Da, sunt mamă și copilul meu mă bate! În realitate mă mușcă și-mi dă palme peste față. Are 20 de luni și se comportă așa doar cu părinții lui și cu câțiva copii care la rândul lor sunt agresivi cu el. Să revenim însă la “bătăile” mele. Se întâmplă ca uneori, atunci când îi refuz ceva (o jucărie sau o activitate pe care și-o dorește la un moment dat), atunci când este obosit, sau chiar și când este exuberant, să mă muște. Cu putere! Sau să-mi dea o palmă scurtă peste față. Apoi stă nemișcat și așteaptă reacția mea.
De ce face așa?
Se întâmplă frecvent ca un copil între 1 și 3 ani să muște, să lovească sau să trântească diferite obiecte. Asta poate avea drept cauză frustrarea, atunci când nu știe cum să facă față unei anumite situații. Sau stresul, în cazul în care copilul se întâlnește cu un eveniment dificil pentru el (divorțul părinților, intrarea la grădiniță, mutarea într-o noua locuință sau apariția unui frățior). Copiii mici pot mușca și pentru că astfel experimentează, la fel cum fac și cu mirosul, pipăitul, gustatul diverselor mâncăruri (uneori și a substanțelor periculoase pentru ei). În plus astfel ei obțin informații și despre cauză-efect: te mușcă și așteaptă imediat să vadă ce reacție primește de la celălalt (“victima”). La fel, se poate întâmpla să muște pentru că se simte amenințat (sau dominat) și are nevoia să-și/să-ți arate că deține puterea. Și nu trebuie uitată una dintre cele mai mari nevoi ale unui copil: nevoia de atenție din partea celorlalți. Dacă te-a mușcat și a obținut de la tine o reacție puternică, fii convins că va repeta “mișcarea” atunci când își dorește să fie în centrul atenției.
Ce poți face tu ca părinte?
În primul rând observă-ți copilul și vezi situațiile în care se comportă așa. Încearcă să înțelegi de ce.
Poți să-i arați că nu-ți place, ferm, dar fără să fii agresiv la rândul tău (spre exemplu nu este o idee bună să-l muști la rândul tău, numai ca să-i arați că doare și că e neplăcut). Dacă este mai mare, poți să-i explici că atunci când te mușcă, doare. Dacă tu consideri că e prea mic, spune-i simplu: “Mă doare atunci când mă muști!” și arată-i că nu tolerezi un astfel de comportament (dă-l jos din brațe, arată-i că ești supărat).
Dacă mușcă un alt copil, trebuie să intervii imediat. Spune-i că a greșit și chiar concentrează-te asupra celuilalt copil. Astfel va vedea că nu obține atenție.
Încearcă să elimini situațiile stresante pentru copilul tău și să-l faci să se simtă în siguranță.
În cele mai multe cazuri, aceasta este doar o etapă, care va trece în momentul în care copilul va învăța alte metode (acceptate social) de a se comporta și de a răspunde la stimuli.
Până atunci însă, eu îmi pun palmele pe față (așa arat că sunt supărată). De cele mai multe ori, după un timp în care așteaptă să vadă cât de hotărâtă sunt, vine și mă ia de gât. Așa se dezamorseză situația :).
Spune-mi dacă numai copilul meu mușcă? Dacă și ție ți se întâmplă la fel, care e soluția ta “minune”?
Sursa foto: Upsilon Andromedae / Flickr