivel. 

Din experiența ta de până acum, ai văzut copii care și-au manifestat libertatea și unicitatea în cadrul atelierelor tale și care și-au descoperit pasiunea pentru muzică (sau pentru un instrument muzical)?

Da, am văzut foarte mulți copii care și-au dat voie să fie creativi pentru că s-au simțit în siguranță. Am lucrat cu copii care erau într-un blocaj enorm la primele ședințe, care nici măcar nu se puteau atinge de instrumente, pentru ca mai târziu să ajungem la dialoguri muzicale complexe.  Am lucrat cu copii care aveau o tensiune interioară atât de mare încât tot ceea ce puteau face la început era să spargă instrumentele din cauza forței cu care le manipulau. Tensiunea se reflectă în tot : de la poziția corporală, până la nivel de gest grosier sau fin. Ea nu poate fi controlată doar pentru că cineva din exterior cere asta, ea se cere eliberată, înțeleasă și abia apoi reparată. Am acceptat aceste distrugeri ca făcând parte din proces, și acceptându-le necondiționat am deschis noi canale de comunicare despre care copiii respectivi nici nu știau că există. În asta constă procesul terapeutic: în a-l accepta pe celălalt așa cum este, pentru că din această recunoaștere și acceptare inițială să apară premizele unei transformări născute din dorința interioară a celui în cauză, și nu a societății.

 

–  Cum vezi tu mai departe această profesie a ta? Cum îți imaginezi că va fi drumul tău?

Iubesc enorm profesia de muzicoterapeut. Acesta este drumul meu și pot să declar cu onestitate că deși e al naibii de complicat, nimic nu mă poate face să deviez. Nu e ușor să fii pionier, mentalitățile sunt cele care sunt. Nu mi-am pierdut insă, nici o clipă speranța că la un moment dat, cumva, oamenii vor înțelege rolul enorm al creativității în viața lor de zi cu zi, că își vor permite lor înșiși fericirea de a fi oameni cu adevărat liberi. Își vor asuma acest risc și vor avea curajul să vadă unde anume îi duce acest parcurs.
Lucrez cu copii, lucrez cu adulți, lucrez cu oameni cu probleme, lucrez de asemenea cu cei care vor doar să se dezvolte și să se cunoască mai bine. Muzica se adresează tuturor, creativitatea este vitală în viața noastră și cred că toți ar trebui s-o căutăm interior și să o ajutăm să ne dezvăluie. Indiferent prin ce crize trece societatea actuală, muzica precum și celelalte arte vor supraviețui fiindcă omul are nevoie de ele pentru a exista. Dintotdeauna și pentru totdeauna.

Despre atelierele de creativitate muzicală pe care le ține Loredana, în cadrul grădiniței Mariposakids, poți citi în secțiunea lor dedicată.
Opționalele sunt atât pentru copiii din grădiniță dar se pot organiza și pentru alți doritori. Noi vă spunem că merită să încercați!