Ca să poți să îți gestionezi timpul, trebuie să îl înțelegi. Iar copiii până în 7 ani nu prea știu ce înseamnă. Nu contează ce zi e, cât e ceasul, când vine sâmbata în care merg la munte. Le e greu să accepte repetivitatea orelor, a zilelor săptămânii și a lunilor. Tocmai d-asta dacă îi zici “dimineata învățăm, la prânz ne jucam” nu o să perceapă diferența și o să se joace chiar de acum.
Ca să aibă un reper, explică-i timpul raportându-te la activități de-ale lui de care își poate aminti cu ușurință. De exemplu, desene animate. Dacă te roagă să mai stați afară la joacă, spune-i că mai stați cât durează un episod din Pocoyo, adica 7 minute.
Cel mai simplu mod de a învăța e prin joc. Cântecele, poezii, ghicitori, ceva care să i se pară amuzant. Apoi o să cânte toată ziua prin casă “De la unu-ncepi s-aduni/Prima zi se cheamă luni”. Un calendar colorat, cu personaje caraghioase o să îi atragă atenția și o să înceapă el să cerceteze ce-i cu ele.
Când crește și merge la școală, o să fie mai simplu, pentru că acolo are un orar care se repetă în fiecare săptămână. O să îi fie de folos și duratele orelor de curs. 50 de minute trebuie să stea cuminte și să fie atent și 10 este liber să alerge.
Sunt multe etape de învățare, pentru că timpul este o noțiune complexă. Însă partea proastă e că eforturile tale sunt zadarnice dacă lui îi spui să fie organizat, dar în timpul ăsta te vede pe tine mereu pe fugă, legându-ți șireturile în lift, machiându-te în oglinda mașinii și ronțăind o brioșă în timp ce conduci. Dacă planificarea nu e punctul tău forte, nu-i nimic, înveți și tu în același timp 🙂
Mai jos este varianta demo a ghidului “Timpul și copilul tău”, iar pe SuntParinte.ro, găsești forma completă în care sunt o mulțime de sfaturi, jocuri, cântece, metode de învățare și explicații.
Sursă foto: Robbert van der Steeg / Flickr