Cum vorbeşţi cu al tău copil
Nu încape îndoială că vorbeşti foarte multe lucruri cu micuţul tău, dar de foarte multe ori ai impresia că vorbele nu sunt auzite. Comunicarea este un proces reciproc, dar tu poţi să urmezi câţiva paşi pentru a fi sigură de o discuţie de succes cu puştiul.
Discuţia – o experienţă pozitivă
Când vorbeşti cu un copil este important să îl priveşti în ochi sau chiar să te cobori la nivelul lui, fizic. În cartea Why Gender Matters, doctorul Leonard Sax observă că fetele preferă o discuţie din poziţia faţă în faţă, pe când băieţii răspund mai bine unei convorbiri umăr lângă umăr (spre exemplu, ca atunci când mergeţi să vă plimbaţi). Acordă atenţie modului în care copilul îţi răspunde când vorbiţi şi notează-ţi în minte cam ce strategii stârnesc un răspuns bun. De asemenea, trebuie să cunoşti cu siguranţă ce sentimente are micuţul atunci când îi vorbeşti. Repetă ceea ce auzi de la el pentru ca să ştie că încerci să înţelegi. Foloseşte-te de sintagme precum atunci când tu.. am simţit/crezut că… din cauză/datorită pentru ca el să vadă care îţi sunt părerile şi motivul acestora.
Nu-ţi fie frică să spui nu
Deşi din afară sună ca un distrugător de discuţie, copiii trebuie să audă nu atunci când situaţia te îndreptăţeşte. În cartea No: Why Kids–of All Ages–Need to Hear It and Ways Parents Can Say It, David Walsh scrie că Nu construieşte baza unei auto-discipline, respect pentru sine şi pentru ceilalţi, integritate, perseverenţă şi o gamă întreagă de alte caracteristici pozitive care conduc către o viaţă fericită şi productivă. Nu te chinui să devii cel mai bun prieten al copilului tău şi să uiţi astfel să fixezi nişte limite. Copiii au nevoie de reguli care vor dezvolta încrederea care va fi baza unor conversaţii cât mai însemnate cu micuţul tău.
Citeste restul articolului aici: talking to our children
Sursa foto: Mel B / Flickr.com