Dar copiii voștri ce citesc? Sau se joacă toată ziua cât sunt în vacanță? Răsfoiesc și alte cărți în afară de cele pentru școală? Păi să facă bine să da, că e foarte important. Creați-le un obicei de pe acum, nu vă bazați pe faptul că o să citească din proprie inițiativă atunci când o să fie mare, pentru că obiceiurile copilăriei se păstrează. Dacă pierde vremea la calculator și pe afară cât e mic, la fel o să facă și la 18 ani. Și la 30. Și la 50. Ați prins ideea.
Nu trebuie să îl forțați sau să îi dați pedeapsă să citească 10 pagini pe zi. Cititul trebuie să fie ceva plăcut și cea mai bună metodă e să îl inspirați să devină interesat de asta. E foarte important exemplul pe care îl dau părinții. Va știi că e o activitate normală dacă vă vede pe voi cu câte o carte în brațe în fiecare zi și dacă aveți o bibliotecă de unde poate alege ce îl interesează. Puteți să îi cumpărați câteva cărți, sunt o grămadă de genuri, stiluri, teme pentru toate vârstele. Apoi întrebați-l cum i s-a părut, ce i-a plăcut, ce personaje i-au atras atenția. Trebuie să simtă că literatură e un subiect interesant și să fie atent la ce se întămplă.
Dacă e încă mic și nu știe să citească, mai degrabă citiți-i poveștile decât să i le ziceți din memorie. O să se obișnuiască cu ideea că toate întâmplările alea fantastice vin din cărți și dacă vrea să afle mai multe va trebui să le citească și el când o să mai crească.
SuntPărinte.ro a lansat campania “Ce carte citește copilul în luna august?” și recomandă titluri potrivite pentru fiecare vârstă. Iar prin blogosferă circulă o leapșa, “Cum îl motivezi pe copil să citească?“. Răspundeți și voi sau inspirați-vă din ce zic ceilalți părinți. Orice, numai să impulsionăm picii să deschidă cărți. Și nu doar ca să se uite pe poze, ci chiar să vadă despre ce e vorba până la ultima pagină.
Sursă foto: homo_sapiens / Flickr